Doe lang, langer, langst met je scheermesjes

Scheermesjes. Die krengen zijn duur zat. Dus hoe houd je deze mesjes dan ook zo lang mogelijk scherp? Nou, blijkbaar is daar is geen dure slijpsteen voor nodig en ook geen kek vijltje. Het enige dat je nodig hebt is je eigen onderarm. Inderdaad: onderarm(!), dus blijf in godsnaam uit de buurt van je pols. Hoe je deze techniek meester wordt? We leggen het je haarfijn uit…

Ik besprak dit probleem een tijdje geleden met een vriend van me. Hij vertelde me dus dat hij al zeven weken met hetzelfde mesje in de weer is. Verbluft keek ik nog eens goed naar zijn gezicht en ik concludeerde dat zijn wangen toch aardig glad waren. Hij vertelde me dat hij zijn mesjes ‘slijpt’ op z’n arm (door de scheermesjes regelmatig langs je natgemaakte onderarm te halen, reinig je de mesjes en zet je de mesjes bovendien weer recht ten opzichte van elkaar). Daardoor doet hij dus al zeven weken met hetzelfde mesje!

Scheermesjes ‘slijpen’

Ik heb de proef op de som genomen en heb het zelf de afgelopen maanden geprobeerd. En ja hoor, ik doe nu al maanden met m’n huidige mesje; tien weken om precies te zijn. Probeer de mesjes wel te ‘slijpen’ op een gedeelte waar geen haar zit; dat bevordert de zaak!

Oké, het is geen enorme besparing – ik schat zo’n 40 euro per jaar. Maar dat is toch twee keer naar de film, compleet met popcorn en bier.

Tell Us What You Think
6Te gek10Leuk3Serieus?4Meh...11Stom

About Author

37 Comments

 • Wim
  Posted 12/12/2019 9:32 pm 0Likes

  Wat ik heb uitgeprobeerd en werkt is het volgende.na t scheren mee afspoelen dan in tegengestelde richting over je spijkerbroek strijken.bovenbeen naar je knie toe en glijstripje op mesje vooruit richting knie …net alsof je vanuit hals naar wang scheert .maar glijstripje van je af schuiven..zelf uitgeprobeerd. Keer of 10 over je jeans strijken

 • Jeroen
  Posted 07/12/2019 6:55 pm 0Likes

  Gewoon overstappen op double edge scheer mesjes en een krabber. Die mesjes kosten 10-50ct per stuk (afhankelijk van het merk) en die gebruik je makkelijk 3 tot x scheerbeurten afhankelijk van je baard en merk mesje. En geen plastic afval, de mesjes kun je in een blade bank opsparen en bij de milieu straat inleveren als oud ijzer.

 • Daniël
  Posted 10/02/2016 9:44 pm 0Likes

  Ik gebruikte voorheen ook Gillette, maar die mesjes zijn stikduur man. Sinds kort heb ik een scimitar scheermes gekocht, zo’n stoere met breed handvat en daar gaan van die double edge scheermessen in en die kosten geen drol. Je kunt er overigens ook super mee scheren. Die mesjes zijn ook bedoelt voor van die open klap scheermessen, die barbers ook gebruiken. Heb ze van het merk Bluebeards Revenge, deze zijn ook gemakkelijk schoon te houden en hoef je echt niet te slijpen voor die prijs. http://www.mencare24.nl/winkel/accessoires/bluebeards-revenge-double-edge-razor-blades

 • Paul Christian
  Posted 10/09/2013 11:56 am 0Likes

  Goed item… Echter kijk ik zelf naar de optie van traditioneel scheren met een krabbertje…dat is nog weer tig keer goedkoper dan de cartridges van 3 of 5 mesjes waarmee iedereen bekend is, en het ziet er wel gaaf uit 🙂 Ik overigens wist niet dat die scheermesjesmarkt zo erg dicht getimmerd is met patenten dat er niemand meer tussen komt als concurrent voor de bekende merken… Daarom zijn de prijzen ook zo hoog… wellicht een kijktip voor mensen… De Rekenkamer had een heel interessant en goed geproduceerd item hierover enkele weken terug. Hier te vinden: http://derekenkamer.kro.nl/seizoenen/seizoen_4_2013/afleveringen/08-08-2013

