Alles wordt beter met duct tape

Duct tape. Fixt alles wat kapot is: van gaten in je broek tot bestek, van gebroken harten tot je relatie. Geen klusjesman of doe-het-zelver kan zonder rol tape in z’n holster. En terecht, want duct tape (duct tape ja, geen duck tape) is samen met smeermiddel WD40 de handigste tool in je kit. En iedereen die zegt dat het niet zo is, is een rol plakband.

Wij zijn als Lifehackers natuurlijk grote fans van duct tape. Het is watervast, het plakt als de neten en het overleeft een nucleaire oorlog. Niet voor niks hebben we een hele verzameling aan artikelen over dingen die je met dit zilverkleurige goud kunt doen. Hoe dan ook: dit is het ultieme Lifehacking Duct Tape Plak-‘m-Vast-artikel, met alle tips die je ooit nodig gaat hebben. We vullen het bovendien continu aan met nieuwe tips!

Duct tape vs duck tape

Once and for all: het is duct tape, niet duck tape. Vroeger was dat misschien anders. Er doen verschillende theorieën de ronde, en een ervan is dat duck in de oorlog als synoniem voor katoen werd gebruikt. De waterdichtheid ervan, of juist de gelijkenis met oorlogse regenkleding, zorgde voor de naam duck tape.

Een andere theorie is dat het woord duct komt van het Latijnse woord ducere, oftewel ‘leiden’. Een leiding of verbinding tussen verschillende objecten. Of was het allemaal veel simpeler? Misschien zijn we gewoon doof en verstaan we duck in plaats van duct. Wie zal ’t zeggen?

Trouwens, om het extra makkelijk te maken is er een groot bedrijf dat duct tape maakt dat Duck heet, en die maken dus Duck tape. Of Duck duct tape. Of zoiets. Wij snappen het ook niet meer.

Duct tape vs gaffer tape

En gaffer tape dan? Dat is een variant van duct tape, maar dient wel een ander doel. Waar duct tape letterlijk alles wat los zit voor eeuwig en altijd vastmaakt, is gaffer tape juist bedoeld om ook weer makkelijk los te gaan. Gaffer tape wordt vaak gebruikt bij het vastmaken van kabels op een podium. Maar dat loslaten, dat moeten wij niet. Duct tape ftw!

Dingen die je kunt doen met duct tape

Duct tape werkt dus fantastisch als het gaat om dingen weer aan elkaar vastmaken die per ongeluk van elkaar zijn losgekomen, of die nooit aan elkaar hebben gezeten. Bijvoorbeeld:

  • Ongeveer alles waar je anders lijm voor zou gebruiken. Plakt het niet meer? Plak het terug met duct tape!
  • Bestek, gereedschap, alles. Alles waar een plastic omhulsel om een metalen tool heen zit. Dat gaat namelijk stuk of los, en dat kun je met een beetje tape hartstikke goed terug in elkaar zetten.
  • Kabels wegmoffelen. Eigenlijk heb je daar gaffer tape voor, maar wij vertellen het niet door.
  • Lekkende kraan/leidingen. Voor tijdelijk natuurlijk; die loodgieter moet er echt wel komen. Morgen of zo.

Dingen die je óók kunt doen met duct tape

Maar er zijn meer dingen die je kunt doen. Dingen waar duct tape niet per definitie voor bedoeld is, maar waarbij het wel heel goed werkt. Bijvoorbeeld:

  • Tocht tegengaan. Gat in je muur of tussen je kozijnen? Duct tape!
  • Je schoenen sneeuwvast maken. Niet dat we ooit nog sneeuw krijgen, maar je kunt het maar weten.
  • De plek markeren vanaf waar je moet darten op je slaapkamer. Dat deed ik vroeger altijd.
  • Mensen vastbinden aan stoelen en hun mond snoeren in films. Of juist jezelf vastmaken en dan heel stoer loskomen en zwoel in de camera kijken.
  • Appelmoespot openmaken. Huh? Ja, kijk maar!
  • Slaapkamerdingen. 😉

Ken je Mythbusters nog? Die gasten hebben hele afleveringen gemaakt over dingen die je kunt doen met duct tape. Een vliegtuig bouwen, een middeleeuws wapen afvuren, of bootje varen!

Nóg meer dingen die je kunt doen met duct tape?

Er zijn echt duizenden dingen die je kunt doen met duct tape (al is het maar omdat het zo lekker allitereert). Wij kennen ze zelfs niet allemaal. Dus als je tips hebt, of het nu iets doodnormaals is of juist iets waar dat hele spul nooit voor gemaakt is, laat het ons even weten! Stuur een berichtje via de socials of drop hieronder een comment. Dan testen we ‘m, en als-ie werkt zetten we hem erbij!

Wat vind je van deze hack?
3Te gek14Leuk3Serieus?5Meh...13Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

Comments are closed.