Bak makkelijker je eigen brood

broodbakhackEen recept om zelf brood te bakken hoort toch niet thuis op lifehacking.nl? Wel als ik bij de zoveelste keer dat ik zo’n brood bak, nog steeds verbaasd ben over hoe makkelijk en snel het gaat.

Het resultaat is luchtig brood met een knapperige buitenkant dat in de schappen van een Franse bakker niet zou misstaan. Het werk dat eraan voorafgaat kost 10 minuten tijd voor het maken van een voorraad deeg, en 5 minuten zodra je een brood gaat bakken.

Het verschil met ‘gewoon’ brood bakken? Het kneden weglaten en een koelkast toevoegen.

Een jaar geleden ontdekte ik de broodbakhack bij The Italian Dish. Al doende heb ik de werkwijze aangepast. Die deel ik hieronder. Desalniettemin blijft het oorspronkelijke artikel de moeite waard en de foto’s en het filmpje komen goed van pas.

Nodig

• rechthoekige plastic bak van 5 liter die zo efficiënt mogelijk in je koelkast past; boor een gaatje in het deksel (je kunt ook een grote kom grotendeels afdekken met vershoudfolie)
• bakpapier
• liefst: strooibusje met bloem
• 900 g tarwebloem
• 680 g water
• 14 g zout
• 14 g gedroogde gist (2 zakjes)

Deeg maken

Het handigst is om het deeg na het avondeten te maken, als je het aanrecht nog niet helemaal schoongemaakt hebt – bloem stuift tenslotte.

Je doet 680 ml water in de waterkoker en zet die aan. De lege bak zet je op de weegschaal en je doet er 14 g zout in. Nu is het water lauwwarm, giet 680 g (= 680 ml) in de bak. Strooi de gist gelijkmatig over het water, en laat hem in het water zakken zodat hij begint op te lossen – intussen kun je even iets anders doen. Tot slot voeg je 900 g bloem toe, verdeeld over de hele bak.

Dan haal je de bak van de weegschaal en roer je met een houten lepel totdat alle bloem nat is. Deksel of folie erop, twee uur laten staan, en voor je naar bed gaat, zet je de bak in de koelkast.

Brood vormen

Ruim een uur voordat je vers brood wilt eten, leg je bakpapier op een ovenrooster. Pak de bak met deeg uit de koelkast en gebruik een strooibusje om bloem over het gedeelte van het deeg te strooien dat je gaat gebruiken (de rest van het deeg kun je in de koelkast minstens nog een week bewaren) en over je handen.

Met een metalen lepel ‘snijd’ je de gewenste hoeveelheid deeg af van de rest van het leeg, en van de wanden van de bak. Probeer dat zo te doen dat er al een soort bol ontstaat, schep het deeg als het ware naar de onderkant.

Pak het deeg met beide bebloemde handen uit de bak en vouw het naar achteren, zodat er een gladde bovenkant ontstaat. Vorm een grote bol, of een langwerpig brood als je houdt van veel knapperige korst. Dit moet vrij snel gebeuren anders zakt het uit je handen en gaat het kleven.

Leg het gevormde deeg op het bakpapier. Het rooster met het deeg kun je eventueel op de verwarming zetten. Het deeg moet ongeveer een half uur rijzen.

Zet nu een ovenschaal met een laagje water onder in de oven en verwarm die voor op 220 à 230 graden, hete lucht.

Bakken

Als de oven heet is, strooi je wat bloem over het brood, en maak je met een scherp mes enkele inkepingen. Het werkt goed om het mes tussendoor nat te maken.

Schuif het rooster in de oven en laat het brood 30–35 minuten bakken. Daarna haal je het eruit (ovenhandschoenen!) en laat je het een kwartiertje afkoelen. Luister… je hoort de korst knappen!

