De 10 smoezen van mensen die hun zaakjes niet op orde hebben

RommelbureauMensen die slecht georganiseerd zijn laten een spoor van improductiviteit, uitstelgedrag en andere daaruit afgeleide ellende achter.

Ze hebben daar niet alleen zichzelf mee, maar ook hun team, hun gezin en andere derden die belang hebben bij wat er moet gebeuren. En toch zitten deze mensen soms vol ontkenning over hun slechte organisatievaardigheden.

Ze steken enorm veel energie in het verbloemen van hun gebrek aan organisatie.

“Ik ben niet slecht georganiseerd, ik ben gewoon druk!”

We kennen allemaal wel mensen die kost wat het kost volhouden dat zij niet verantwoordelijk zijn voor de chaos om hen heen. Nog slechter dan hun gebrek aan organisatie zijn de smoezen die ze vertellen om de chaos om hen heen te rechtvaardigen. Ze zeggen voortdurend “Sorry!“, leggen alle verantwoordelijkheid buiten zichzelf en als dat allemaal niet goed genoeg meer is, dan wordt er vaak ronduit gelogen om niet op hun gedrag aangesproken te worden.

Hoe zit dat bij jou? Welke smoezen herken je? Bij anderen en bij jezelf misschien?

  • “Ik ben niet slecht georganiseerd, ik ben gewoon druk!”: Vaak is het zo, als iemand opschept over zijn verdiensten, dat het meestal volledig onterecht of maar deels waar is.
  • “Ik heb geen tijd”: In feite heeft iedereen evenveel tijd. De keuzes die mensen maken hoe ze die tijd besteden zorgt er voor dat de klus niet op tijd klaar is.
  • “Ik heb teveel te doen”: Dit is typisch een uitspraak van iemand die geen overzicht heeft en geen lijstjes maakt van alles wat gedaan moet worden en/of aan gewerkt moet worden. Meestal een handig excuus voor alles wat ze hadden moeten doen en niet voor elkaar gekregen hebben.
  • “Ik weet precies in welk stapeltje dat document zit”: Hiermee geven mensen zichzelf een excuus voor de puinhoop die voor iedereen zichtbaar op hun bureau ligt. Wanneer jij een bende op jouw bureau hebt, dan is het gewoon een bende. Stapeltjes zijn niet hetzelfde als organisatie.
  • “Ik ben laat want ik werd opgehouden”: Als je te laat bent, ben je te laat. De schuld geven aan het verkeer of een vertraagde trein of een ander oponthoud, betekent alleen maar dat je niet vroeg genoeg vertrokken bent. Iets anders kun je daar niet van maken.
  • “Ik wacht op iemand anders voordat ik hieraan kan beginnen”: Iedereen loopt wel eens tegen een obstakel aan als je je werk probeert te doen. De kunst is om dat obstakel uit de weg te ruimen of te omzeilen. Geef het obstakel niet de schuld om jezelf vrij te pleiten.
  • “Ik heb die mail helemaal niet gekregen”: Dat is een hele goede: van alle mails die gisteren op deze planeet zijn verstuurd is juist deze niet bij jou aangekomen. Blijkbaar heeft de elektronische postbode ook af en toe zijn dag niet.
  • “Ik kom daar morgen pas weer aan toe”: Ja: “Morgen gratis bier!”, dat hebben we meer gehoord. Morgen is natuurlijk de dag na vandaag. Morgen is er dus weer een morgen.
  • “Ik kom er straks op terug”: Beloftes om mensen terug te bellen die niet nagekomen worden. Afspraken om even af te stemmen die niet nagekomen worden. Dit zijn de mensen waar je niet op hoeft te wachten tot de telefoon rinkelt of ze langs komen.
  • “Ik stuur dat meteen op:” De belofte om op iets op te sturen. Een email die nooit komt. Het pakje wat nooit bezorgd wordt. Deze mensen sturen nooit op wat ze beloofd hebben.

Zijn het leugens of gebrek aan organisatie?

Zijn deze ongeorganiseerde rommelaars schuldig aan het vertellen van leugens? Of zitten ze zo in de ontkenning dat ze hun eigen sprookjes geloven? Hoe dan ook: kijk uit wanneer je dit soort smoezen en excuses hoort. Je kan maar beter bij deze mensen uit de buurt blijven. Ik garandeer je: dat doet wonderen voor jouw eigen productiviteit!

Of zoals een goede vriend van mij altijd zegt:

“Joh, als ik sprookjes wil horen, dan ga ik wel naar de Efteling!”


Wat voor excuses en smoezen hoor jij af en toe? Hoe ga jij met dit soort mensen om? Blijf je er bij uit de buurt? Maak jij jezelf schuldig aan dit soort excuses en wat heb je er aangedaan? Laat je reactie hieronder achter.

Wat vind je van deze hack?
3Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...2Stom

About Author

12 Comments

  • Marcel Huijkman
    Posted 19/11/2013 12:00 pm 0Likes

    Heel iets anders: wat is jouw uitleg bij “Over Jos v.d. Voort v.d. Kleij”.
    Had je het te druk om te kijken wat er stond? Of geen tijd? Ofwachtte je op iemand anders zoals ik, die het dan wel opvalt dat er een deel in de “hij”-vorm is geschreven, om dan vervolgens in de “ik”-vorm over te gaan.

