Hé, deze dingen moet je helemaal niet in de koelkast bewaren!

Kijk, het liefst bewaar ik echt álles in de koelkast: appels, eieren, tandpasta, tennissokken… Maar ik heb me dus laten vertellen dat het helemaal niet nodig is om alle boodschappen ongezien in de groentelade van je koelkast te flikkeren. Sterker nog: liever niet! En zo zijn er nog wel wat eetbaarheden die je beter niet gekoeld kunt bewaren. Een openbaring, mensen!

Alvast een paar tips

Voor de koelkast gelden de volgende bewaaradviezen:

  • Bewaar producten die snel bederven, zoals rauw vlees of vis, op de koudste plekken. Die vind je achteraan en onder in de koelkast, doordat de koelelementen vaak tegen de achterwand zijn geplaatst en warme lucht altijd opstijgt. Producten die niet per se gekoeld moeten bewaard worden – zoals frisdrank – kun je het best in de binnenkant van de deur plaatsen. Dat is namelijk een minder koude plek.
  • Bewaar rauwe en gare producten goed afgedekt en los van elkaar. Rauwe producten bevatten doorgaans meer bacteriën dan bereide gerechten en kunnen dus beter niet met elkaar in aanraking komen.
  • De groentelade kan voor ongesneden groenten en fruit worden gebruikt. Deze hoeven niet apart te worden verpakt.
  • Sommige producten, zoals rauw vlees en vis, kunnen vocht lekken. Leg deze dus onder in de koelkast, zodat niet je hele koelkast vies wordt als de verpakking blijkt te lekken en andere producten worden besprenkeld met vlees- en visvocht. Ja, dat klinkt smerig en dat is het ook.

Het is bovendien belangrijk dat je de koeling geregeld schoonmaakt met een schoon vaatdoekje en een sopje – in elk geval één keer per maand. Bij voorkeur op een moment dat er weinig voedsel in de koelkast staat. Producten die snel bederven kun je zolang in een koeltas of koelbox bewaren.

De temperatuur

Het is nogal belangrijk om de temperatuur van de koelkast goed in te stellen. Vaak is die namelijk te hoog. De ideale temperatuur is 4 graden Celsius; dan groeien bacteriën en schimmels het minst snel. O, en te laag is ook niet oké: niemand wordt vrolijk van een broodje bevroren filet americain…

