De perfecte pannenkoeken bakken

Iedereen is dol op pannenkoeken. Logisch, want je kunt er alle kanten mee op. Of je ze nu met stroop of juist hartig eet; het is hoe dan ook een feit dat je de lekkerste pannenkoeken zelf bakt. Hoe je dat handig doet, vertellen we je in dit artikel. Met ons recept en stappenplan bak ook jij gemakkelijk en snel de perfecte pannenkoeken!

Stap 1: Kies de juiste pan

Wij zijn dol op onze pan met antiaanbaklaag. Er zijn echter ook mensen die zweren bij hun gietijzeren pan… Welke van deze twee de beste pan is, dat laten we geheel aan jou. Je moet echter wel even goed letten op een drietal eigenschappen. Zo is het om te beginnen fijn als de zijkanten niet te hoog zijn. Anders is het namelijk een stuk lastiger om de pannenkoek om te draaien. Ook moet de bodem van de pan in ieder geval niet de dun zijn. Bij een pan met dikke bodem wordt de warmte beter verdeeld, waardoor je pannenkoeken minder snel aanbranden. Ten slotte kun je ook beter niet voor een te zware pan kiezen. Anders heb je na één pannenkoek al een lamme vlerk.

Stap 2: Het beste pannenkoekenrecept

Waar we het allemaal wel over eens kunnen zijn, is dat pannenkoeken met verse ingrediënten het lekkerst zijn! Laat die kant-en-klaar-mix dus staan. De volgende keer dat je pannenkoeken wilt bakken, pak dit recept er even bij:

 • 250 g bloem
 • mespuntje zout
 • 2 grote of 3 kleine eieren
 • 1/2 liter melk
 • Plantaardige olie

Stap 3: Pannenkoekbeslag maken

Je pan staat klaar en bovenstaande ingrediënten zijn gehaald. Dan is het nu tijd om het perfecte pannenkoekbeslag te maken! Om te beginnen haal je de bloem boven een schaal door een zeef. Daarmee voorkom je klontjes. Vervolgens voeg je het mespuntje zout toe aan de bloem. Maak nu een kuiltje in het midden. Boven dat kuiltje breek je de eieren en giet je een deel van de melk. Klop vervolgens met een garde vanuit het midden langzaam naar de zijkanten toe. Op die manier pak je steeds een beetje meer bloem mee. Bonustip: hoe groter de garde, hoe luchtiger je beslag wordt.

Terwijl je klopt, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten. Je beslag moet uiteindelijk zo vloeibaar zijn als een drinkyoghurt. Te dik? Voeg dan een klein beetje melk toe. Als alles goed gemixt is, stop je meteen. Want hoe langer je klopt, hoe meer gluten er in het beslag komen en daar worden je pannenkoeken taai van. Laat het beslag ten slotte zeker vijf minuten rusten.

Stap 4: Bakken maar!

Kies bij voorkeur voor een plantaardige olie, zoals zonnebloemolie. Ondanks dat het wel lekker is, heeft boter namelijk een te laag verbrandingspunt. Doe een beetje olie op keukenpapier en wrijf de pan goed in. Op die manier weet je zeker dat de pan volledig is ingevet, en de pannenkoek straks mooi egaal goudkleurig wordt. Laat de pan goed op temperatuur komen op een middelhoog vuur. Zet het vuur niet te hoog (dan verbrandt de buitenkant van je pannenkoeken) en niet te laag (dan zuigt het beslag alle olie op).

Schep het beslag in de pan, bijvoorbeeld met een soeplepel. Je pannenkoek moet een paar millimeter dik worden. Zodra er kleine belletjes vormen in het midden van de pannenkoek en die belletjes barsten, is het tijd de pannenkoek om te keren. Je kunt natuurlijk heel cool proberen te gooien, maar keren met een spatel is wel zo veilig. Bak nu de andere kant, totdat je tevreden bent met de kleur.

Eet je de pannenkoeken niet meteen op? Bewaar je pannenkoeken dan onder een deksel op een bord. Dat bord plaats je vervolgens op een pan met een laagje zacht kokend water.

Tell Us What You Think
34Te gek50Leuk5Serieus?10Meh...9Stom

About Author

4 Comments

 • Dan
  Posted 21/02/2020 12:56 pm 0Likes

  Je kunt wel boter gebruiken maar dan geklaarde boter of ghee. Die hebben een hoog brandpunt (220 graden). Dat komt omdat de melkeiwitten ((die maken dat boter snel verbrand) er uit zijn gefilterd.

 • Matt
  Posted 20/02/2020 8:19 pm 0Likes

  Vóór elke pannenkoek een klontje ongezouten roomboter in de pan laten smelten geeft de pannenkoek een mooi kleurtje en een lekkere smaak!

 • Boing
  Posted 20/02/2020 7:50 pm 0Likes

  Benodigdheden: 75gr boter
  Stap 4: Gebruik geen boter.
  Goed verhaal 🙂

  • Elmar
   Posted 21/02/2020 8:00 am 0Likes

   Vrij scherp Boing! We hebben het aangepast.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]