De Memory Palace techniek voor een beter geheugen – #Hacktoschool

Met een smartphone in je broekzak en steeds vaker achter een scherm, zou je denken dat het niet meer nodig is om je geheugen te vertrouwen. Immers, applicaties als Evernote en steeds betere zoekmogelijheden op computers zijn vele malen sneller en robuuster dan je eigen geheugen. Maar of het nu gaat om het onthouden van een naam van een collega, een wachtwoord wat je per sé niet op papier of scherm wilt bewaren of simpelweg de kennis voor een test, je geheugen kan nog wel eens van pas komen. De Memory Palace techniek is een manier om lange volgorde van specifieke items te onthouden.

Memory Palace Technique

 1. De eerste stap in deze techniek is om een plek te kiezen waar je met je ogen dicht doorheen kunt lopen, bijvoorbeeld je huis. Dit is je “paleis”. Verder kies je een specifieke route door je paleis in plaats van een statisch beeld.
 2. De volgende stap bestaat uit het opslaan van opvallende elementen in elke kamer. Heb je bijvoorbeeld je huis als paleis? Stel je voor hoe je voordeur er uit ziet. Doe open en loop door de gang. Kijk van links naar rechts en maak een mentale notitie van de zaken die opvallen, bijvoorbeeld een beeldje op een kast. Zo loop je in je geheugen door alle kamers en sla je de opvallende elementen op.
 3. Zorg dat je je paleis van binnen en van buiten kent in je geheugen. Je moet de route werkelijk in detail kunnen lopen in je geheugen en alle elementen goed kennen. Dit is essentieel voor het gebruik van deze techniek.
 4. Vervolgens kun je de associaties gaan maken. Dit is de stap waarmee je de elementen uit je paleis gaat koppelen aan de zaken die je wilt onthouden. Het is hierbij belangrijk om de associatie zo te maken dat hij eigenlijk nooit in het echte leven kan voorkomen. Maak het zo belachelijk, overdreven, waanzinnig, tegendraads mogelijk. Hiermee kun je allerlei lijstjes onthouden. Een simpel voorbeeld, je wilt een boodschappenlijstje onthouden (ja er zijn apps voor, dat weet ik…), dan kun je deze techniek gebruiken. Je wilt onthouden dat je tomaten moet halen. Dit associeer je met het eerste item in je paleis, in ons geval de voordeur. Maak het nu zo absurd mogelijk, bijvoorbeeld een enorme tomaat die voor je voordeur staat. Je moet hem echt opzij duwen om binnen te komen. Zo kun je elke boodschap van je lijstje knopen aan de opvallende elementen uit je paleis.
 5. Nu kun je je paleis gebruiken. Loop in gedachten door de kamers van je paleis en zie welke items je hebt onthouden.

Of je nu een speech, presentatie, lijst met items of een specifieke combinatie van cijfers en letters wilt onthouden, met de Memory Palace Technique is dit mogelijk.
In onderstaande video staan de stappen nog eens kort uitgelegd.

Bron: Litemind blog

Wat vind je van deze hack?
2Te gek0Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

6 Comments

 • Sjoerd
  Posted 18/01/2016 4:41 pm 0Likes

  Prima truc! Echt een aanrader.

 • Hans
  Posted 24/08/2012 3:33 pm 0Likes

  Ja reuze interessant en het werkt als een dolle, tenminste als je je best doet.
  In het bovengenoemde boek staat een voorbeeldje van 15 ‘stomme dingen’ die je moet onthouden en dat gaat werkelijk prima met zo’n geheugenpaleis. Eens met Sjoerd, een aanrader!

 • Angelique
  Posted 22/08/2012 9:02 am 0Likes

  Ja kan een samenvatting in MindMap van het boek Het Geheugenpaleis van Foer ook vinden op: http://www.afazen.nl/2012/02/boeksamenvatting-het-geheugenpaleis/

 • Sjoerd
  Posted 21/08/2012 9:07 pm 0Likes

  Leuk artikel Frank!

  Voor degenen waarvan de interesse gewekt is kan ik het boek Het Geheugenpaleis van Joshua Foer aanraden.
  Momenteel ben ik dit boek aan het bestuderen en mijn eerste Geheugenpaleis aan het inrichten.

  Grtz Sjoerd

Comments are closed.