Roken – 7 mythes ontkracht

Vandaag kwam er in het nieuws dat in één keer stoppen met roken effectiever is dan het afbouwen van de nare gewoonte. Deze discussie is al jaren bezig en ondanks het medische onderzoek zullen de meningen waarschijnlijk verdeeld blijven. Naar aanleiding van het nieuwsbericht van vandaag dook Lifehacking in de boeken en vonden we 7 mythes over roken die we kunnen ontkrachten.

https://lifehacking.nl/thuis-tips/zo-houd-je-taart-langer-vers/

1. Vrouwen en meisjes roken meer dan mannen en jongens

Vrouwen hebben nooit meer gerookt dan mannen. In het Australie van 1945 rookte 72% van de mannen en 26% van de vrouwen. In 1976 rookte nog ‘slechts’ 43% van de mannen en 33% van de vrouwen. Doordat mannen vaker en meer roken, overlijden mannen ook vaker aan de gevolgen van roken.

Roken mannen dan áltijd meer dan vrouwen? Nee, dat niet. Als we kijken naar jongere kinderen, tot en met 17 jaar, zien we dat meer meisjes roken dan jongens.

2. Stopcampagnes hebben geen effect op lagere socio-economische groepen

Het is wel een feit dat een lagere socio-economische groep vaak het dubbele aantal rokers telt dan een hogere socio-economische groep. Als het aankomt op stoppen scheelt het echter niet veel meer, 46% van de rokers uit een lagere socio-economische groep is gestopt in vergelijking tot 66% uit de hogere socio-economische groep.

3. Bangmaak-campagnes werken niet

Ondanks dat stugge rokers zeggen dat het ze niets doet, zien we dat stoppers vooral stoppen vanwege ‘huidige of toekomstige gezondheidsproblemen’. Uit de studie bleek dat 91,6% van de stoppers is gestopt vanwege de gezondheidsproblemen, terwijl slechts 58,7% stopte vanwege het kostenplaatje en 55,7% stopte voor de gezondheid van hun omgeving. Waarschuwen over gezondheidsproblemen werkt dus wel degelijk.

4. Zelf tabak rollen is ‘natuurlijker’ dan fabriekssigaretten

Rokers die zelf hun tabak rollen hebben soms de neiging om te beweren dat een pakje sigaretten vol zit met chemische troep, terwijl hun tabak veel ‘natuurlijker’ is.

Helaas is het eerder het tegenovergestelde. In 1991 werd er een rapport gepubliceerd die beschreef dat sigaretten voor 0,2% bestonden uit toegevoegde stoffen, terwijl roltabak maar liefst voor 22,5% bestond uit toegevoegde stoffen. Deze tabak wordt namelijk verwerkt in chemicaliën om het langer vers te houden, aangezien het meerdere keren per dag het daglicht ziet als iemand er eentje rolt.

5. Iedereen kent de gevolgen van roken

Kennis over roken en de gevolgen ervan is op te delen in 4 niveaus:

– Niveau 1: beseffen dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.
– Niveau 2: de specifieke ziektes en kwalen kennen die roken veroorzaakt
– Niveau 3: tot in detail de betekenis, ernst en waarschijnlijkheid van de gevolgen weten
– Niveau 4: Beseffen dat een roker de risico’s uit de eerste 3 niveaus over zichzelf afroept.

Kennis op niveau 1 is heel algemeen en bijna iedereen is bekend met dit niveau. Naarmate we naar hogere niveaus kijken, daalt het aantal mensen die op de hoogte is drastisch. Er zijn bijvoorbeeld maar heel weinig mensen die beseffen dat 2 op de 3 lange-termijn rokers sterven aan een rook-gerelateerde ziekte of aandoening, of het aantal levensjaren dat je kunt aftrekken van je gezonde levensverwachting.

6. Je kunt de risico’s inperken door minder te roken

Het roken van 5 sigaretten per dag in plaats van 20 kan een aanzienlijk verschil maken als het aankomt op gezondheidsrisico’s. Hoewel 4 sigaretten per dag ook al gevolgen heeft.

Er zijn rokers die denken dat ze de risico’s verminderen door minder te roken. De kans op ziektes en aandoeningen blijft echter gelijk en dus is stoppen de enige optie als je echt de risico’s wil verminderen.

7. Rokers moeten niet stoppen zonder hulp

Als je 100 ex-rokers vraagt hoe ze zijn gestopt, zal je merken dat tweederde tot driekwart van de groep gestopt is zonder hulp. Op deze manier stoppen wil niet zeggen dat het in één keer lukt, maar dit overgrote deel is succesvol gestopt zonder het gebruik van nicotinepleisters, voorgeschreven medicijnen of één of andere kliniek voor therapie. Ze stopten gewoon.

Mocht je jezelf dus afvragen “wat is de beste manier om te stoppen met roken?”, dan is het antwoord “gewoon doen“.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Kees
    Posted 17/03/2016 9:16 pm 0Likes

    De ontkrachting van mythe 4 (Zelf tabak rollen is ‘natuurlijker’ dan fabriekssigaretten) moet ik ten dele weer ontkrachten. Ik werk in een tabaksfabriek dus ik vang wel eens wat op 🙂

    Het onderzoek is uit 1991 en inmiddels zijn we 25 jaar verder en is er veel veranderd in de tabaksindustrie. Roken is nog steeds ongezond natuurlijk maar er zitten minder toevoegingen in tabak dan vroeger. De EU staat dit simpelweg niet meer toe en reken maar dat er gecontroleerd wordt. Ook is er tegenwoordig ‘natural’ tabak te koop waar dus echt 0% toevoegingen in zitten.

    En even for the record: ik rook zelf niet en raad iedereen aan te stoppen

Leave a comment

[wpterms id="3193"]