5 tips voor snel wifi tijdens je vakantie

Zonder internet op vakantie is geen optie. Dus gaat iedereen massaal aan de wifi. Resultaat: meestal een tergend trage verbinding. Geen nood. Deze tips halen het maximale eruit.

Bekijk ook eens ons vakantieboek!

Auteur Edmond Varwijk

De belangrijkste vraag is natuurlijk: waarom is wifi op vakantie altijd zo traag? Dat is een technisch verhaal. Alle deelnemers in een wifi-netwerk zenden én ontvangen. Je telefoon zendt iets naar het accespoint. Dit is een draadloos toegangspunt in een wifi-netwerk. Het accesspoint is de draadloze server die de gegevens via het bedrade netwerk krijgt en deze via een antenne verzendt. Dit verzenden gaat via radiogolven, de wifi-technologie. Wat jij zendt, ontvangt het accesspoint en even later stuurt het accesspoint het antwoord terug. Dat je telefoon dan weer ontvangt. Dat gaat doorlopend. Ontvangt een van beide niet wat de ander zendt, dan wordt de wifi-verbinding traag of valt deze weg. Hoe meer obstakels onderweg gevonden worden, hoe groter de kans dat je niet kunt zenden of ontvangen. En, hoe meer gebruikers, hoe meer verkeer en dus hoe trager de verbinding.

Tip 1: kies de beste plek

screen568x568Als echte wifi-junk hoop je op een camping waar je zelf de kampeerplek mag uitkiezen. Kijk je normaal gesproken naar de mooiste plek, nu is de smartphone je beste vriend. Die kun je namelijk gebruiken als wifi-scanner, waarmee je de onzichtbare wifi-netwerken zichtbaar maakt en te weten komt hoe goed de ontvangst van het wifi-signaal is op de plek waar je op dat moment staat. Er zijn heel veel van deze wifi-scanners. Voor Android heb je Network Signal Info of Wifi Analyzer. Voor iPhone en iPad zijn er Net Analyzer en Network Radar. Natuurlijk zijn dit slechts voorbeelden. In de Play Store van Google en App Store van Apple vind je vele gratis en betaalde alternatieven. Belangrijk bij gebruik: let op de sterkte van het signaal én het aantal andere netwerken. Een goed signaal en de aanwezigheid van weinig andere netwerken zijn de succesformule voor goed wifi.

Tip 2: externe antenne

Computers geef je een snelheidsboost met een externe wifi-antenne. Voorbeelden van zulke antennes zijn de Alfa AWUS036NHV en de Alfa AWUS036NHR. Beide kosten rond de vijftig euro. Dit zijn veel gebruikte campingantennes. Sluit de antenne aan op een vrije usb-poort en tada: je ziet veel meer netwerken zien dan met alleen de interne antenne.

Bonustip: geen wifi? Neem een mifi!

Zul je altijd zien. Heb jij nét die camping waar geen wifi is. Geen nood: neem een mifi. Mifi is de mobiele variant van het normale wifi. Je maakt een draadloos netwerk via 3G of 4G-verbinding. Daarvoor heb je een mifi-router nodig. Dat is een handzame 3G of 4G-router op een accu. Je moet daarvoor wel een extra simkaart aanvragen. Meestal kun je gratis een extra simkaart voor data bestellen. Die gaat namelijk in de router. Meestal kun je tussen de 5 en 10 verbindingen tegelijkertijd leggen met de router. Er zijn vele varianten in vele prijsklassen te koop. Kijk hier of hier voor inspiratie. Als je bezorgd bent over de kosten voor mobiel internet in het buitenland: no worries. Lees het artikel 10 tips voor mobiel internet in het buitenland. Dan kun je zorgeloos roaming aanzetten.

Tip 3: voorkom obstakels

Wifi-signaal verplaatst zich als golven door de lucht. Die golven zijn gevoelig voor obstakels. Thuis zijn dat de muren en vloeren, maar op een camping bomen, struiken en de andere tenten en caravans. Obstakels verslechteren het wifi-signaal of houden het zelfs tegen. Een externe antenne heeft daar vaak minder last van, doordat deze een hoger zendvermogen heeft en een betere ontvangstgevoeligheid. Wat zo’n antenne verstuurt, komt dus verder, terwijl het aan een zwakker signaal genoeg heeft om toch een goede verbinding op te zetten.

