Constant een liedje in je hoofd? Hierdoor niet meer!

Vreselijke melodieën, nummers waarvan je de tekst niet eens weet of dat ene akelige liedje waar je kind elke dag naar luistert – het is gekmakend als zo’n deuntje zich eenmaal in je hoofd heeft vastgebeten. Het is lastig om te bedenken wat je in zo’n geval moet doen, aangezien iedereen wat anders zegt. Toch moet je ooit van zo’n oorwurm af zien te komen. Hier een paar tips; deze werken bij bijna iedereen!

Waar is de kauwgom?!

Kauwgom kauwen werkt volgens NPO 3FM erg goed. “Ritme is het toverwoord in deze hele situatie.” Blijkbaar kun je je hoofd in de val lokken door de kauwgom op een ander ritme te kauwen dan het ritme van het nummer in je hoofd. Als je dat doet, blijkt die oorwurm ontzettend snel z’n koffers te pakken. 3FM heeft zelfs videobewijs!

Nóg een keer luisteren dan maar…

Wat ook goed blijkt te helpen: het nummer helemaal af luisteren. Het liefst nog terwijl je de tekst leest. Veel mensen beweren dat die oorwurm er dan zo vandoor gaat. Wat je ook kunt doen, is een volledig ander lied luisteren. Andere genre, andere soort tekst en beat. Dat kun je ook in je hoofd doen, als je niet iets aan kunt zetten. Kies in dat geval een nummer waarvan je de tekst en muziek goed kunt indenken. Je lievelingsliedje bijvoorbeeld! Pas op: grote kans dat je dát nummer dan weer in je hoofd hebt.

Ergens anders aan denken

Dit is… lastig. Vooral als er steeds zo’n intens vervelend deuntje op de achtergrond speelt. Waarschijnlijk niet eens het hele deuntje of het hele liedje, maar alleen dat stukje dat je kent. Dat is nog vervelender; dan stopt het liedje tot waar je hem kent, en begint-ie weer opnieuw. De. Hele. Dag. Door.

Blijf kalm! We hebben nog één tip voor je: denk gewoon ergens anders aan. Ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt wel gegarandeerd. Ga televisie kijken of nog even aan het werk. Na een tijdje merkt de oorwurm dat je hem geen aandacht meer geeft en pakt-ie vanzelf z’n biezen. Denk dan niet van: hé, dat ene liedje is eindelijk mijn hoofd uit, want dan denk je er weer aan en is de kans groot dat die wurm zo weer terug is.

Toch knettergek van dat melodietje geworden? Check dan deze tips om je mentale gezondheid te boosten!

Tell Us What You Think
3Te gek10Leuk5Serieus?4Meh...11Stom

3 Comments

 • Paul J. van Os
  Posted 05/08/2022 11:04 am 0Likes

  Ik heb regelmatig ECHT last van oorwurmen daarom bij deze dan maar de enige tip die werkt tegen heftige ‘exemplaren’; Zorg dat je een oorwurm die je wel trekt klaar hebt als vervanging.
  ”Freed from desire” van ”Gala” (ja die van de doelpunten bij het vrouwenvoetbal E.K.) is de mijne.

 • Rosa Mahu
  Posted 06/09/2020 4:02 pm 0Likes

  Wat ook goed helpt het liedje gewoon zingen! Heb je even voor mij lalalalalala

 • Ahamil
  Posted 28/06/2020 11:42 pm 0Likes

  Really nice

Leave a comment

[wpterms id="3193"]