Glass maakt van een website een conversatie – gratis beta-invites

“Share experiences, not content” is de tagline van de nieuwe Firefox add-on Glass. De extensie combineert elementen van Facebook, post-it notes en social bookmarkingservices als Del.icio.us. Na installatie en het aanmaken van een gratis account krijg je de mogelijkheid om op elke website een laag te leggen waar je naar believen virtuele post-it notes kunt plaatsen. Bij een specifieke foto, een stuk tekst of een video. Deze post-it kun je naar je overige Glass-contacten sturen en op deze manier een soort social web experience hebben met je vrienden. Klinkt bekend? Inderdaad, de recent opgeheven Nederlandse startup Fleck deed exact hetzelfde. Zij kregen het niet voor elkaar om voldoende gebruikers en bijbehorende tractie te ontwikkelen om door te pakken. Gaat het Glass wel lukken? Ik ben er nog wat sceptisch over, maar juich alle ontwikkelingen toe op het gebied van social experiences.

In onderstaande video krijg je een idee van de extensie en de mogelijkheden nadat je de plugin hebt geïnstalleerd.

Het interessante aan Glass is dat het de discussie over een website of een artikel bij het object houdt en niet via Twitter of Facebook laat lopen. Tegelijkertijd kan dat het manco zijn, want de discussies vinden daar al plaats, evenals op de site zelf. De extra laag met gesprekken is tevens privé. Je kunt de Glass-conversaties pas volgen als je de extensie hebt geïnstalleerd en bent uitgenodigd om op de site deel te nemen aan de conversatie in de post-it notes. Dat kan tegelijkertijd de kracht zijn van de applicatie. Je kunt zo privé conversaties houden terwijl je op de site in kwestie bent.

Een tweede gebrek bij Glass nu is het gemis van de social connections. Weer moet ik mijn vrienden uitnodigen om lid te worden van iets, een plugin te installeren en mij te vinden. Weer moet ik op een ander platform iets bij gaan houden in een stream. Biedt de stream aan via een API zodat hij in bv Tweetdeck kan worden ingelezen of op je Facebook Wall. Tot op heden is daar nog niets van te zien.

Ondanks die gebreken ben ik wel benieuwd wat de extensie gaat doen. Op dit moment is Glass nog in beta, maar we hebben 200 uitnodigingen weten te regelen. Geef op de site de code lifehacking op en je kunt een account aanmaken. Als je die hebt aangemaakt heb je de mogelijkheid om 10 uitnodigingen te versturen. Zo krijgen we dus 2200 nieuwe gebruikers in Nederland, lijkt mij voldoende om een eerste mening te kunnen vormen toch? In de reactiepanelen kun je je Glass-accountnaam achterlaten als je wilt dat anderen je vinden op het netwerk.

De makers van Glass zijn op Twitter en Facebook te vinden.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

  • Tom Tooble
    Posted 13/08/2010 10:29 pm 0Likes

    Sluit me bij Richard en Marianne aan én bij de laatse regel van Henri.

    We hebben dit nodig, en de ontwikkelaar kan zijn nut doen met deze reacties. Het programma is op koers maar heeft nog een stukje te gaan.

  • Henri Koppen
    Posted 30/07/2010 9:36 am 0Likes

    Fail.

    Veel van mijn vrienden gebruiken geen firefox. Ik zelf niet als primaire browser. Als het zich limiteert aan 1 platform is het een geboren mislukking. Geen uitzonderingen.

    Daarnaast geloof ik echt dat mensen account moe worden. Open-id, of een je account via Facebook of iets dergelijks doen (incl. contacten) zou al een stuk meer in een richting komen,

    Maar nogmaals. Een plugin op 1 browser kan gewoon niet slagen.

    Natuurlijk kunnen er later ook dingen gemaakt worden voor andere browsers, maar om massa te krijgen wordt al een hele opgaaf.

    Gelukkig zijn de kosten voor falen in het internet tijdperk zeer laag geworden, meer falen betekend meer initiatieven dus uiteindelijk komen er steeds meer dingen die het wel redden (Clay Shirky zeer losjes aangehaald).

    Uiteraard *hoop* ik dat mijn mening faalt, want deze dingen zijn wel belangrijk voor de doorontwikkeling van het web.

  • Marianne
    Posted 29/07/2010 3:09 pm 0Likes

    Ik kan me voorstellen dat het interessant is om te gebruiken in het onderwijs. Reacties op (verplichte) artikelen door docent en studenten. Dan dus buiten Blackboard oid om.

  • Richard
    Posted 29/07/2010 2:54 pm 0Likes

    Leuke concept maar zal niet echt gaan werken voor de normale gebruikers.

    Misschien is het wel handig binnen bedrijven / samenwerkingen

  • Harald
    Posted 29/07/2010 10:39 am 0Likes

    Ik zie niet in waarom ik weer een andere tool zou moeten gebruiken voor m’n annotations. Ik gebruik Delicious en Evernote naar tevreden. Hoe doen jullie dit?

  • JP
    Posted 29/07/2010 10:14 am 0Likes

    Klink heel interessant maar lijkt mij iets teveel moeite om het allemaal te installeren. Daarnaast vraag ik mij af of hier behoefte aan is. Als ik wil discussieren over een website kan ik ook skypen toch en mijn desktop sharen. Gaat veel sneller.

Comments are closed.