Check: dit kun je beter NIET in de koelkast bewaren

  • Aardappelen: De schil van aardappelen wordt in de koelkast sneller slecht. O, en niet alleen de schil gaat er op achteruit, de aardappel zelf wordt er zanderig en zoeter van, en dat is niet per se goed.
  • Avocado’s: Avocado’s hebben de meeste smaak als ze rijp zijn. Vaak zijn ze nog niet helemaal rijp als je ze koopt. Je legt ze in de koelkast zodat ze niet bederven, maar zodra je ze in de koelkast legt, stopt het rijpingsproces. Als je een halve avocado wilt bewaren, doe dat dan wél in de koeling. Handige tip: laat de pit erin zitten, dan blijft hij langer goed.
  • Bananen: Je kunt onze gele kromme vrienden beter niet in de koelkast bewaren, want ze verliezen dan al snel hun vrolijke kleur en veranderen in sombere zwarte kronkels.
  • Basilicum: Basilicum kan niet tegen kou, dus het plantje verschrompelt dan ook snel in de koelkast. Een kenmerk van basilicum is dat het geuren absorbeert, en dat doet hij dus ook in de koeling. Basilicum kan je het best bewaren in een glas met water, net als een bosje bloemen.
  • Brood: Door de kou in de koeling droogt het brood sneller uit. Mocht je een heel brood hebben gekocht, maar het niet op krijgen, bewaar dan gewoon een aantal sneetjes in de vriezer. Als je een boterham nodig hebt, haal je die eruit en laat je hem ontdooien. Het brood blijft zo lekker zacht en ‘vers’.
  • Honing: Als je honing in de kou bewaart, gaat het zeer waarschijnlijk kristalliseren. De honing wordt dik en moeilijk smeerbaar – vrijwel onbruikbaar. Je kunt honing dan ook het best bewaren in een donkere, droge ruimte op kamertemperatuur. De kwaliteit van honing gaat pas na ongeveer twee jaar achteruit, maar zal nooit zomaar bederven.
  • Knoflook: Knoflook beschimmelt niet alleen sneller in de koelkast, maar zal ook veel eerder ontkiemen. Bewaar knoflook dus op een donkere plek op kamertemperatuur.
  • Koffie: Verse koffiebonen nemen aroma’s uit de koelkast op en gaan hierdoor ‘vreemd’ smaken. Niet alleen de koffiebonen gaan anders smaken, maar ook andere producten in de koelkast verliezen hun smaak. Bewaar koffie daarom in een donkere afgesloten pot; zo verliest het zijn aroma niet.
  • Olijf en zonnebloemolie: Olijfolie blijft zo’n 18 maanden goed, mits je het goed bewaart. Zet olijf- of zonnebloemolie niet in de koelkast. De kou zorgt ervoor dat de olie dikker en ondoorzichtig wordt. Er ontstaan door stolling bovendien vlokjes in de olie. Bewaar de olijf- of zonnebloemolie in een donkere fles in de voorraadkast.
  • Sauzen: Sauzen blijven op hun best in het keukenkastje. Dat komt doordat de meeste sauzen natuurlijke en kunstmatige conserveringsmiddelen bevatten.
  • Tomaten: De tomaat stopt net als de avocado met rijpen zodra deze in de kou wordt gelegd. Daardoor verliest de vrucht (jazeker) zijn zoete smaak en textuur.
  • Uien: Als uien koel, droog en in het donker worden bewaard, kun je ze in principe weken goed eetbaar houden. Net als de aardappel dus beter niet in de koelkast! O, en leg de uien vooral niet naast aardappelen; door de gassen die aardappelen uitstoten schijnen uien sneller te rotten.

Toch iets niet goed gegaan? Zo kun je zien of eetbare producten bedorven zijn!

Wat vind je van deze hack?
4Te gek17Leuk1Serieus?6Meh...5Stom

About Author

8 Comments

  • marcel
    Posted 30/01/2020 11:44 pm 0Likes

    komkommers verschrompelen.

  • Yueh
    Posted 30/01/2020 11:22 am 0Likes

    WEL in de koelkast:
    – Tabasco
    – Sambal
    – Soja sauce
    – Oyster sauce
    – Ketchup
    – Fish sauce

  • Marij
    Posted 31/01/2018 3:24 pm 0Likes

    Wat ik hier mis, of kijk ik er overheen? zijn bananen, die worden zwart als ze te koud worden bewaard. Fruit en groenten die van oorsprong uit tropische gebieden komen houden, op een paar uitzonderingen na, niet van kou.

  • Santousha Kalk
    Posted 31/01/2018 12:39 am 0Likes

    Oei! Honing en tomaat bewaar ik altijd in de koelkast.
    Alvast wat bijgeleerd.

  • Marij
    Posted 29/01/2018 7:00 pm 0Likes

    Eieren mogen wel maar hoeven niet in de koelkast, in de winkel staan ze ook niet in de koeling.

  • Noëlle
    Posted 28/10/2016 11:19 pm 0Likes

    Maar… Wat is de koudste plek in een koelkast zonder vriesvak?

    • Isabeau Engelaar
      Posted 29/10/2016 1:30 pm 0Likes

      Hallo Noëlle,

      Het koudste gedeelte in de koelkast is meestal het gedeelte net boven de groentelade.

  • Daphne Orth
    Posted 28/10/2016 12:26 pm 0Likes

    Het meeste wist ik wel maar van de tomaten en sauzen niet, dus dit artikel was weer nuttig!!

Comments are closed.