    Iedereen heeft zo wel eens wat. We zijn slechts mensen 😉

    Niet achter iedere opmerking schuilt een smoes. De ontvanger van het bericht bepaalt tenslotte de inhoud van de boodschap. Het is pas een smoes als je dat inderdaad vind. Je kunt natuurlijk altijd doorvragen als je zo’n bericht krijgt.

    Wel leuk geschreven, maar in mijn ogen “de halve waarheid”. Toch trok de titel me wel. Dat dan weer wel.
    Bedankt voor het vermaak.

  • Claudia Meijer
    Posted 14/11/2013 11:39 am 0Likes

    Ik kan pislink worden van smoesjes zoals bovengenoemde.
    Wanneer je druk bent kun je dat aangeven, als je dreigt te laat te komen doordat (spontaan) het verkeer of OV tegen zit dan kun je dat aangeven. Niks laten weten en vervolgens met bovenstaande aan komen zetten: je gaat direct onderaan mijn prioriteitenlijst.
    Misschien ben ik zelf niet georganiseerd genoeg, maar ik kan in elk geval stellen dat ik de smoesjes achterwege laat.

  • Theo de Bruijn
    Posted 13/11/2013 12:03 pm 0Likes

    Een humoristische benadering van de waarheid. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en overmacht (zoals sommigen als voorbeeld aanhalen). Maar in de kern klopt het gestelde.
    Als ik een afspraak heb met iemand dan mag deze van mij verwachte dat ik dan beschikbaar ben en mijn zaakjes voorbereid heb. Dat verwacht ik ook van de andere. Op die manier kunnen we de afspraak voor beiden efficiënt laten verlopen. En als je niet aan de verwachting kunt voldoen dan kun je dat van te voren aangeven. Dan kan de andere een afweging maken of het de moeite waard is om mijn tijd daar aan te besteden.
    Simpel, kom je te laat (en dat kan gebeuren) dan ga ik van uit dat je z.s.m. dat je dit in de gaat hebt dat het niet gaat lukken, de andere informeert. Die kan dan de keuze maken hoe hij/zij de tijd gaat gebruiken. Wachten/iets anders doen/nieuwe afspraak maken.

  • Bas Grolleman
    Posted 12/11/2013 12:32 pm 0Likes

    Ik gebruik wel vaker van deze termen, maar dat is dan eigenlijk een vriendelijkere manier van zeggen, “jij hebt geen prioriteit!”. Want als ze dat wel waren, stonden ze hoger op de lijst.

    Daarom is het lastig om aan de buitenkant te zien of iemand goed georganiseerd is. Ik heb mijn zaakjes op orde, maar ik heb meer dingen op mijn lijst dan tijd om het te doen. En misschien zelfs minder juist omdat ik georganiseerd ben en dus bewust kies voor vrije tijd. Niet iedereen kan het hebben als je ze verteld dat ze morgen pas antwoord op hun vraag krijgen omdat je nu achter de X-Box gaat hangen.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 12/11/2013 2:01 pm 0Likes

      Zoals jij het stelt is het ook geen smoes om gebrek aan organisatie te verdoezelen. Wat jij doet is een bewuste keuze maken om iemand niet te kwetsen. Dat vind ik een heel andere insteek en in de basis heel lovenswaardig!

  • Noëlle
    Posted 12/11/2013 11:36 am 0Likes

    “De schuld geven aan (..) een vertraagde trein (..), betekent alleen maar dat je niet vroeg genoeg vertrokken bent. Iets anders kun je daar niet van maken.”

    Tenzij het gaat om een reis met erg krappe overstappen of een gigantisch probleem bij 5 minuten te laat, dan neem je een trein eerder. Echter hebben treinen tegenwoordig zoveel vertraging, dat dit wel degelijk een reden is om te laat te komen.

    Een paar kleine voorbeelden:
    Vriend A van mij studeert in twee plaatsen en moet daarom voor 1 van de twee steden een reis van twee uur afleggen, met de trein. Dit doet hij bijna dagelijks. Hij moet hiervoor tegen 6u ’s ochtends de bus hebben. De eerste bus. Buitenom dat hij geen mogelijkheid heeft om eerder te vertrekken, is het op dat tijdstip ook niet wenselijk. Het gevolg is dat hij bij vertraging te laat het college binnenkomt. Gemiddeld is hij bij 60% van de colleges waarbij hij de eerste bus moet hebben, te laat. Er zijn argumenten aan te voeren voor verhuizen, maar dit is voor hem geen optie. Is hij ongeorganiseerd?

    Ik sprak laatst af met Vriend B. Hij woont in een stad hier niet ver vandaan, de trein doet er 6 à 7 minuten over. Hij was op tijd op het station in zijn woonplaats. Hij was 20 minuten nadat wij hadden afgesproken in mijn woonplaats. Het lijkt me nogal wiedes dat hij geen trein eerder zou nemen: we hadden immers afgesproken dat ik hem van het station zou ophalen, dus als hij een trein eerder zou nemen, zou ik er ook eerder staan (ik kwam op de fiets). Is hij ongeorganiseerd?

