Die krokante kip van KFC kun je ook zélf maken!

Wie is Jezus Christus? Waar blijven zoekgeraakte sokken? Waarom bestaan wij? Waarom drukken we harder op de knopjes van de afstandsbediening als de batterijen bijna leeg zijn? En misschien wel de belangrijkste van allemaal: hoe bereidt de Kentucky Fried Chicken z’n kip, in godsnaam?!

Het recept en de bereidingswijze van die krokante kipkluiffies zijn op Area 51 na toch wel het best bewaarde geheim van de VS. Sinds jaar en dag zoeken dappere avonturiers, onverschrokken ontdekkingsreizigers en gedesillusioneerde thuiskoks naar het recept, of in elk geval iets wat erop lijkt, maar helaas… Toch is de dag aangebroken dat wij het geheim achter dit knapperige godenmaal mogen verklappen. Die kip wordt namelijk gemarineerd in de euforie en de vraatzucht van de avond zelf, en vervolgens gefrituurd in de spijt en schaamte van de ochtend erna.

Mocht je dat niet in de voorraadkast hebben staan, dan kun je ook onderstaand recept gebruiken ?

Voorbereiding

Om überhaupt aan dit gerecht te beginnen, heb je natuurlijk kip nodig. Je kunt voor dit recept gewoon een paar ordinaire drumsticks of chicken wings gebruiken. Laat de kip eerst een beetje op kamertemperatuur komen en laat ‘m daarna een uurtje weken in een grote kom karnemelk met een rauw eitje erdoorheen.

Het recept 

Nu volgt het ultrageheime KFC-recept dat bestaat uit elf verschillende specerijen, die je gelukkig allemaal gewoon in de standaard buurtsuper kunt krijgen:

 • 2/3 eetlepel zout
 • 1/2 eetlepel tijm
 • 1/2 eetlepel basilicum
 • 1/3 eetlepel oregano
 • eetlepel selderijzout
 • eetlepel mosterdpoeder
 • 4 eetlepels paprikapoeder
 • eetlepel zwarte peper
 • 2 eetlepels knoflookzout
 • 1 eetlepel gemalen gember (djahe)
 • 3 eetlepels witte peper

Mix bovenstaande ingrediënten samen met twee kopjes bloem. Vervolgens bedek je de kip met deze marinade. De makkelijkste manier om dat te doen is door de kip en de kruidenmix samen in een plastic of papieren zak te doen en de boel effe gezellig door elkaar te schudden. Geef de zak eventueel een paar flinke lellen; zo wordt de marinade mooi gelijkmatig over de kip verdeeld.

Frituren maar!

Bij Kentucky Fried Chicken laten ze de kip even in een drukfriteuse logeren, maar thuis kan dat prima in een normale frituurpan of een diepe braadpan met een flinke plens zonnebloemolie. Laat de kip voor het beste resultaat een minuut of 8 op een hoge stand of hoog vuur in de olie knetteren. Vergeet niet het deksel op de pan te plaatsen om spetters te vermijden en de temperatuur intact te houden.

Bam! Nu weet je hoe je zelf KFC-kip kunt maken! Serveer de kip met patat of de klassieke maiskolf om het menu helemaal af te maken.

Tell Us What You Think
20Te gek16Leuk6Serieus?4Meh...13Stom

About Author

9 Comments

 • Maria
  Posted 06/02/2020 7:15 pm 0Likes

  MSG?

 • Rosemarie
  Posted 22/06/2018 11:00 pm 0Likes

  AWESOME! Thanks.

 • Marij
  Posted 29/01/2018 7:08 pm 0Likes

  Hoeveel zout gaat daar in hemelsnaam in?

 • Joris Driesen
  Posted 28/01/2018 12:41 pm 0Likes

  Beste,
  ik heb dit recept tot op de letter gevolgd en de kip smaakt in de verste verte nog niet naar KFC. Sterker nog, er zit absoluut geen smaak aan deze kruidenmix. Ik weet niet waar je het haalt dat dit “het geheime recept” zou zijn, maar dit is er volledig naast. Na 8 minuten is trouwens de kruidenmix volledig zwart verbrand in de friteuse.
  Bedankt om mij naar de winkel te sturen voor een hoop kruiden, zonder resultaat.
  Mvg,
  Joris

  • Manfred
   Posted 29/01/2018 2:13 pm 0Likes

   Frituur op max. 160° en de korst juist lichtbruin laten worden, duurt +- 8 min,
   maar hoelang precies moet je zelf uitzoeken. Het vlees moet gaar zijn.
   Wat de kruiden betreft, gebruik 200 gr witte bloem en 50 gr aardappelbloem of Maïzena, dan zullen de kruiden beter door smaken.
   Ikzelf doe de kruidenmix in een koffiemolen om alles fijn te mixen, dan bind het beter met de bloem.

  • Manfred
   Posted 29/01/2018 2:24 pm 0Likes

   Hallo Joris,
   je moet trouwens het geweekte kip een nacht in karnemelk marineren (koelkast)
   dan eerst door de bloem-kruidenmix, vervolgens door de melk en terug door de bloem halen, de eerste laag kruiden zit dan op het kip en zal zeker doorsmaken.
   Plus, ik ben overtuigd dat het recept van KFC nog heel wat andere kruiden en mengsels bevat, die wij nooit zullen weten, daarbij komt nog dat de gebruikte kippen anders zijn dan deze van ons (misschien zijn de onze ook beter)
   Hopelijk lukt het voor jou de volgende keer, bij mij lukt het altijd (ook al enkele jaren)

   • Danielle
    Posted 09/06/2020 2:18 pm 0Likes

    Je zult hem inderdaad nooit helemaal kunnen evenaren, dat recept kent het grootste gedeelte van het kfc personeel nog niet eens. En hier zullen we nooit achter komen wat daar allemaal in zit.

 • Gustavo Woltmann
  Posted 25/09/2016 3:15 pm 0Likes

  Hoi David, bedankt om dit te delen met ons. Ik wist helemaal niet dat ze het geheime recept van KFC uit de doeken gedaan hadden. Zelf ben ik niet zo’n fan van deze fastfood keten, natuurlijk is het lekker, maar toch niet echt gezond! Thuis zelf maken lijkt mij een beter idee, en in plaats van frituren zou ik opteren om de kip in de oven klaar te maken. Nu dacht ik toch ooit eens een reportage gezien te hebben waarin men het geheim achter de Kentucky Fried Chicken probeerde te achterhalen, waar de ‘kok’ van dienst ervan overtuigd was dat er MSG in de kruidenmix zat, wat zeker en vast mogelijk is!

  • Trum
   Posted 18/08/2017 7:32 am 0Likes

   Zeker en vast. Haha. Bels

Leave a comment

[wpterms id="3193"]