Breek de regels niet voordat je ze kent!


rood witte markering op bergpadEen veel gehoorde opmerking van mensen die zich zojuist zijn gaan verdiepen in een nieuwe productiviteitsmethode gaat ongeveer zo: 
“Ja, [Methode X] werkt super, alleen [Principe A en B] he? Die bevallen me niet, kan prima zonder”.

En natuurlijk kan dat 😉 Iedereen is vrij haar eigen cocktail van timemanagement methodes bij elkaar te harken. De vraag is natuurlijk – is het slim? Over sommige systemen is lang en hard nagedacht om ze zo effectief mogelijk te laten zijn. Zelf ben ik bijvoorbeeld behoorlijk fan van Getting Things Done – verbaast je vast niets 😉 Sommige andere methoden stellen nauwelijks meer voor dan een bij elkaar geharkt zooitje tips. In beide gevallen is de vraag wat je er mee opschiet zonder enig nadenken je eigen variant te maken.

Gooi de regels niet zomaar uit het raam!

Het grote nadeel van het achterwege laten van onderdelen van een methode voordat je goed weet waaróm ze er zijn is juist dat je geen idee hebt of dat handig is (ja, lees dat nog eens). Het omgekeerde, eerst aanleren en dan bewust besluiten iets te laten vallen, is al een stuk slimmer.

Mijn eerste tijd met GTD was wat dat betreft erg leerzaam: eerst startte ik alleen met het gebruik van GTD-actielijsten. Handig, want door acties op een speciale Context lijst te plaatsen werd alles al een stuk overzichtelijker. Daar hield ik het bij. Dit hielp iets, maar was weinig meer dan een gesegmenteerde TODO-lijst. Ik miste de pointe van GTD. Totaal. Pas toen ik stap voor stap de andere onderdelen ging toepassen viel alles op z’n plek. Ah, dus je laat prioriteiten basically los en stopt met alles een due date geven – best wel relaxt eigenlijk. Acties koppelen aan doelen zodat ik kan zien of ik wel doe waar mijn hart ligt – relevant! Die inzichten en het zonder meer toepassen ervan gaf mijn productiviteit echt een ongekende boost omhoog. Heerlijk om je te verdiepen in een methode waar alles gewoon klopt.

Tegenwoordig pas ik GTD in al haar facetten toe, gecombineerd met de principes van Covey. Daar voel ik me goed bij. Niet in het minst omdat ik weet dat de gemaakte keuzes weloverwogen zijn. Dat voelt fijn!

Wat zijn de regels die JIJ gebroken hebt? Tevreden, of juist te snel gebroken? Je bijdrage is van harte welkom in de comments hieronder!

Deze blogpost op lifehack.org was de trigger tot deze post.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

 • Jeff
  Posted 08/03/2012 10:17 pm 0Likes

  Arjan, hoe pas je GTD toe?. Doe je dit op papier of digitaal?, zoals Outlook?.

  Gr. Jeff

  • Arjan Zuidhof
   Posted 09/03/2012 9:08 am 0Likes

   @Jeff: voor het “technische” GTD proces gaat er wat mij betreft niets boven digitaal. Met de opmerking dat papier als beginfase (capture) gebruikt wordt. Reden: beheer van lijsten en alles wat er in GTD-verband bij komt kijken (Context, Goals etc) is gewoon veel handiger in digitale vorm te beheren dan op papier. Je blijft anders maar verplaatsen, doorhalen en nieuw papier pakken. Ik weet dat de meningen hierover verdeeld zijn – @ papier GTD liefhebbers: laat je horen! 😉 – maar voor mij werkt dit veel beter dan op papier.

   Capture van ideeën, mondelinge verzoeken en alles wat gedurende de dag op mij afkomt gaat op papier. Daar zit weer achter dat schrijven op papier gewoon sneller is. En wat gecaptured wordt dient toch vnl voor vervolgacties: in het takensysteem plaatsen, iets in een mindmap uitwerken etc. Snel opschrijven in de hectiek van de dag, en zonder angst voor lege batterijen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]