 • Chris
  Posted 05/06/2013 11:50 am 0Likes

  Ik pas deze hack al een tijdje toe. Doe ruim een half jaar met een mesje. Met het vorige mesje nog langer.
  Mijn techniek bestaat uit het mes vijf keer langs de binnenzijde (want geen haar) van mijn linkeronderarm en daarna vijf keer langs de binnenzijde van mijn rechteronderarm.
  Goed schoonmaken is natuurlijk sowieso belangrijk maar ook je scheerschuim de tijd geven om de haren zacht te maken. Dus onder de douche gezicht inzepen. Na het afdrogen van lijf en leden is het tijd om te scheren. Zelfs een baard van een paar dagen gaat er dan moeiteloos en superglad af.

  Ik zie de techniek uit deze hack zoals de barbier vroeger zijn scheermes met de leren band weer in het gelid zetten. De vouw van het mes gaat door het gebruik een beetje krom staan. In deze video (http://youtu.be/blD6YSQ9OOg vanaf 4:35 min) legt Jaap de Jong van Slijperij Moes uit Amsterdam uit hoe je met het ‘aanzetten’ dit weer herstellen kan. Gaat weliswaar over koksmessen maar het principe is natuurlijk hetzelfde

 • Marcel
  Posted 21/12/2012 11:27 am 0Likes

  Gewoon met een krabbertje scheren, ik heb zelf een goedkope Derby-krabber. Voor 8 euro heb je 100 Astra DE-mesjes en daar kan ik wel een jaar of drie mee vooruit. Hoef je niet te stroppen of het mesje in alcohol te reinigen al kun je er wel een aantal keer mee scheren.

  Op scheerzeep kun je ook veel besparen door scheerzeep (vergulde hand kost 1,80 per bakje en er zit nog niet eens een deuk in de zeep na een half jaar gebruik) te kopen ipv zo’n bus. En als je het leuk vind kun je luxere zepen en kwasten kopen.

  • Peter groenendal
   Posted 06/01/2013 3:12 am 0Likes

   Hallo
   Waar kop je die scheermesjes 100 stoks voor 8 euro?
   En passen ze op iedere standaard krabber?

   Groetjes

 • Joris
  Posted 15/11/2012 9:52 am 0Likes

  De razorpit overtrof al mijn verwachtingen, sjonge eindelijk iets dat werkt en daadwerkelijk bespaard in mijn portemonnee. Ik raad hem zeker aan !! Heb die van mij ook gekocht bij M Double You, veruit de GOEDKOOPSTE, geen verzondkosten en snelle service.

  http://www.mdyshop.nl/product/1191/razorpit-scheermesjes-reiniging

  • Fart
   Posted 25/07/2016 6:09 pm 0Likes

   Wauw alweer een lul die reclame maakt voor zijn eigen product.

 • Danny
  Posted 05/07/2012 9:40 am 0Likes

  Gewoon oldschool gaan scheren met een krabber…Je hebt helemaal geen gillette cartridge met 3 tot 5(overbodige) mesjes nodig! Old school scheren bespaard je veel geld, en huidirritatie:

  http://www.youtube.com/watch?v=8OlXV6QHZwc&list=UUQgo8-3UP4GPaNMBooSCfPg&index=1&feature=plcp

  • ppl
   Posted 22/12/2012 5:43 pm 0Likes

   Alleen jammer dat er van dat verhaal en filmpje helemaal niets klopt. Voor scheren zijn er 2 factoren die bepalen in hoeverre 1 of 5 mesjes werken en hoe lang je dan met zo’n mesje kunt doen: je huid en je haartjes. Haren kunnen zo hard zijn als koper. Iemand met hele harde haren heeft veel meer slijtage van het mesje (of mesjes) dan iemand die veel zachtere haren heeft. Iemand met een gevoelige huid beleefd een complete hel als hij met een scheermesje met daarin maar 1 mesje gaat scheren, die heeft liever de versie met 3, 4 of 5 mesjes. Dat komt omdat daar de druk en het scheeroppervlak verdeeld wordt zodat je niet het gevoel krijgt dat je huid eraf geschraapt wordt.

