De kracht van ons onderbewuste brein

We kennen het allemaal wel. Je bent begonnen aan je To-Do list en plotseling realiseer je je dat je weer een Tweet aan het sturen bent. Door structureel je To-Do lijst te onderbreken om een tweet te sturen, wordt dit voor je onderbewuste brein, zonder dat je er over hoeft na te denken, een routineklus.

Onze Comfort Zone

Ons onderbewuste is eigenlijk een prachtig mooi systeem. Een grote groep mensen gebruikt het alleen niet optimaal. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze niet eens bewust dat ons onderbewuste brein herhaaldelijke acties en situaties in onze “Comfort Zone” plaatst.

Nadat ik mijn eerste boek had gelezen over deze materie (Emotionele Intelligentie van Daniel Goleman), besloot ik een test te gaan doen of het inderdaad op die manier werkte. Ik woonde destijds in een flat op 3 hoog en besloot, na jarenlang met de lift te zijn gegaan, voortaan met de trap te gaan.

Bewustwording

Door me bewust te zijn dat mijn onderbewuste brein me graag in mijn “Comfort Zone” wilde houden, merkte ik na een paar weken, dat ik helemaal niet meer met de lift wilde gaan. Sterker nog: Ik heb na ongeveer twee weken helemaal geen keuze meer hoeven maken. De trap was een onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden.

Wanneer we bewust worden van onze onbewuste handelingen, kunnen we veel meer uit onze kostbare tijd halen. We kunnen onze “Comfort Zone” oprekken en ons leven er compleet anders uit laten zien. “The Sky is the Limit”. Je hersenen hebben ongeveer 21 dagen nodig om onbewuste dagelijkse patronen te vervangen door jouw (bewuste) productieve vervanger.

Welke dagelijkse en routinematige acties zou jij willen vervangen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

6 Comments

 • Wilma Broeseliske
  Posted 20/10/2010 7:08 pm 0Likes

  Leestip: De kunst van Kaizen van R. Maurer..hoe kun je jezelf zonder je vecht/vluchtreactie wakker te maken in zeer kleine stappen ander gedrag aanleren..

 • Joeke-Remkus de Vries
  Posted 21/09/2010 11:15 am 0Likes

  @Willem NLP is uitgewerkt door Richard Bandler en John Grinder en deze hebben ontzettend veel geleerd van en gemodelleerd naar de handelingen van Milton Erickson. Mitlon Erickson was geniaal in suggestie modellen, hypnose, en uit zijn model van werken is Ericksoniaanse Hypnose gedestilleerd.

 • Willem
  Posted 12/09/2010 8:45 pm 0Likes

  Dit is niets nieuws onder de zon, het principe is suggestie, zelfsuggestie en autosuggestie.
  Je krijgt een puls om iets anders te doen of nieuw te starten: suggestie
  Je begint door te krijgen dat het werkt en je doet het opnieuw;
  Vervolgens doe je het automatisch….auto suggestie.

  Werkt helaas ook met nare gewoonten zo, dan moet je eerst iets afleren voordat je brein het accepteert.

  Er is een leuk boek van verkrijgbaar van Ap Dijksterhuis http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/het-slimme-onbewuste/1001004002820929/index.html

  De mensen die ooit NLP hebben gedacht werken ook met de suggestie modellen. Uit mijn hoofd is dat Erickson??

  Daarna is alles in de esoterische sferen gekomen en zelf in de business esoterie :-).

 • Svenja
  Posted 12/09/2010 10:18 am 0Likes

  Interessant idee, zou dat ook zo werken met eten? Eens kijken hoe dat werkt met tussendoortjes, de evergreen liga vervangen door een halve appel…

 • Johan
  Posted 11/09/2010 6:32 pm 0Likes

  Dat van die trappen is frappant, dat heb ik ook gedaan, had de link niet gelegd, maar het is inderdaad wel zo. Ook goede gewoontes kun je aanleren.

  PS, jammer dat je niet kunt reageren vanuit je Twitter of Facebook account.

Comments are closed.