App-review: Fleetly

Fleetly is een app waarmee je je sportprestaties kunt loggen. Voor iedere work out die je logt krijg je punten en op basis van deze punten berekent de app je fitness level. Fleetly geeft je onder andere de mogelijkheid om diverse work outs en exercises te loggen en legt meteen de oefeningen uit. Het doel van de app: je mobiliseren om vaker te sporten.

Voor wie moeite heeft om de tocht naar de sportschool te maken of de hardloopschoenen aan te trekken, kan Fleetly zomaar dé oplossing zijn. De drempel om te gaan sporten is bij mij redelijk hoog, des te meer een reden om deze app te testen.

Het basisscherm
Het basisscherm van de app is overzichtelijk: linksboven zie je je notificaties, rechtsboven vind je je vrienden. Linksonder, in het menu ‘people‘, zie je het leaderboard en kun je kiezen uit de feed van alle gebruikers of van je vrienden. In de vier volgende tabs begint de inspanning.

Tab 2: Challenges
In de tweede tab zie je de challenges waarvoor je je hebt ingeschreven. Via ‘more‘ voeg je een nieuwe challenge toe. Hier wordt het al leuk: de challenges varieren van ‘Six Pack 2012‘ tot ‘1000 miles (bike)‘ en ‘Spartacus (15 gladiator work outs). Je schrijft je in voor een challenge (bijvoorbeeld de ‘1000 miles bike‘) en logt iedere ermee samenhangende work out (bijvoorbeeld als op de fiets naar het station gaat). Deze vind je onder het vraagteken bij de challenge. Daar zie je ook alle deelnemers en hun vooruitgang. Net als met Wordfeud hoef je niet meer samen te zijn om toch samen een doel na te streven: het beter doen dan de ander. Het zit toch in onze westerse genen! En wij als Nederlanders kunnen de rest van de wereld toch makkelijk verslaan met de fiets-challanges?

Tab 3: Log
Onder de middelste knop, ‘log‘, vind je work outs om te loggen. Hier dien je een work out op te zoeken wanneer je heb al hebt gedaan, wat niet handig is als je de naam van de oefening niet weet. Loggen gaat dan makkelijker via de vierde tab.

Tab 4: Work outs
Onder Work outs zijn zowel work outs als exercises te loggen. Work outs zijn sets van exercises. Er zijn verschillende categorieën work outs. Via ‘simple’ – ’travel’ kom je bijvoorbeeld uit bij de Road Warrior: een ‘45 minute hotel room work out‘. Ieder onderdeel van de work out wordt uitgelegd met tekst en soms een video, en is per oefening te loggen!
Bij exercises vind je verschillende losse oefeningen, onderverdeeld in spiergroep. Ook hier kan je per oefening loggen.
Het loggen gaat erg makkelijk: bij een exercise geef je bijvoorbeeld met een slider aan hoeveel reps je hebt gedaan.
Coach on‘ heb ik overigens nog niet geprobeerd.

Tab 5: Jijzelf
De tab rechtsonder is je eigen profiel. Hierin vind je je fitness level, work out geschiedenis, stats, medailles, je door jezelf ingevulde gewicht en je target fitness level, die je heb gesteld met behulp van tien korte vragen.

Oordeel
De app lijkt erg veel op Foursquare: enkele overeenkomsten zijn de medailles (op Foursquare: badges), de logs (op Foursquare: check ins), je kunt vrienden toevoegen en je ziet een ranglijst van hen. Het grote verschil is uiteraard dat de app niet location-based is, maar result-based. Hij is erg gemakkelijk in gebruik en de uitleg van de oefeningen is ideaal.
Ik zou het doen van de oefeningen echter niet aanraden als je nooit dergelijke oefeningen hebt gedaan: de kans is aanwezig dat je dan een verkeerde houding aanneemt en blessures oploopt.
Een nadeel van de app is dat hij van Amerikaanse bodem is en dat het meetsystemen standaard op imperial staat. Bij instellingen onder tab 5 is dat te wijzigen in metric, maar ook dan kom ik bij sommige oefeningen nog ‘lbs‘ tegen.

Kortom: een potentieel ideale app voor degenen die willen sporten, al bekend zijn met oefeningen, maar een digitale steun in de rug nodig heeft.

Mijn target fitness level is 6. Iedere gebruiker start op level 2. Dat heb ik door het kort doen van oefeningen voor deze test naar beneden weten te brengen tot 0,8. En dat is weer een motivatie om aan de slag te gaan met Fleetly! Wie doet er mee?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]