Dáaaaag jetlag!

De laatste jaren ben ik hard bezig om niet alleen Nederland, maar ook de rest van de wereld enthousiast te maken voor slimmer werken met Getting Things Done en met name Outlook. Niet alleen is dat heel dankbaar en leuk werk, ik geniet ook van het reizen.

Maar de steeds terugkerende jetlag is een groot nadeel. Zo’n jetlag is nou eenmaal niet goed voor je humeur, je slaap en je familie en vrienden.

Een Amerikaanse vriend met veel reiservaring was enthousiast over http://www.jetlagpassport.com/, maar mijn eigen experiment met EFT liep op niets uit.

Toen kwam ik een bijzondere lamp tegen. De ‘Litebook’ is een LED-lamp die daglicht nabootst. Hij is klein genoeg om mee te nemen en met de ingebouwde accu kun je ‘m praktisch overal gebruiken.

Wanneer ik bijvoorbeeld naar Amerika reis, kan ik die lamp gebruiken om een dag of twee van tevoren al wat later naar bed te gaan (en eerlijk gezegd doe ik dat meestal niet eens). Daar aangekomen stimuleert de lamp me om langer wakker te zijn en eerder in het ritme te komen. Binnen een dag draai ik mee in de juiste tijdzone, 7 tot 11 uur verderop.

Terug thuis gun ik mezelf meestal een paar dagen speling om wat langer uit te slapen dan normaal. Maar ook dan helpt de lamp me om ‘s ochtends na de wekker zo snel mogelijk écht wakker te zijn.

Ik vermoed dat het blauwe licht van deze lamp je hersenen stimuleert om minder melatonine aan te maken (‘de zon schijnt nog’) en daarmee je slaapritme te beïnvloeden. Op de website van de lamp staat een calculator waarmee je precies kunt berekenen wanneer je zonlicht moet ontlopen en wanneer je een kwartiertje voor de lamp gaat zitten.

Ik merk nog steeds wel iets van het effect van de jetlag, maar heb er een stuk minder last van dan een jaar geleden. Deze lamp is niet goedkoop, maar vier dagen chagrijnig zijn is ook niet echt goed voor je productiviteit… (Full disclosure: ik heb geen aandelen in deze lamp ofzo.) Voor mij is dit een prachtige lifehack.

Let op: puur blauw licht schijnt schadelijk te zijn voor je ogen. Daarom straalt deze lamp niet alleen blauw licht uit. Maar ik ben geen arts en raad je aan om zorgvuldig te zijn met wat je met je ogen doet.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]