De beste tips voor het gebruik van je muis

Een gezonde werkomgeving gaat verder dan een plant op je bureau zetten. Het juist afstellen van je werkomgeving kan veel lichamelijke klachten voorkomen die je anders wel had gehad. Vooral het verkeerd gebruiken van je muis kan veel hand- en polsklachten met zich meebrengen. Wij zetten wat handige tips op een rij voor het gebruik van je muis.

https://lifehacking.nl/werk-tips/zo-vind-ideale-hoogte-bureaustoel/

Positie

Een goede plek voor je muis is een goed begin voor het voorkomen van klachten door het verkeerd gebruiken ervan

Binnen bereik

Zorg ervoor dat je bij je muis kunt zonder dat je schouder zich in hoeft te spannen. Idealiter zou je alleen je elleboog hoeven te gebruiken als je van het toetsenbord naar je muis tast.

Dichtbij je toetsenbord

Het is belangrijk dat je muis zich op hetzelfde niveau bevindt als je toetsenbord. Je zou je muis moeten kunnen gebruiken met je ellebogen naast je lichaam, terwijl je armen een kleine hoek naar buiten maken.

Een eigen plateau

Als je gebruik maakt van een speciale lade voor je toetsenbord en de muis past er niet bij, zet je muis dan op zo’n plateau wat je boven het numerieke toetsenbord kunt schuiven. Als je voor het gebruiken van je muis telkens je hele armen moet gebruiken, krijg je al vrij snel pijn in je arm en schouder.

Gebruik

Naast de plek van je muis is het juist gebruiken van je muis een belangrijke factor om klachten te voorkomen.

Niet stevig

Je hoeft je muis echt niet stevig vast te houden. Als je een goede ondergrond gebruikt, zoals een muismat, kun je met hele lichte bewegingen navigeren met de muis. Hou de muis zachtjes vast.

Vanuit de elleboog

We zijn al snel geneigd om onze pols op een vaste plek te zetten en vanuit onze pols de muis te bewegen. Toch is dit niet goed voor je pols. Probeer je pols zo neutraal mogelijk te houden, en beweeg de muis vanuit je elleboog. Doordat je bovenarm grotere spieren bevat, krijg je veel minder snel last van herhalende bewegingen met deze spieren.

2

Kies de optimale positie

Ga tegen de rugleuning van je stoel zitten en ontspan je armen. Til dan de arm waarmee je de muis gebruikt op, door je elleboog te buigen. Til je onderarm op, tot je pols zich net boven je elleboog bevindt. Waar je hand zich nu bevindt, moet je muis zich bevinden.

Je kan het beste werken op een hellend oppervlak. Doordat je op de basisschool veel moet schrijven, zijn veel schoolbanken licht gekanteld. Voor het gebruiken van een pen gebruik je voor een groot deel dezelfde spieren die je gebruikt tijdens het bedienen van een muis. Door te werken op een gekanteld oppervlak, leg je minder druk op je pols en armspieren. Het heeft weinig nut om een gekantelde muismat aan te schaffen, aangezien alleen je pols dan die hoek maakt en dat is weer niet goed.

Bescherm je pols

Als je je arm plat op de tafel legt, zie je een kleine opening tussen de tafel en je arm bij je pols. Dit komt doordat je arm zo gebouwd is dat je arm niet leunt op de kwetsbare huid onder je pols. Als je bij het gebruiken van je muis je hand naar boven moet hellen, rust je met je  kwetsbare pols op de tafel. Voorkom dit door een plattere muis te gebruiken, of een muis die groot genoeg is waardoor de onderkant van je pols niet de ondergrond raakt.

ergonomics-mouse-hand
Via Versa Tables.

Gebruik geen polssteun

Na de vorige tip ging dit hulpmiddel waarschijnlijk door je hoofd. Helaas kan het gebruiken van zo’n kussen voor je pols problemen opleveren voor de doorbloeding van je hand. Door het zachte kussen, wordt er druk uitgeoefend op de aders die zich vlak onder de huid bevinden bij je pols.

Wil je toch gebruik maken van een steun? Laat je handpalm dan op het kussen rusten als je even niet je muis hoeft te gebruiken. Let wel op dat je niet je palm laat liggen als je hem weer gaat gebruiken, omdat je dan vanuit je pols gaat werken. Ook is de kans aanwezig dat je per ongeluk met je pols op het kussen leunt, als je met je hand bijvoorbeeld verder naar voren moet om te navigeren.

Voorkom slechte bloedcirculatie

In je pols loopt een soort tunnel met daarin de aders en zenuwen van je hand. De onderkant van de tunnel is je zachte huid, de bovenkant is het bot van je arm. Doordat de aders niet verder in je pols kunnen worden gedrukt, knijp je ze op een gegeven moment gewoon af. Deze beknelde zenuw kan het carpaal tunnel syndroom veroorzaken.

Wanneer je hand minder bloed krijgt, kost het meer moeite om precies werk uit voeren, waardoor je je spieren snel overbelast. Het is dus belangrijk dat er geen druk wordt uitgeoefend op de aders in je pols, om zo je hand goede doorbloeding te geven.

Laat af en toe los

Het begin van je handpalm dient normaal gesproken als steun wanneer je hand op een oppervlak rust. Veel toetsenborden hebben een handsteun waarmee je kunt steunen. Maak hier echter geen gebruik van tijdens het typen. Het beste is om je handen vrij te laten zweven over het toetsenbord terwijl je typt. Als je tussendoor even stopt, kun je met het begin van je palm op deze handsteun leunen.

ergonomics-keyboard-hands
Via Versa Tables.

Muizen hebben deze steun niet en het gebruik van een polssteun is niet goed voor je doorbloeding doordat je je pols afknijpt. Hierdoor is het belangrijk om je muis los te laten als je deze even niet gebruikt. Veel gebruikers blijven de muis vasthouden, ook als ze deze even niet nodig hebben. Laat zo vaak mogelijk los en verplaats je arm naar een natuurlijke positie.

De juiste vorm

posotion-of-fucntion-300x184
Dit is de neutrale positie van de hand.

Bij het gebruiken van een standaard muis, maak je met je onderarm een draai naar binnen. Als je last krijgt van de spieren in je onderarm, is de kans dat dit komt door de draai die je onderarm moet maken. Er zijn muizen die je kan bedienen terwijl je onderarm in een neutrale positie blijft.
71lyolmzdwl-_sl1500_

Voor meer informatie over de spieren in je arm en wat je kunt doen om klachten te voorkomen, hebben we deze video gevonden. Hier wordt alles duidelijk uitgelegd.

Bron: Healthy Computing & CU Ergo.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author