   Kortom, er zijn dus geen trucs, do’s en dont’s die voor iedereen hetzelfde resultaat zal hebben. Scheren is iets heel persoonlijks waardoor bepaalde tips bij de een een succes is en bij de ander juist een drama. Voor scheerspullen geldt exact hetzelfde verhaal. Het enige wat je kunt doen is proberen. Alleen dan kom je erachter of iets voor jou effect heeft of niet. Tips, trucs, do’s en dont’s zijn dus wel nuttig. Om een voorbeeld te geven: vaak wordt geadviseerd om met de haren mee te scheren en nooit tegen de haren in. Als ik dat doe is dat erger dan niet scheren: het resultaat is hetzelfde maar het is wel een stuk pijnlijker dan niet scheren. Ik scheer juist wel tegen de haren in: minst pijnlijk en een glad resultaat. Inmiddels heb ik geleerd dat ik niet de enige ben die dit heeft.

 • Roy
  Posted 08/03/2012 11:18 am 0Likes

  Ik heb goede ervaringen met het per scheerbeurt het mesje 10x over de niet behaarde kant vd onderarm aan te zetten.

  Iets anders: waarom allemaal onder de douche scheren? Gemak, ja, verspilling van water en energie, ook ja!
  Het kan prima aan de wasbak, zonder een lopende straal warm water. Vul een beker met heet water, en spoel daarin iedere keer je scheermesje.

  ‘Milieu’!

 • Maaike
  Posted 05/03/2012 9:52 am 0Likes

  Ik heb al een tijd geleden de RazorPit besteld bij M Double You, zoals altijd geweldige snelle service, had hem de volgende dag al thuis!
  Je scheermes slijpen op je arm werkt slecht, bovendien gaan er daarmee altijd wat haartjes mee en dan heb je weer donker haar op je arm.. wie wil dat nou… Ikzelf kwam er altijd onder de douche pas achter dat het mes weer bot was, dan ga je natuurlijk niet even je riem pakken om je scheermes te slijpen.. Sinds ik de Razorpit heb nooit meer last gehad, ik doe echt veel langer met mijn scheermesjes en heb nog een handige standaard ook! Ik zou de RazorPit iedereen aanraden!
  http://www.mdyshop.nl/product/1191/razorpit-scheermesjes-reiniging

 • Bert
  Posted 04/03/2012 1:01 pm 0Likes

  Ik maak zelf gebruik van de Razorpit, die heb ik echter niet bij razorpit.nl gekocht, maar hier: http://www.mdyshop.nl/product/1191/razorpit-scheermesjes-reiniging Die site is namelijk 10 euro goedkoper dan de Razorpit site zelf!

 • Desiré
  Posted 11/01/2012 1:17 am 0Likes

  Mocht de tip uit dit artikel voor jou niet werken; mijn vriend gebruikt voor het reinigen van zijn scheermesjes Razorpit. Dit rubber-achtige ding is hier speciaal voor gemaakt. Werkt perfect volgens hem! En de kleine “investering” had hij er zo uit.. http://www.razorpit.nl

 • Madelieve
  Posted 12/12/2011 2:05 pm 0Likes

  Ik druk ook altijd iedereen op het hart om de mesjes goed te reinigen. Het is natuurlijk hartstikke zonde om nieuwe mesjes te kopen als het niet nodig is. Ik wil hier als extra tip opgeven dat je behalve met een stuk textiel (of je bovenarm :)) je scheermesjes ook goed moet desinfecteren. Dit kan met reguliere middelen zoals alcohol. Zo heb je niet alleen een scherp maar ook een hygiënisch scheermesje!
  Voor meer tips: http://www.scheermesjespro.nl/scheren/scheertips/

 • Alexander
  Posted 21/09/2011 9:04 am 0Likes

  In plaats van mijn arm gebruik ik een leren riem dat helpt ook. Daarbovenop gebruik ik de tip die ik las op lifehacker nl. een glas goedkope wodka bij je lavabo zetten en daar je mesje in leggen. Het voorkom oxidatie van de messen, verwijdert huidvet en dood bacteriën. Ik scheer me nu al iets van 5 maand met hetzelfde mesje. En dat zo’n 3 à 4 keer per week.