    Ikzelf heb ook jarenlang geforenst. Mijn route was een 12 minuten met de trein, gevolgd door 10 minuten met de bus en op de terugweg andersom. Mijn bus had regelmatig enorme vertragingen, waardoor ik mijn trein miste. Ik kon geen eerdere bus nemen, omdat ik van school kwam en dus vaste tijden had. Daarnaast sloot de bus daarvoor ook op 1 trein eerder aan, dus verschuift het probleem alleen een half uur (in plaats van een grotere overstaptijd te bieden). De enige andere optie om naar het station te komen was om te gaan lopen, maar doordat dat zoveel langzamer was dan met de bus miste ik de trein ook. Doordat ik door vertraagde bussen de trein miste, was ik regelmatig een half uur later thuis. Ben ik ongeorganiseerd?

    Niet vroeg genoeg vertrokken geldt volgens mij alleen als er krappe overstappen zijn waar de kans groot is dat je ze mist. Of als er een vertraging is waar je van op de hoogte bent, maar vaak hoor je zelfs op het station niet of er wat aan de hand is, dus dat is een zeldzaamheid.

    Dan het punt “Ik heb die mail helemaal niet gekregen”: dat gebeurt wel. Zeker bij mensen die je e-mail-adres om de een of andere reden ergens van overtypen. Ik heb een lastig te spellen naam en ik heb het meermaals meegemaakt dat -zelfs bij overschrijven- mensen 4 of 5 pogingen nodig hebben om een mail bij mij binnen te laten krijgen. Mijn e-mailadres is van de vorm voorletter.achternaam@provider.com, dus geen rare fratsen. Ben ik nu ongeorganiseerd?

    Overigens wil ik nog wel even toevoegen dat er ook genoeg mensen zijn die bovenstaande punten als smoes gebruiken, terwijl dat helemaal niet de reden is. Daarnaast ben ik ook niet van mening dat de andere punten onwaar zijn, het zijn deze twee punten die mij en mijn omgeving vaak overkomen die niets met ongeorganiseerdheid te maken hebben.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 12/11/2013 11:44 am 0Likes

      Je slaat de spijker op zijn kop: het gaat juist om die mensen die een vertraging als smoes gebruiken om hun gebrek aan organisatie te verbloemen. De situaties die jij beschrijft zijn gevallen van overmacht waar je weinig aan kan doen. Niet dat ik zo’n organisatiewonder ben: het gebeurt mij ook heel af en toe dat ik te laat ben omdat het verkeer tegen zit. Maar als ik mezelf dan verexcuseer omdat ik te laat ben, vertel ik dan een smoes?

  • Gert Sok
    Posted 12/11/2013 11:18 am 0Likes

    En dan bedoel ik met name de coaching van collega’s en medewerkers in dit traject.

  • Gert Sok
    Posted 12/11/2013 11:03 am 0Likes

    Herkenbaar verhaal. Maar nog leuker is om het proces te zien van feiten via bewustwording naar verandering.

  • Vuchel
    Posted 12/11/2013 9:55 am 0Likes

    IK vind dit een choquerend artikel. Het lijkt of de auteur wil zeggen dat het volledig de mensen hun fout is. Het is niet omdat hij, misschien, goed kan organiseren dat iedereen dat kan. Ik heb absoluut geen organisatietalent, en geloof me ook al hebben de anderen daar last van, ik heb daar het meeste last van. Ik twijfel, eerlijk gezegd, sterk aan zijn coach- en trainingscapaciteiten, want een goede coach gebruikt ieder zijn talenten en blijft niet uit de buurt van mensen die zonder twijfel andere, bruikbare, uitblinkers hebben.

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 12/11/2013 10:12 am 0Likes

      De titel van het artikel is “De 10 smoezen van mensen die hun zaakjes niet op orde hebben”. Het jezelf bewust zijn van een gebrek aan organisatie vaardigheden is ook niet het probleem. Waar ik over schrijf zijn de mensen die zich verbergen achter allerlei smoezen, die de verantwoordelijkheid buiten zichzelf leggen en die soms ronduit liegen om hun gebrek aan organisatie te verbloemen.

      Het is belangrijk dat je zelf “eigenaar” bent van jouw probleem met organiseren. Natuurlijk heb je er zelf vaak het meeste last van. Gebrek aan organisatie is ook niet altijd een probleem: ik ken zat mensen die ondanks die makke een heel productief leven kunnen leiden.

      Misschien een tip: Er zijn veel manieren om orde op zaken te stellen. Denk aan professional organisers, maar ook aan workshops en andere soorten trainingen. Er zijn ook coaches gespecialiseerd in dit soort problematiek.

      Als coach ben je natuurlijk altijd verplicht om het beste in iemand naar boven te halen. Maar daar hoort natuurlijk ook de confrontatie bij met betrekking tot die zaken waar iemand misschien niet zo trots op is. Het was in elk geval zeker niet persoonlijk bedoeld.

Comments are closed.