Alles weggehamsterd? Zo groei je je eigen groenten in je (balkon)moestuin

Shiiiit, zul je altijd zien: was je van plan vanavond jouw world famous guacemole te maken, zijn alle avocado’s weggehamsterd! Gelukkig kun je iedereen te slim af zijn door je groente voortaan zelf te kweken. En het mooie is: dat is helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Hier een paar tips! 

Heb je altijd al een eigen moestuintje willen hebben, maar woon je te klein of heb je gewoon een hardnekkig gebrek aan groene vingers? Onderstaande kruiden en groente kun je ontzettend makkelijk zelf kweken, en dat kan zelfs op jouw piepkleine balkon of vensterbank.

funny jim carrey GIF

Romaine sla

Heb je een krop romaine sla gekocht voor een heerlijke caesar salade? Gooi het kontje van de sla dan niet weg! Snij dat op ongeveer 5 centimeter hoogte af en plaats het in een bakje met water van ongeveer 1 centimeter diep. Na 4 tot 5 dagen kun je het kontje in de aarde plaatsen. Binnen de kortste keren is het smullen geblazen van je eigen oogst!

Gember

Wist je dat je gember heel makkelijk zelf kunt kweken? Als je een gemberwortel een tijdje laat liggen, komen er vanzelf kleine groene knopjes aan. Als je deze knopjes ziet, kun je de gemberwortel in de aarde plaatsen. Houd de aarde vochtig en je zult zien dat er na een week of twee plotseling een grote groene stengel uitschiet. De gember is de wortel van de plant, dus deze vermenigvuldigt zichzelf automatisch.

silly vegetables GIF by Molly Robin

Kruiden

Kruiden als munt en basilicum kun je enorm eenvoudig op je vensterbank kweken. Hiervoor knip je een stukje stengel met wat blaadjes af en haal je alle onderste blaadjes van de stengel. Zorg ervoor dat je een takje van ongeveer 7 à 8 centimeter lang hebt. Zet dat in een glaasje met een laag water van ongeveer een centimeter of twee diep. Als de wortels die uitschieten een centimeter lang zijn, kun je de takjes in de grond poten.

avocado GIF

Avocado

Met deze plant moet je iets meer geduld hebben, maar het groeien van een eigen avocadoboompje is hartstikke leuk. Haal de pit uit de avocado en was deze schoon en droog hem af. Steek vervolgens drie tot vier tandenstokers in de pit en plaats het geheel op een glas met water, waarbij je de onderkant van de pit nét het water laat raken. Als de pit begint open te barsten, pulk je de bruine huid voorzichtig van de pit. Wacht vervolgens tot de pit echt gekiemd heeft en poot de pit dan in de aarde.

Ook dan zul je nog even geduld moeten oefenen voordat het plantje op komt en voordat er daadwerkelijk vruchten zichtbaar zijn. Maar als dat eenmaal het geval is, laat die killer guac niet lang meer op zich wachten!

Eten opwarmen? Zo doe je dat zonder het te verknallen!

Tell Us What You Think
10Te gek13Leuk2Serieus?1Meh...3Stom

About Author

4 Comments

 • CID
  Posted 17/03/2020 2:28 pm 0Likes

  Zo KWEEK je je eigen groenten in je (balkon)moestuin.

  • Jan
   Posted 19/04/2020 9:20 pm 0Likes

   Zonder enige kennis uit het Engelse “grow” vertaald.

 • Herbert
  Posted 17/03/2020 9:09 am 0Likes

  Probeer eens de makkelijke moestuin, dat is pas makkellijk

 • TheWisperer18
  Posted 16/03/2020 8:52 pm 0Likes

  Een advocadoboom (1 pit) duurt erg lang voordat er bloesem in komt. Als je onderzoek had gedaan dan moet je er een paar in 1 pot samen neerzetten, dan stimuleren ze elkaar en komen ze mogelijk eerder in bloei (met 2-3 jaar).

Leave a comment

[wpterms id="3193"]