Ben jij al klaar voor een zero waste-lifestyle?

Je produceert jaarlijks bijna 500 kilo aan afval – een bizarre hoeveelheid, toch? Met een zero waste-lifestyle probeer je die hoeveelheid te verminderen. Je doet dat door zo veel mogelijk vast te houden aan de vijf R’en: refuse, reduce, reuse, recycle en rot. Lijkt dat jou ook wel wat? Wij geven je zes tips om te beginnen met een zero waste-lifestyle.

Wegwerpproducten in de ban

Het vermijden van wegwerpproducten is een simpele stap met een enorme impact. Wegwerpproducten worden gemaakt om slechts één keer te worden gebruikt. Denk hierbij aan plastic tasjes en flesjes, maar ook aan koffiebekertjes, rietjes en bestek. Als je wilt beginnen aan een zero waste-lifestyle vervang je deze wegwerpproducten door duurzame varianten. Zo neem je een linnen tas mee om boodschappen te doen en schenk je je koffie op kantoor voortaan in je eigen mok.

Maar eerst shoppen!

Het klinkt in eerste instantie behoorlijk contra-intuïtief: nieuwe spullen kopen om met een zero waste-lifestyle te beginnen. Toch kun je – om je leven zonder afval zo makkelijk mogelijk te maken – het best eerst een aantal dingen aanschaffen. Zoals we hierboven al aangaven, heb je namelijk duurzame varianten van wegwerpproducten nodig, zoals die linnen tas en koffiemok. Ook kun je kijken naar een waterfles en vershoudbakjes. Je kiest hierbij voor kwalitatieve producten die lang mee gaan.

Koop minder én in bulk

Het is belangrijk om te onthouden dat het enorm lastig is om helemáál geen afval te produceren… Wat wel simpel is, is zorgen voor minder afval. Als je minder spullen koopt, hoeven er minder spullen te worden gemaakt én hoef jij uiteindelijk minder weg te gooien. Vraag je dus bij elk item dat je wilt kopen af of je het wel echt nodig hebt. Is het antwoord ‘ja’, kies dan voor een product dat je kunt hergebruiken of recyclen. Kijk daarbij ook of het product in bulk te koop is. Pasta kun je bijvoorbeeld lang bewaren, zodat je beter een grootverpakking kunt kopen dan je wekelijkse pakje van 250 gram.

Kringloop-chic

We spraken net al over het zo lang mogelijk gebruikmaken van je spullen. We gooien namelijk veel spullen weg die nog prima functioneren, alleen maar omdat we graag iets nieuws willen. Het bewijs vind je bij de kringloop. Je kunt je oude spullen zelf ook een nieuw leven geven als je erop uitgekeken bent. Dat noemen we ook wel upcyclen. Denk aan het vermaken van oude kleren tot een tas. En als je echt niet weet wat je met een oud item kunt doen, kun je het altijd zelf weer doneren. Ook dat is een manier om de levensduur van een product te verlengen.

Recyclen en composteren

Zoals gezegd ontkom je in onze maatschappij lastig aan het produceren van afval. Wat je wel kunt doen, is ervoor zorgen dat je afval zo goed mogelijk kan worden gerecycled. Dat geldt niet alleen voor usual suspects als glas, papier en gft-afval, maar bijvoorbeeld ook voor metaal, piepschuim, hout en kunststof. Laat je ook niet demotiveren door mensen die zeggen dat afval toch niet goed gescheiden wordt. Want hoe meer mensen afval scheiden, hoe beter het kan worden gerecycled.

Bouw je levensstijl stapje voor stapje uit

Het gaat geheel tegen de principes van een zero waste-lifestyle in om producten weg te gooien, zelfs als ze niet duurzaam zijn. Wacht dus met het verruilen van je fles shampoo voor een shampoo-bar totdat de fles echt leeg is. Door op dat moment een weloverwogen keuze te maken, bouw je je levensstijl stapje voor stapje uit!

Ook leuk: Geef je kleding een tweede kans!

Wat vind je van deze hack?
7Te gek12Leuk3Serieus?5Meh...17Stom

About Author