 • kattekliek
  Posted 11/08/2011 1:36 pm 0Likes

  Het heeft volgens mij ook te maken met het weer schoon worden van het mesje. Ik ben zelf een vrouw, maar heb grappig genoeg de allerbeste scheertip in mijn leven gekregen van wijlen mijn vader 🙂 Ik scheer mijn oksels en bikinilijn nat, en had daarna vaak last van bultjes. Tip van mijn vader (die hem natuurlijk zelf voor zijn baard toepaste; tenminste, ik geloof niet dat hij ooit zijn bikinilijn geschoren heeft :D): eerst goed wassen met zeep, daarna pas scheren. Dat ontvet de huid en het mesje pakt dan beter. Resultaat: veel minder last van bultjes, én mijn scheermesjes gaan veel langer mee. Waarschijnlijk ontvet scheerzeep niet voldoende, en als je vantevoren de huid al ontvet hebt blijft het mesje vanzelf ook schoner. Ik spoel gewoon de haartjes weg van tussen de mesjes, direct na het scheren en that’s it.

 • nancy
  Posted 01/08/2011 1:36 pm 0Likes

  Linkje naar filmpje werkt niet. Idee wat te doen?

 • Niels
  Posted 31/07/2011 10:52 pm 0Likes

  ben benieuwd, ga het testen! leuke verrassende hack, als het werkt

 • Ruud
  Posted 27/07/2011 5:41 pm 0Likes

  Heel vreemd, maar waar. Soms is mijn scheerschuim op en dan wrijf ik mijn gezicht in met gewone zeep. Ook oudere Fusion-mesjes scheren dan zonder te schrapen en wel superglad.

 • Gerard
  Posted 27/07/2011 11:44 am 0Likes

  Ik heb deze tip ook wel eens gehoord, maar dan met je spijkerbroek in plaats van je onderarm. Uitgeprobeerd en het werkte niet echt.
  Het beste werkt voor mij nog steeds elke dag onder de douchestralen houden en goed schoonspoelen. En ik gebruik geen Gilette, maar Wilkinson.

 • Rob
  Posted 27/07/2011 8:19 am 0Likes

  Goed idee, ga ik doen. Wat ook helpt heb ik gemerkt is je mesje niet nat wegleggen maar even deppen op een handdoek.

  • Renato
   Posted 10/01/2013 11:47 pm 0Likes

   Klopt.Als je het mesje nat laat liggen krijg je oxidatie ,roest dus.Al zijn ze roestvast.
   Toch worden ze zo sneller bot.

 • Ronny
  Posted 26/07/2011 10:03 pm 0Likes

  Ik gebruik al jaren de topline van Gillette, momenteel is dat de Fusion. Gemiddeld doe ik een half jaar met een mesje. Ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen dat anderen er zo kort mee doen. Misschien heeft het ermee te maken dat ik geen gebruik maak van schuim, maar met olie onder de douche scheer. Ook de kleine flesjes Williams Shaving Oil gaan bij mij ongeveer een half jaar mee. Het zou kunnen zijn dat de mesjes door de olie minder slijten. Als ik een nieuw mesje pak is het verschil overigens goed merkbaar. De lubra-strip ben ik vaak al binnen een week of twee kwijt. Pas dan scheert het mesje lekker, want de olie en de lubra-strip gaan niet lekker samen.

 • Niels Gouman
  Posted 26/07/2011 6:19 pm 0Likes

  Ik doe dit ook al maanden, en bij mij werkt het prima 🙂
  Soms voor de sier eens een nieuw mesje gepakt, alleen om te ontdekken dat het weinig verschil maakte

 • caspervc
  Posted 26/07/2011 4:40 pm 0Likes

  Ik gebruik gewoon de AH huismerk mesjes, scheren net zo goed, gaan bij mij 2 maanden per mesje mee (1x per 2 dagen scheren) en kosten 5,95 voor 4 🙂

 • Daan
  Posted 26/07/2011 12:58 pm 0Likes

  De barbier wist het allang, die heeft een reep leer waar hij zijn mes op schoonmaakt, je eigen huid is inderdaad een prima alternatief. En altijd je mesjes goed schoonmaken, ik gebruik een oude tandenborstel om hardnekkig vastzittende haartjes te verwijderen.

