De 10 beste lifehacks om uitstelgedrag te overwinnen (deel 2)

In ons eerste artikel over uitstelgedrag noemden we de 5 tips om minder te procrastineren. Omdat er nog veel meer tips te vinden waren over dit onderwerp, vind je hier de andere 5 tips om uitstelgedrag te overwinnen.

https://lifehacking.nl/diy/migraine-en-sociaal-leven/

6. Doe wat nuttigs in de pauze

Nee, we hebben het niet over je welverdiende persoonlijke pauze. We hebben het over de pauzes zoals de reclameblokken op televisie. Hoeveel taken denk je te kunnen doen in een periode van 5 tot 10 minuten?

Huishoudelijke taken zoals het vullen van de wasmachine, het vuilnis buiten zetten of een doekje over je aanrecht halen zijn allemaal dingen die je binnen een paar minuten kan doen.

Zelfs als je geen televisie kijkt kan het een goede motivatie zijn om die klusjes te doen, aangezien je zelf ook wel weet dat het hooguit een paar minuten kost.

7. Deel taken op in kleinere taken

De grootte van een project kan een risicofactor zijn als het gaat om uitstelgedrag. Een groot project kan intimiderend genoeg zijn om er nooit aan te beginnen. Het schrijven van een werknemershandleiding is bijvoorbeeld een enorme taak, maar door deze op te delen behoud je het overzicht en blijf je gemotiveerd. Het schrijven van een werknemershandleiding zou dan kunnen beginnen met:

  • Schrijf een inleiding van 200 woorden
  • Bepaal de titels voor de hoofdstukken
  • Stuur een mail naar de bedrijfsleider met een vraag over het beleid met betrekking tot ziekteverzuim.

Deze drie taken zien er een stuk aantrekkelijker uit om uit te voeren en geven je tegelijkertijd een goede basis voor de rest van de opdracht.

8. Zorg voor jezelf

Ga er niet zomaar vanuit dat je uitstelgedrag een direct gevolg is van luiheid. Misschien neig je wel naar uitstelgedrag omdat je energie op is. Zorg goed voor jezelf door genoeg te slapen en gezond te eten. Wat meer beweging kan vaak ook geen kwaad.

Als het probleem aanhoudt en je hebt steeds langer en vaker het gevoel dat je geen energie meer hebt, is het geen gek idee om een afspraak te maken met je huisarts. Je uitstelgedrag kan het gevolg zijn van een vitaminetekort of zelfs een depressie. Naarmate je je gezonder voelt, neemt uitstelgedrag vaak af.

9. Beloon jezelf

Een goede manier om uitstelgedrag te overwinnen is om jezelf te belonen na het werk. Zo geef je jezelf een reden om weer aan het werk te gaan. Ben je in het bezit van een spelcomputer? Gun jezelf alleen dat uurtje gamen als je die dag echt wat hebt uitgevoerd. Kijk je liever series? Dan gaat Netflix niet eerder aan voordat je die ene taak hebt uitgevoerd.

10. Maak jezelf onbereikbaar

Tegenwoordig hebben we vrijwel allemaal een bron van onnodige afleiding in ons bezit: een mobiele telefoon. Het kan heel verleidelijk zijn om even je werk te onderbreken met een bezoekje aan je tijdlijn op Facebook of de laatste foto’s op je Instagram-feed. De verleiding wordt nog groter op het moment dat je een melding krijgt van een mail of WhatsApp.

Om dit te voorkomen kan het een goed idee zijn om tijdelijk volledig onbereikbaar worden. Zet je toestel in vliegtuigmodus en laat je omgeving weten dat je een dag niet beschikbaar bent. Als alle digitale afleiding in de kiem is gesmoord, richt je je volledig op al die taken waar je normaal de tijd niet voor neemt. Op deze manier kun je heel eenvoudig en effectief al je offline taken volbrengen.

Conclusie

Iets uitstellen is een slechte gewoonte en heeft een negatief effect op onder andere je productiviteit. Gelukkig kun je jezelf trainen en kun je factoren die het uitstelgedrag veroorzaken aanpakken.

Probeer de volgende keer eens deze lifehacks als je last hebt van uitstelgedrag. Voordat je het weet is doorwerken net zo vanzelfsprekend als het uitstelgedrag. Op dat moment weet je zeker dat je je uitstelgedrag hebt overwonnen.

Lees ook de eerste 5 tips om uitstelgedrag te overwinnen!

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]