Elke dag vrije tijd. Zo doe je dat

Er zit 24 uur in een dag. Vroeger heb ik geleerd dat je 8 uur slaap nodig hebt op een dag. En stel nu dat ik als ondernemer met mezelf afspreek dat ik maximaal 8 uur op een dag met werk bezig ben. Hoeveel persoonlijke vrije tijd heb ik dan nog over? Juist! Ook 8 uur. Mij zul je dan ook niet heel snel horen zeggen dat ik het te druk heb. Tijd genoeg. Tijd zat voor mijn werk en tijd zat om leuke dingen te kunnen doen.Lees ook: 10 heerlijke tips om meer uit je dag te halen.

8 uur werk is best veel

In ieder geval genoeg. Als je maar goed plant. Met een juiste planning kun je echt veel voor elkaar krijgen in 8 uur. Daar ben ik van overtuigd. Sterker nog, zo werk ik.
Elke vrijdag maak ik de planning voor de volgende week. Tussen 9 en 4 plan ik mijn werkzaamheden in blokken van vijftien minuten. Dat is het werk dat die dag zeker af moet.
Ook plan ik mijn reistijd. En de lunch. Waarom lunch ook onder mijn werktijd valt? This is where the magic happens. In deze drie kwartier Martijn-time heb ik vaak de beste ingevingen. Soms ga ik wandelen. Maar meestal zit ik met mijn collega’s aan tafel te lunchen en hebben we het over van alles en nog wat. In ieder geval zo min mogelijk over werk. En juist daardoor ontstaan de beste ideeën.
Maximaal 5 uur werk inplannen dus op een werkdag. Dat betekent dat ik 3 uur per dag speling heb voor de zaken die ik niet kan voorspellen (en dus plannen). Telefoontjes, mailtjes die lange antwoorden en uitzoekwerk verdienen.

Wat moet ik met al die vrije tijd?

Waar ik zin in heb; een lekker stukje wandelen, uit eten met mijn vrouw of met vrienden of naar de bioscoop.
Vrije tijd vind ik erg belangrijk. Dus net als mijn werktijd plan ik die in. Zo kan ik er het meeste uithalen.

4 tips voor meer vrije tijd

Wil jij ook meer tijd voor jezelf en voor de mensen waar je graag mee samen bent?
Geen tijd te verliezen! Ga snel aan de slag met 4 tips van SoChicken die ik verbouwd heb voor meer vrije tijd.

1. Neem niet teveel hooi op je vork

Ben jij net zoals ik goed in ja zeggen? En komt het woord nee minder makkelijk uit je mond?
Dan loop je ook het risico om teveel hooi op je vork te nemen.
Ik ben me hier bewust van en kijk tegenwoordig goed naar mijn beschikbare tijd. Als ik teveel opdrachten tegelijkertijd aanneem dan gaat dat ten koste van de kwaliteit en dat kan ik niet maken richting mijn opdrachtgevers. Daarom zeg ik vaker nee of besteed ik opdrachten uit.

2. Bekijk welke verplichtingen je aangaat

Laatst kreeg kwam er een opdracht voorbij. Een hele gave in Amsterdam bij een niet nader te noemen bedrijf.
3 maanden lang voor 32 tot 40 uur per week.
De opdracht bleef gehuld in mysterie, maar wat ik wist klonk heel goed. Die opdracht moest ik hebben!
Helaas ben ik het niet geworden. Maar of ik er heel rouwig om ben?
4 to 5 dagen per week op en neer naar Amsterdam voor werkdagen van 8 uur. Met een reistijd van zo’n 4 uur op een dag als het tegen zit.
Ik had absoluut geen nee gezegd. Zeker niet voor zo’n korte periode. Maar het is goed om stil te staan bij de verplichtingen die je aangaat.

3. Plan je dagen niet helemaal vol

Op mijn werkdagen plan ik niet meer dan 5 uur. Ik kan er namelijk donder op zeggen dat die overige 3 uur ook wel gevuld worden met telefoontjes, mailtjes en zaken die net even iets langer duren.
Dus in plaats van 8 uur te plannen en vervolgens 11 uur te werken kies ik ervoor om er 5 te plannen en 8 te werken.

4. Batch zoveel mogelijk taken

Al mijn taken staan in Omnifocus. In deze app kan ik taken een context meegeven.
Zo moet ik Miriam nog bellen > context: telefoon
Ook Paul verwacht nog een telefoontje > context: telefoon
Gerrit verwacht antwoord op zijn mail > context: computer
Miriam en Paul kan ik het beste na elkaar bellen. Als ik toch een moment plan voor telefoongesprekken kan ik het best zoveel mogelijk telefoontjes afhandelen.
Door te batchen hoef ik maar 1 keer op te starten en dat scheelt een boel tijd.
Hoeveel vrije tijd heb jij?
Heb jij het altijd druk? Besef je dan dat het een keuze is. Doe je voordeel met deze tips en geniet van de vrijheid!

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]