Thuis door coronavirus? Creëer de perfecte thuiswerkplek!

Nu het coronavirus heel het land heeft lamgelegd en (iedereen die het kan) thuis werkt, is het niet onverstandig om met een paar belangrijke thuiswerk-tips aan de slag te gaan. Want hoe creëer je de ideale thuiswerkplek? Het gaat hierbij niet alleen om een relaxte bureaustoel en dat je monitor op de juiste hoogte staat. Je moet ook zorgen dat je af en toe even pauze neemt en wat van positie wisselt. Deze tips zorgen er hopelijk voor dat je – als je straks weer naar kantoor mág – eigenlijk liever thuis blíjft werken…

Geen afleiding

Thuiswerken. Klinkt op zich heerlijk relaxed. Aan de keukentafel, koffie erbij, poes op schoot en ’s avonds nog effe snel wat mail wegwerken met een glas rode wijn erbij. Voor een dagje is dat inderdaad leuk, maar als je eenmaal verplicht vaker thuis werkt, heb je een betere plek nodig. Dan is het belangrijk om een plek te kiezen waar je niet wordt afgeleid door andere zaken. De huiskamer kan een optie zijn, als je daar tenminste geen last hebt van kinderen, huisdieren of lawaai van buiten. Ook kan het verstandig zijn je telefoon weg te leggen of in elk geval meldingen uit te zetten. Zorg er ook voor dat er op je nieuwe thuiswerkplek genoeg daglicht binnenkomt, want een hele dag werken met kunstlicht is vermoeiend voor je ogen. Als de zon direct op je raam schijnt, moet je zorgen voor een goede zonwering, zodat je scherm niet kan worden verblind. Daarnaast moet je zorgen dat je de temperatuur in de kamer aangenaam is: niet te koud, maar ook zeker niet te warm.

Ergonomie

Als je de ideale thuiswerkplek eenmaal hebt gevonden, is het tijd om je meubilair te checken. De belangrijkste twee zijn uiteraard je bureau en je stoel. Het is natuurlijk ideaal als je het bureau in hoogte kunt verstellen; zo kun je deze namelijk precies aan jouw fysieke eisen aanpassen. Is een bureau niet aan te passen, zorg er dan voor dat het werkblad op ongeveer 75 centimeter hoogte zit. Het werkblad moet ook voldoende oppervlak hebben. Ga eens na wat je op een normale werkdag allemaal op je bureau hebt liggen. Wees ruim in je berekening, want het is fijn om genoeg ruimte te hebben voor wat extra rotzooi. Als je met een laptop werkt is het bijvoorbeeld handig als je een extra monitor aan kunt sluiten.

Ga ervan uit dat zowel je laptop als je monitor op het werkblad moeten staan. Beenruimte is eveneens belangrijk. Je bureaustoel moet vooral comfortabel zitten en het liefst in hoogte verstelbaar zijn. Vergeet niet dat de beste bureaustoelen armleuningen hebben. Idealiter zet je je armleuning net zo hoog als je werkblad. Dat zorgt voor de minste belasting van je armspieren. Zorg er bij het instellen van je bureaustoel voor dat je schouders ontspannen zijn en niet opgetrokken, en dat je boven- en onderbenen een hoek van 90 graden maken.

Hardware

Zoals gezegd: als je een laptop hebt, is het aan te raden om in een externe monitor te investeren. Lang werken op een laptop is niet goed voor je ogen, en al helemaal niet voor de rest van je lichaam. Een monitor moet op ongeveer 50 tot 70 centimeter afstand van je gezicht staan en de bovenkant van het beeldscherm moet in een rechte lijn met je ogen staan. Is dat niet mogelijk met je monitorstandaard, dan is het slim om het geheel op een kleine verhoging te zetten. Er zijn verhogingen te koop waar je makkelijk je laptop onder kunt schuiven; dat zorgt ook nog eens voor een opgeruimde werkplek als je niet aan het werk bent.

Kijk nu op je monitor met een licht gebogen hoofd en kantel de monitor zo dat je er recht op kunt kijken. Vervolgens kun je de helderheid van het scherm aan je thuiswerkplek aanpassen. Als je de kleuren van je monitor wilt kalibreren, dan kun je even hier een kijkje nemen. Met deze gratis tool stel je in een paar minuten je monitor optimaal in. Kun je daarna weer lekker door met je werk. Naast een goede monitor (en heb je die niet, check hier even) is het belangrijk dat je een fatsoenlijk toetsenbord en dito muis hebt. Ga vooral niet een hele dag met je vinger over het trackpad van je laptop zitten vegen – behalve echte Tinder-kampioenen wordt niemand daar blij van…

Pauzes nemen

Niet alleen een goeie houding is belangrijk, ook het nemen van pauzes is essentieel als je lange dagen bezig bent. Op je werk loop je nog weleens naar het koffiezetapparaat, thuis doe je dat toch minder snel. Het is daarom verstandig om een programma te installeren dat jou er af en toe aan herinnert om pauzes te nemen. Na een bepaalde tijd, vaak een kwartier of twintig minuten, dwingt het programma je om een paar seconden pauze te nemen. Na drie kwartier of een uur moet je een langere pauze van tien tot vijftien minuten nemen. Het lijkt misschien dat dit je uit je flow haalt, maar de ervaring leert dat je eigenlijk veel meer gefocust kunt werken als je regelmatig een korte pauze neemt en even weg bent van je thuiswerkplek.

Oefeningen doen

Naast het nemen van pauzes is het slim om af en toe wat rek- en strekoefeningen te doen. Je kunt in elke micropauze van vijftien seconden prima even je nek van links naar rechts bewegen, en in de grotere pauzes een stukje lopen of wat oefeningen doen. Op deze site heb je een paar goede oefeningen die speciaal zijn gericht op mensen die de hele dag achter het toetsenbord zitten, al is je thuiswerkplek nog zo comfortabel.

Bang om je je te vervelen als je klaar bent met werken en het huis niet uit mag? Check dan deze tips!

Wat vind je van deze hack?
2Te gek10Leuk2Serieus?2Meh...1Stom

About Author