Tip 4: hoger is beter

612+iw6oFLL._SL1500_Behalve dat je hem buiten de caravan of tent zet, kun je met een losse antenne nog wel meer verbeteringen uitvoeren die allemaal niets kosten. Experimenteer met de plaats en vooral de hoogte van de wifi-antenne. Kijk op welke plaats het signaal het beste is. Ga zeker ook eens de lucht in met de antenne, aan de mast van de tent of tegen de zijkant van de caravan. Hiervoor zijn speciale zuignappen te koop, maar bij een model als de Alfa AWUS036NHR wordt deze standaard meegeleverd. Een stuk klittenband of een tiewrap doet overigens ook wonderen en kan de antenne prima op hoogte vastzetten.

Kijk uit met het ‘richten’ van de antenne. Een omni-antenne zoals deze externe antennes stralen naar alle kanten gelijkmatig uit, in een mooie cirkel rondom de antenne. Alleen verticaal is de bol wat afgeplat. Richt je de antenne op het accesspoint, dan zorg je er daardoor juist voor dat een deel van de antenne waar juist weinig tot geen signaal afkomt, het beste is gepositioneerd ten opzichte van het accesspoint.

Tip 5: eigen router

eminent-em4630-wifi-travel-router

Niet iedereen neemt zijn laptop mee op vakantie. Het zijn smartphones en tablets die de klok slaan. Helaas kun je daar geen externe antenne op aansluiten. Je hebt nog een extra apparaat nodig: een externe (draagbare) router waar je een extra antenne op kunt aansluiten. Een mobiel eigen wifi-netwerk dat je overal mee naartoe kunt nemen en dat je telkens alleen met het camping-wifi hoeft te verbinden. Alle apparaten op het eigen wifi blijven ongewijzigd. Dat is gemakkelijk én wanneer de camping of het hotel voor elk apparaat apart het internet in rekening brengt, ben je zo lekker voordelig klaar. Alleen de router is bekend op het wifi van de camping en alleen voor de router betaal je. Alle apparaten op het eigen wifi liften gratis mee. Om dit te kunnen doen is wel een speciale router nodig. De R36 van Alfa Networks is daar speciaal voor bedoeld. Dit is een compacte router met een usb-poort waarop een tweede, externe antenne kan worden aangesloten. De standaardantenne gebruik je om het eigen wifi-netwerk te maken, de externe router gebruik je voor de verbinding met het camping-wifi. De R36 kost ongeveer zeventig euro.

Je hebt ook andere opties voor andere bestemmingen. Stel dat je op een hotelkamer wel een bedrage verbinding hebt dan kies je Eminent Travel Router. Voor slechts 38 euro heb je dan een piepkleine router voor op reis die je in het stopcontact kunt pluggen. Ideaal voor in het appartement of op de hotelkamer.

Wil je thuis je signaal verbeteren? Eerder boden we 5 manieren om je wifi-signaal te verbeteren.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • John
  Posted 26/06/2017 2:54 pm 0Likes

  Op 123wifi.eu ben je het beste en goedkoopst uit. Voor €79 heb ja al 1 jaar internet in je camper in heel Euopa (9GB)

 • m.maton
  Posted 25/07/2016 7:50 pm 0Likes

  ik heb een alfa r 36 wifi antenne op camping
  nu word ik ervan verwezen dat ik wifi wegtrek van andere gebruikers en storing veroorzaak.
  ik zit ongeveer 100-meter vanaf kantine waar de router staat.

 • Richard
  Posted 08/07/2015 12:41 pm 0Likes

  Of op vakantie gewoon “vakantie vieren” en de schermen eens lekker uit laten…kan het u van harte aanbevelen! Toegegeven: het is even wennen maar na wat koudwatervrees zouden we – ondergetekende, echtgenote, zoon (16) en zijn vriendinnetje (17) – niet meer anders willen. Quality time!
  Mocht u tijdens uw vakantie werkelijk niet zonder internet/wifi kunnen (??) of willen (!!), het zijn wel prima tips en duidelijk beschreven.

Comments are closed.