6 tips om beter te worden in sparen

We zouden waarschijnlijk allemaal wel iets meer willen sparen… Ondanks alle goede voornemens die je elk jaar weer uitspreekt, blijft sparen echter best wel lastig voor veel van ons. Daarom is een beetje hulp op dit gebied altijd welkom! En omdat wij precies snappen wat sparen zo lastig maakt, geven we je hier zes spaartips om die ouwe sok zo snel mogelijk te vullen met dikke euroflappen!

1. Leg je uitgaven vast

De eerste stap om goed te worden in sparen, is inzicht te krijgen in je uitgaven. Houd hiervoor werkelijk al je uitgaven bij; elk euro schrijf je op! Zodra je deze gegevens hebt, organiseer je de bedragen in categorieën als huur, boodschappen en auto. Gewoon een ouderwets huishoudboekje dus. Tegenwoordig kun je die echter ook heel gemakkelijk online bijhouden. Misschien zelfs wel bij je eigen bank.

2. Bepaal je budget

Waarom is het zo belangrijk om je uitgaven vast te leggen? Alleen wanneer je precies weet wat je in een maand uitgeeft, kun je die uitgaven netjes verwerken in een budget. In dat budget zet je je uitgaven af tegen je inkomsten. Op die manier kun je beter plannen wat je uitgeeft, ervoor zorgen dat je niet teveel uitgeeft én dat er dus nog wat overblijft om überhaupt te sparen!

3. Bespaar op je uitgaven

Zodra je je budget bepaald hebt, kun je dus ook zien wat je maandelijks opzij kunt zetten. Is dat bedrag niet zo hoog als je zou willen, ga dan op zoek naar manieren om op je uitgaven in te perken. We geven even een voorzetje:

 1. Zeg abonnementen en lidmaatschappen op die je niet gebruikt.
 2. Eet wat minder vaak buiten de deur.
 3. Voer een soort afkoelingsperiode in. Elke keer als je een niet-essentiële aankoop wilt doen, wacht je een dag. Daarna bekijk je of je het nog steeds wilt kopen.
 4. Ga nooit boodschappen doen zonder lijstje.
 5. Stress? Slechte dag? Je emoties wegkopen is op de lange termijn helemaal niet zo fijn.

4. Maak je spaardoel concreet

Wat enorm helpt bij sparen, is het hebben van een concreet doel. Sparen om het sparen is heeeeeeel lastig… Bedenk daarom waarvoor je wilt sparen. Je bruiloft, een vakantie, of je pensioen? Zoek vervolgens uit hoeveel geld je nodig hebt om dat doel te bereiken en hoe lang het gaat duren voordat je dit bedrag bij elkaar gespaard hebt. Zorg vervolgens voor een constante herinnering aan je doel, zoals een foto op je bureau. Op deze manier maak je je spaardoel concreet!

5. Denk groot, maar begin klein

We noemden hierboven verschillende spaardoelen, zoals sparen voor je pensioen. Dat is echter een heel groot doel, dat misschien ook nog wel erg ver weg en nog wat abstract is… Daardoor is dit doel voor de beginnende spaarder niet zo haalbaar. Als startende spaarder kan je beter beginnen met een klein doel, zoals een nieuwe smartphone. Als je dit doel behaald hebt, heb je de zoete smaak van het sparen waarschijnlijk te pakken en kun je grotere doelen uitkiezen.

6. Spaar automatisch

Kies altijd voor automatisch sparen! Plan bijvoorbeeld maandelijks een opdracht in om 100 euro naar je spaarrekening over te maken. Als het geld op die manier uit je zicht is, kom je lang niet zo snel in de verleiding om het alsnog uit te geven. En daarbij is het natuurlijk ook gewoon lekker gemakkelijk als je niet elke maand zelf actief hoeft te onthouden om geld opzij te zetten.

Heb je zelf nog gouden tips om beter te worden in sparen? Deel ze met anderen in de reacties hieronder!

Tell Us What You Think
9Te gek8Leuk3Serieus?2Meh...9Stom

About Author

2 Comments

 • Bernd
  Posted 11/01/2020 10:21 am 0Likes

  Ja. Potjes maken! Geen verzekering afsluiten, behalve een aansprakelijkheidsverzekering. Geen auto aanschaffen, neem de fiets. Leef zuinig en maak deze leefstijl tot hobby. Laat je niet verlijden door reclames.

 • someone
  Posted 08/01/2020 10:35 pm 0Likes

  Als je mensen adviseert om te leren sparen dan moet je ze niet adviseren van hun geld een nieuwe smartphone te kopen. Er is niets spaarzaams aan het vernieuwen van electronica die niet defect is, het rendeert ook totaal niet.

  In Amerika hanteren ze dat je een financieel risicogeval bent als je minder dan 2.5 maandsalarissen spaargeld hebt, dat is niet voor niets. Dit is ongeveer representatief voor een tegenvallende periode naar rato van je uitgavenpatroon.

  Veel verstandiger dus, geld opsplitsen in potjes waar je niet bij kan. Een envelop met de tekst: Groot defect en 1000 euro er in is een prachtige buffer voor een dure autobeurt of een kapotte droger en wasmachine, dit geld is dus niet zichtbaar meer voor jezelf want dat je gestalde zekerheid.

  Een aparte pot (niet direct opneembaar) voor die 2.5 maandsalarissen en je hebt een ziekteperiode bij 0 urencontract, eventueel ontslag of sluiting van je werkgever misschien ook al geborgd.

  Vanaf daar doorsparen en als je voldoende buffers hebt dan mag je jezelf wel op een smarpthone trakteren.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]