Opruimen

Als het deeg op is, kun je in de bak meteen nieuw deeg maken, of de bak zonder hem schoon te maken in de koelkast terugzetten tot het volgende gebruik (dan worden de restjes niet hard). Dit kun je misschien niet eeuwig volhouden, maar na een paar keer wordt het brood er zelfs lekkerder van.

Schoonmaken

Voor het schoonmaken van de bak heb je ook een hack nodig, want met de hand afwassen is een crime: klontjes deeg koeken vast aan borstel, doek of sponsje. Wat werkt: de bak na gebruik in de gootsteen zetten en de uren daarna gewoon handen erboven wassen etc., zodat hij nat blijft. Zodra de vaatwasser aangaat, zet je hem daarin (gewoon over de kopjes heen) en dan kost het geen moeite en geklieder.

 

Dit artikel is geschreven door Sara Linders. Altijd online, en benieuwd hoe ze nieuwe technologische toepassingen in kan zetten om haar leven en werk makkelijker én leuker te maken. In haar werk als business innovator en met een communicatieachtergrond brengt ze mensen binnen en buiten de overheid bij elkaar met behulp van online middelen, zodat ze snel en efficiënt zaken kunnen doen. Op Twitter te vinden als @StukjeS.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

21 Comments

  • Coby
    Posted 08/02/2014 2:22 pm 0Likes

    In het recept staat geen suiker vermeld, moet dat niet?

  • willeke
    Posted 15/12/2013 7:16 pm 0Likes

    Kan je ook rietsuiker gebruiken. Heb dat voor het eerst gebruikt maar ik heb een slaghout gebakken ipv brood. En meel en bloem uit de supermarkt ipv de molen. Iets is in ieder geval niet goed gegaan. Het wou ook al niet goed rijzen.

  • Noel
    Posted 26/10/2013 9:49 am 0Likes

    Bij mij is het totaal niet gelukt! Het deeg wilde helemaal niet rijzen. Heb wel alles door 3 gedeeld en droge gist vervangen door verse gist…

    • Sara Linders
      Posted 04/11/2013 9:55 am 0Likes

      @Noel Jammer! Komt het dan misschien doordat je verse gist gebruikt hebt? In combinatie met zout gaat dat niet goed vrees ik.

  • Burt
    Posted 15/03/2013 9:28 pm 0Likes

    Geweldig recept!!! Vorige week voor het eerst gedaan en jawel!!! Heerlijk brood!! Nu vandaag de tweede batch gemaakt maar dit ziet er alweer anders uit dan vorige week… Het lijkt wel minder gerezen en dus minder in volume.. Hoe zit het met zout en gist bij elkaar? Schijnt toch niet goed te zijn…Ik ga hem nu proberen te bakken.. kijken hoe dat gaat…

  • Rian Driessen
    Posted 06/03/2013 11:01 am 0Likes

    Als ex bakker, die als een van de weinige bakkers met voordeeg werkte, denk ik dat ik het principe van voordeeg even uit moet leggen.
    Een dag van te voren meng je 25 % van de bloem met evenveel water, dus 100% en gist, bij bovenstaande hoeveelheid 30 % van 960 is 320 gram bloem en 320 gr water en 1 zakje. Even mengen tot papje, een dag en of nacht laten staan buiten de koelkast gewoon afgedekt in een schaal. Let op dit mengsel rijst dus en krijgt dan 3 a 4 x zoveel volume. Dit mengsel rijst zolang tot de gistbacterien alle suikers hebben verbruikt.
    Daarna mengen met de rest van de grondstoffen tot een glad deeg.
    2 x maal laten rijzen, vormen,laten rijzen en afbakken,
    Voordeel van gebruik van voordeeg, betere kouw eigenschappen,
    langer versblijven van het brood , meer smaak. Dus het proberen waard. Voordeeg kun je overal bij gebruiken, mits je niet hoger gaat dan 30 % van het bloemgewicht.
    Succes.

