Betere nachtrust door minder blauw licht

Intussen weten we het wel. ‘s Avonds naar schermpjes kijken is niet echt bevorderlijk voor de nachtrust. Licht, en in het bijzonder blauw licht, onderdrukt de melatonineproductie in de hersenen, nochtans noodzakelijk om slaperig te worden. Zit je ‘s avonds dus tot net voor het slapengaan op je laptop te werken, spelen of surfen, zal dit een negatieve impact hebben op je nachtrust. En zoals reeds vaak aangehaald is een goede nachtrust de sleutel tot een prima productiviteit ‘s anderendaags.

Geen nood echter, want er is f.lux! Zoek het niet in de rekken van Albert Heijn, je kan het gewoon gratis sponsen via deze link.

F.lux is een geniaal stukje software dat kleur en helderheid van je computerscherm aanpast aan het uur van de dag. ‘s Morgens zorgt de progammacode ervoor dat je een helder beeld voorgeschoteld krijgt, een beetje het effect van de opkomende zon. ‘s Avonds daarentegen filtert het programma het blauwe licht uit je beeld waardoor je op een warm, gedimd scherm kijkt. Vooraf dien je je locatie in te stellen zodat er rekening kan gehouden worden met het exacte uur van zonsopgang en zonsondergang.

Verder zijn er nog een aantal opties aanwezig: tijdelijk het dimmen onderdrukken, het manueel bijregelen van de helderheid, het emuleren van kaarslicht (!) en er is zelfs integratie voorzien met de Philips Hue verlichting.

Een piepklein en gratis programma gaat er dus voortaan voor zorgen dat je nachtrust geoptimaliseerd wordt. Installeren die handel!

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Erik-Jan
    Posted 31/01/2016 12:20 am 0Likes

    Is pas zinnig als je het behalve op je laptop kan laten werken op je telefoon, je tablet en je televisie. Anders is het een druppel op een gloeiende plaat. Vooral ook omdat in mijn geval de laptop het eerste blauwe lampje dat uit gaat.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]