Beter en efficiënter beeldschermteksten lezen

Readability iconHet komt vaak voor dat ik lange blogposts of artikelen wil lezen. En dan niet scannen, maar echt lezen zodat ik achteraf ook nog wat onthouden heb van wat de auteur geschreven heeft.

Dit gaat bij mij persoonlijk altijd beter als ik in een rustige omgeving zit met minimale afleiding. Er zijn een tweetal online tools die mij hierbij helpen: Readability en de online verkorte snellees training van Mark Tigchelaar.

Speed Reading Demo

Laat ik beginnen bij de snellees training. Deze is onderdeel van het boek van Mark Tigchelaar maar kan op zichzelf als demo prima worden gebruikt. Doe hem meerdere keren om het resultaat te verbeteren. Aan het begin en het einde van de test wordt je leessnelheid gemeten. De eerst keer dat ik deze demo deed verbeterde mijn snelheid van ongeveer 150 naar 350 woorden per minuut! Reden temeer om hem vaker te doen, je ogen te trainen en het boek te kopen. De essentie van de demo is dat je je oogspieren beter traint om leesbewegingen te maken. Hierdoor kan je sneller over teksten heen lezen en helpt dit je ook bij het begrijpen van de tekst.

Ik heb een zeer korte video demo van hoe dit systeem werkt:

[HTML1]

Je vind je demo op www.training4students.com

Leesbaarheid teksten verbeteren

Ok, nu kan je wat sneller lezen, dan is het wel handig om teksten optimaal voor te bereiden hierop.

Een zeer handige tool hiervoor is de service van Readability. Eenmaal op de website stel je de service zodanig in dat de tekst op het beeldscherm voor jouw ogen en resolutie ‘lekker leest’. Dit ziet er als volgt uit:

Readability

Hierna sleep je de bookmarklet naar je favorieten- of snelkoppelingen balk in je browser. Zodra je nu een stuk tekst tegenkomt dat je ‘serieus wilt lezen’ klik je op deze knop en voila, de tekst wordt op een goed leesbare manier, ontdaan van alle afleiding eromheen (zoals advertenties, twitterfeeds etc) gepresenteerd. Je kunt de tekst ook op deze manier uitprinten.

Tekst voor verwerking:

Readability ORIGINAL

Tekst na verwerking:

Readability RENDERED

Tips?

Graag zou ik horen of jullie nog meer van dit soort services kennen die de efficiency van lezen vanaf het beeldscherm verhoogt. Ik zou bijvoorbeeld nog een soort uitgebreide versie van Readability waarmee een balkje met de tekst meeloopt. Het is namelijk diverse malen wetenschappelijk aangetoond dat dit de leessnelheid maar ook het begrijpend vermogen enorm verhoogt!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • Joost Plattel
  Posted 01/11/2009 8:40 pm 0Likes

  @mischa Je hebt gelijk, als jij een bepaald lettertype,stijl of grootte lekkerder vind lezen, zou ik gewoon readability blijven gebruiken 😉

 • David
  Posted 01/11/2009 5:03 pm 0Likes

  Op http://www.spreeder.com/ kun je een text heel snel voorbij laten komen, kan erg handig zijn.

 • Mischa Coster
  Posted 01/11/2009 1:58 pm 0Likes

  @Joost: Hij stript inderdaad meer! Goeie tip. Jammer alleen dat je zoals bij Readability niet de bookmarklet zelf kunt genereren op basis van lettertype/stijl voorkeur. Toch?

 • Joost Plattel
  Posted 01/11/2009 1:36 pm 0Likes

  Readability 2 is de verbeterde versie van de bookmarklet. Deze stript ook logo’s, footers, en reclame eruit. Hij is hier te vinden:

  http://brettterpstra.com/share/readability2.html

 • Jan van der Ploeg
  Posted 26/10/2009 9:36 pm 0Likes

  Ik gebruik iReadFast.app (mac only). Volgens mij ken ik die van een tip op deze site 😉

 • Jacco
  Posted 26/10/2009 12:22 am 0Likes

  Op een of andere manier blijft, hoewel ik al zeker 10 jaar meer van een beeldscherm lees dan uit boeken, het a4 formaat een prettig formaat om te lezen. Af en toe, als ik een stuk moet schrijven en mezelf de moeite gun, draai ik mijn scherm zodat het ‘rechtop’ staat. Aangezien ik hier tot voor kort geen hulpmiddelen voor had, gebruikte ik een kinderkrukje om het geheel in evenwicht te houden, maar dit terzijde.

  Ik merkte dat ik het scherm steeds vaker rechtop liet staan omdat de meeste websites scrolling regions hebben en die simpelweg prettiger lezen als mijn scherm rechtop staat. Het stelt me in staat om vooruit te lezen en terug te kijken.

  Ik heb vorige week dus maar een monitorarm aangeschaft. Tot volle tevredenheid.

 • Michel
  Posted 25/10/2009 11:59 pm 0Likes

  Als ik een wat langer stuk tekst uit een willekeurig document of van een webpagina wil lezen gebruik ik RapidReader (http://www.rapidreader.com/). De snelheid is instelbaar en ik lees op het moment vrij makkelijk 500 woorden per minuut.

 • Han Terheggen
  Posted 25/10/2009 10:21 pm 0Likes

  Probeer de add-on TidyRead van Mozilla Firefox, zie http://www.tidyread.com/

 • renato
  Posted 25/10/2009 9:50 pm 0Likes

  Readability,

  Een handige tool. Dat zeker. Maar ik deze geprobeerd op bijvoorbeeld De Volkskrant. Als er tekst boven of naast een foto staat wordt deze niet weergegeven als ik de ‘bookmark’ klik.

  Dus toch een kleine tekortkoming.

  p.s.
  Via een link op de site heb ik ook deze geprobeerd te vinden: http://lab.arc90.com/2006/09/15/arc90-river-reader/
  Maar dat lukt. Dit leek me een handig programma om RSS feeds uit te lezen en op mijn E-book Reader te zetten.

  Weet iemand hier een goed alternatief voor? Ik heb geen mobiele e-book-reader, dus moet via de PC thuis uploaden.

 • Ray
  Posted 25/10/2009 9:25 pm 0Likes

  Ik maak zelf gebruik van de Mozilla Firefox add-on RSVP Reader (https://addons.mozilla.org/nl/firefox/search?q=rsvp). Hiermee kan je elke gewenste tekst selecteren en als het ware afspelen (snelheid is in te stellen). Voor meer uitleg http://www.youtube.com/watch?v=MuszcoVL3lA.

 • Kevin-K
  Posted 25/10/2009 3:40 pm 0Likes

  Hm… De link werkt niet (vanuit een andere website). In ieder geval is hier (http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2009/oct/22/overview-of-google-wave) het artikel en daar heb je een paars print-icoontje, voor de nieuwsgierigen 😉

 • Kevin-K
  Posted 25/10/2009 3:38 pm 0Likes

  Je hebt ook een ‘printable version’ daar op guardio.co.uk. Een klein icoontje brengt je erheen (http://www.guardian.co.uk/technology/blog/2009/oct/22/overview-of-google-wave/print).

  Op zich goed leesbaar, geen advertenties.

  Toch zou ik die ‘printable version’ liever verwerkt zien in een ‘better readable version’, maar dat zie ik niet zo gauw gebeuren, dat sites zelf hun advertenties onzichtbaar maken enzovoorts.

Comments are closed.