    • Sara Linders
      Posted 09/03/2013 2:54 pm 0Likes

      @rian Dank voor je uitleg! De versie die is beschrijf is de ‘luie’ versie. 😉

  • Fred
    Posted 04/03/2013 11:28 am 0Likes

    Dit is Jim Lahey’s “No Knead Bread”
    http://en.wikipedia.org/wiki/No-knead_bread

    • Sara Linders
      Posted 09/03/2013 2:52 pm 0Likes

      @fred Is dát de oorspronkelijke bron? Ik noemde een andere; goed om deze ook te noemen, ja.

  • madbello
    Posted 04/03/2013 11:23 am 0Likes

    Heb het gisteren gebakken en kan niet anders zeggen dat het beste en lekkerste brood is dat ik ooit heb gebakken, vooral de harde en krokante korst is om te smullen. Bedankt Sara 😉

    • Sara Linders
      Posted 09/03/2013 2:51 pm 0Likes

      Die korst vind ik ook zo lekker. Leuk dat het ook bij jou lukt!

  • Rogier
    Posted 03/03/2013 10:22 pm 0Likes

    Afgelopen vrijdag een ‘batch’ deeg gemaakt, en zaterdag en zondag voor tussen de middag een soort Ciabatta gemaakt van het deeg. Heerlijk. Zowel vrouw als kinderen waren erg dankbaar. Het brood van zondag was iets beter gelukt, en smaakte ook iets beter. Donderdag maak ik weer een lading om te kijken of het van het weekend weer goed bevalt. Bedankt!

    • Sara Linders
      Posted 09/03/2013 2:50 pm 0Likes

      Leuk om te horen! Ik heb er net ook weer mee geluncht. #blijvertje

  • Ronald de Rooij
    Posted 03/03/2013 5:35 pm 0Likes

    Jaren geleden hebben we een broodbakmachine geleend. na twee dage waren we helemaal verslingerd aan vers brood. Nog eenvoudiger dan de beschreven wijze.
    ’s Avonds deeg in de machine, zo instellen dat het brood om 7:00 uur gereed is. aanzetten en naar bed.

    Met 4 personen hadden wij aan één brood per dag genoeg dus. elke dag vers brood.

    • Sara Linders
      Posted 09/03/2013 2:49 pm 0Likes

      @ronald Dat deed ik ook ooit met een geleende broodbakmachine, totdat ik tijdens mijn eerste zwangerschap niet meer tegen de geur van versgebakken brood kon. 🙂

  • Kosta
    Posted 01/03/2013 10:57 pm 0Likes

    Klein aanvullend hakje dan voor het schoonmaken van die bak met natte deegresten: gewoon een nachtje onafgedekt op je aanrecht laten staan. Volgende dag is het droog en hoef je alleen maar even met je hand erlangs om de deegresten uit het bakje te halen.

    • Sara Linders
      Posted 02/03/2013 8:39 am 0Likes

      @kosta Echt? Herinner me dat ik ooit heb staan bikken en peuteren tot en met. Maar dan was het misschien nog maar halfhard. Ik ga het proberen!

      • kosta
        Posted 02/03/2013 8:01 pm 0Likes

        @sara, laat ik het zo zeggen: ik bak zelf mijn brood in de oven nadat ik het deeg laat kneden in mijn broodbakmachine. Daar blijven wel eens deegresten in achter die ik er als ze na een dag droog zijn, zo uit kan vegen.

        Ook toen ik nog zo dom was om mijn deeg met de hand te kneden, maakte ik zo de schaal schoon waarin het deeg kneedde.

        Bij mij werkt het dus.

        • Sara Linders
          Posted 28/04/2013 9:34 am 0Likes

          @kosta dat is een SUPERHACK!! want na een tijdje blijkt er toch wel wat deeg achter te blijven in de afvoer van de vaatwasser… 🙁 gewoon laten drogen en boven de vuilnisbak leegkrabben/-scheppen met een lepel, errug makkelijk! 🙂

Comments are closed.