Drie dingen om op te letten voordat je in een app investeert

Er zijn ontzettend veel apps te koop, maar hoe weet je nu of een app je tijd, energie en geld waard is? De eisen waaraan een ideale app moet voldoen, zijn niet veel anders dan dat van een ander product of dienst waarin in geïnvesteerd wordt: de kwaliteit van klantenservice en -support, het toekomstperspectief en het addertje onder het gras.

Een korte checklist met verduidelijkingen:

1. Is de klantenservice en support goed?
Weet wat er niet goed is aan een app. Vaak is dat de support. Als er iets mis is met de app, is het vaak onmogelijk om contact op te nemen met de ontwikkelaar. Check dus of er reviews over de app zijn, of hun website en social media up to date zijn en of ze op bijvoorbeeld Facebook en/of Twitter actief vragen beantwoorden of een community hebben.
Het is een combinatie van deze dingen waarop je een service kunt beoordelen: wij zijn bij lifehacking zoals je weet erg van van Evernote. Op hun social media is weinig interactie te vinden, daarentegen hebben ze wel een actieve community die te bereiken is via hun website. Remember The Milk is dan weer wel erg actief op Twitter en heeft ook een actieve community, te vinden via hun site.

2. Is het toekomstperspectief goed?
Er zijn veel apps die gemaakt worden, maar die vervolgens vergeten worden door de maker: ze worden niet geüpdatet en crashen tijdens opstarten of gebruik. Zorg dat je in zee gaat met een app die betrouwbaar en geloofwaardig is en waarvan je gelooft dat hij de tijd doorstaat. Je wilt jezelf of je onderneming tenslotte niet afhankelijk maken van een service die er na enige tijd alweer mee stopt.
Ook dit is een kwestie van onderzoeken of de app een goede basis van bouwer(s) en community heeft. Heeft de bouwer eerder succesvolle apps gemaakt, of juist slechte apps? Of misschien zit er een grotere en betrouwbare organisatie achter waarvan je weet dat er draagkracht is om de app voort te zetten. Evernote bestaat al jaren en inmiddels hebben velen hun hele workflow, administratie, notities etc toevertrouwd aan het systeem, omdat het zich heeft bewezen als stabiel en betrouwbaar.

3. Wat is het addertje onder het gras?
Heb je een free trial geprobeerd, dan ben je na de proefperiode misschien gegevens kwijt, omdat je bepaalde features niet meer kunt gebruiken. Sommige apps werken alleen als je ze toegang geeft tot je Facebookwall om daar berichten te posten.
Het voordeel van freemium apps * is dat je deze onbeperkt kunt blijven gebruiken. Upgrade je hem naar een betaalde app, dan heb je toegang tot meer features, maar wat gebeurt er met je gegevens als na een jaar de app moet vernieuwen, maar je dit niet doet? Lees altijd goed de voorwaarden voordat je een app gaat gebruiken.

(Tips via Inc.)


Enkele interessante achtergrondgegevens over freemium apps: een groot deel van alle apps is al freemium en deze apps zijn erg populair: van de 200 bestverkopende apps in de winkels van Apple en Google zijn de freemium-varianten goed voor de helft van de winkelomzet (via Sprout). Lees op Frankwatching een boeiend artikel over een bijeenkomst met Evernote-CEO Phil Libin over het freemium businessmodel.

*een freemium app is een app waarvan je de ‘light versie’ gratis (free dus) te downloaden is, en als je meer features wilt, kan je de premium versie kopen.

Ervaringen met bovenstaande zijn natuurlijk welkom in de reacties, net als tips!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author