  • Joris
   Posted 07/07/2013 7:57 am 0Likes

   Leer heeft niets met schoonmaken te maken, puur met stroppen. Afspoelen en in Barbicide (of ander antiseptisch middel) leggen is schoon houden.

 • Jacco van der Pol
  Posted 26/07/2011 12:24 pm 0Likes

  Geen idee. Het zou kunnen dat Buckler inmiddels zo vergeten is, dat niemand er meer aan gedacht heeft om te uploaden. Het filmpje is overigens nog wel op andere sites te vinden. http://www.123video.nl/playvideos.asp?MovieID=697465&q=hek (hij blijft leuk)

 • Mark
  Posted 26/07/2011 11:59 am 0Likes

  Vanuit de marketing kant bekeken,
  zou je een reactie van Gilette verwachten, danger for the cash cow of cartridges.

  Na mijn vakantie in Frankrijk waar ik de Buckler in de schappen zag staan,
  merkte ik op dat ik géén Buckler Youp van ‘t Hek op Youtube kon vinden, wel over T-mobile en Ikea.
  Vreemd een toch nationale historie. http://nl.wikipedia.org/wiki/Buckler

  Iemand een idee of grote bedrijven internetvinden beinvloeden?

  • Joris
   Posted 07/07/2013 7:56 am 0Likes

   Gevaar? Met een volledige markt dominantie (zelfs Wilkinson is nu van de Gillette Company) en beginnen zelfs India ter veroveren, met goedkopere (wat andere) mesjes die zelfs op wat arme mensen gericht zijn.

 • Jacco van der Pol
  Posted 26/07/2011 11:02 am 0Likes

  Vreemd. Bij mij werkt het. Ik denk wel dat je een stuk huid moet hebben zonder haar. Het effect zal hem wel zitten in het schoonhouden (zoals Christian ook aangeeft) en het afslijpen van een miniem stukje materiaal.

 • Frank Meeuwsen
  Posted 26/07/2011 10:53 am 0Likes

  Jacco, ik probeer het natuurlijk ook! Maar bij mij zijn de ervaringen toch anders. Ik doe precies hetzelfde, een keer of 5 over mijn onderarm “slijpen” voor het scheren. Toch merk ik dat na een week 3-4 het mesje echt wel oud wordt…

 • Christian Luijten
  Posted 26/07/2011 10:50 am 0Likes

  Oftewel, het mesje was gewoon vies. Ik maak m’n mesjes altijd goed schoon na het scheren, er blijft best veel schuim en waarschijnlijk huidvet en andere troep aan hangen. Ik zal niet zeggen dat het mesje zo oneindig lang houdt, maar de indicator-strips zijn er al ruimschoots doorheen voordat het scheren niet meer fijn is.

  Maar misschien helpt het ook dat ik steeds een baard van een halve centimeter laat staan voordat ik weer de moeite neem om te scheren 😉

  • Joris
   Posted 07/07/2013 7:53 am 0Likes

   Heeft niks met vies te maken. Vroeger werden open scheermessen gestropt.
   Als je wat van messen weet wet je dat je dat regelmatig moet doen. Een aanzetstaal helpt ook maar dat is niet hetzelfde als stroppen, dat vouwt slechts een omgebogen snede terug, terwijl stroppen microscopische tandjes rechtzet. Je moet je mes natuurlijk wel goed onderhouden en die dicht op elkaar zittende mesjes kunnen verstopt raken. Als je je beter wilt scheren en een vermogen wilt besparen moet je eens “double edged safety razor” Google’en en dan een Mühle R89 aanschaffen, wil je nooit meer wat anders. Gladder en veel goedkoper.

   • tom
    Posted 09/12/2019 12:41 pm 0Likes

    dank je een goede tip.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]