Dromen komen pas uit, als je wakker wordt!

Verslapen is een van de dingen die je hele dag in de war kunnen schoppen, en het gebeurt iedereen wel eens. Zo lagen van de week veel iPhone gebruikers langer in hun bed dan gepland. Ook kennen veel mensen de gevaren van de snooze-knop, of het vreselijke moment dat je gewend raakt aan het geluid van je wekker (en er dus gewoon doorheen slaapt). Uiteraard zijn er een paar dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat je je zomin mogelijk verslaapt:

 1. Zorg voor een ritme: Als je elke ochtend om dezelfde tijd moet opstaan, raak je er vanzelf aan gewend. Probeer er dus voor te zorgen dat je een goed dagritme hebt, zodat je lichaam er aan gewend kan raken. Als je dit zelfs erg hard traint kun je er ook voor zorgen dat je geen wekker meer nodig hebt!
 2. Zet 2 wekkers: Je kan natuurlijk 2 gewone wekkers zetten (met ongeveer 15 min ertussen), maar je kunt ook je gewone wekker en je radio gebruiken. Zo springt mijn radio elke dag om 7 uur aan (op een CD weliswaar), aangezien ik eigenlijk nooit zo vroeg op moet kan ik hem aanlaten tot mijn andere wekker gaat (30 min later). Zo geef ik mijzelf een halfuur de tijd om rustig wakker te worden met mijn favoriete CD.
  Ook kun je je tweede wekker aan het andere kant van de kamer zetten, zo moet je wel opstaan!
  In plaats van 2 wekkers kun je ook een snooze-knop gebruiken maar dan heb je natuurlijk geen muziek of afstand trucjes.
 3. Zet je licht aan: Als je gebruik maakt van 2 wekkers, kun je het beste bij het afgaan van je 1e wekker meteen je licht aanzetten. Dit is eigenlijk de goedkopere versie van de wake-up light. Het licht zorgt ervoor dat je SCN (gebied in de hersenen dat gaat over bioritme) actief wordt. Hierdoor wordt je wakker in plaats van dat je weer in slaapt valt tot je volgende wekker gaat. Uiteraard kan dit ook als je de snooze-knop gebruikt.

Als je je toch nog verslaapt kan je ook nog een aantal stappen ondernemen om de schade te beperken:

 1. Zorg dat alles al klaar stond: Zeker als je je vaak verslaapt wordt dit een vaste gewoonte, maar ook als je je niet verslaapt is het handig om al wat dingen de dag van te voren klaar te hebben staan (zo kan je langer in bed blijven en minder gestresst met je dag beginnen). Je kan bijvoorbeeld elke avond van te voren vast wat drinken en eten klaar zetten in je koelkast. Verslaap je je niet, dan is het je lunch. Verslaap je je wel dan is dit je ontbijt-to-go. Uiteraard is je tas al ingepakt en je kleding ligt ook al klaar. Snel douchen en je kan ervandoor!
 2. Elk ding zijn plaats: Zorg ervoor dat je sleutels, je portemonnee, je OV-chip en ga zo maar door een gezamenlijke vaste plek hebben. Op deze manier ben je ’s ochtends nooit wat kwijt, en kun je dus snel en zonder stress de deur uit.
 3. Doe elke ochtend hetzelfde: Als je een vast ritme hebt, word je er niet alleen sneller in, je hoeft er ook niet meer bij na te denken. Op deze manier voorkom je ook foutjes als je tanden vergeten te poetsen of je hond vergeten uit te laten. Het wordt een automatisch proces!

Natuurlijk heeft iedereen een andere methode om de ochtend soepel te laten verlopen! Ik ben benieuwd naar jullie tips, dus als je nog een mooie aanvulling heb op dit verhaal plaats dan zeker even een comment!
Mocht je echt heel veel moeite hebben met opstaan ’s ochtends: wees getroost, je bent niet de enige!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

10 Comments

 • Niels
  Posted 12/01/2011 12:14 pm 0Likes

  @ron, je kan zo bij lifehacking gaan werken ja. past prima in het rijtje

  overigens kan je bij het voornemen om meteen op te staan ook meteen met jezelf afspreken voordat je gaat slapen dat je de volgende ochtend vrolijk en opgewekt wakker wordt. Klinkt gek maar kan wel en het geeft een heerlijke start van de dag.

 • jochanan
  Posted 08/01/2011 7:47 pm 0Likes

  @RON LOL

 • Ron
  Posted 08/01/2011 5:58 pm 0Likes

  Ik ga deze website vanaf vandaag als “opendeuren.nl” in mijn favorieten zetten. Heel knap om een aantal logische zaken op een rijtje te zetten en dat dan een “artikel” noemen.
  Ik denk dat ik ook eens een artikel ga indienen, over eten bijvoorbeeld. Hieronder alvast een opzetje:

  Eten:
  1 eet op vaste tijden, zo went je lichaam aan een ritme en krijg je honger wanneer het jou uitkomt
  2 eet niet te veel, dat voorkomt maagproblemen en overgewicht
  3 als je gaat eten gebruik dan een bord, dat voorkomt een hoop rommel
  4 leg mes en vork alvast voor de juiste hand klaar dan hoef je dat later niet alsnog te doen
  5 ruim gelijk op, dat scheelt weer voor de volgende keer

  Zo 5 handige “lifehacks” voor tijdens het eten. Graag gedaan!

 • Jeanet Verweij
  Posted 06/01/2011 4:10 pm 0Likes

  Op ik geloof Zen Habits las ik vorig jaar nog een mooie post: over hoe je jezelf aan kunt leren bij het eerste piepje van je wekker je bed uit te springen.

  Gewoon een kwestie van situatie zo getrouw mogelijk nabootsen en oefenen (dus een dag voor uittrekken en keer op keer in het donker in bed gaan liggen, wekker af laten gaan en opstaan). Het lijkt hilarisch, maar kan me best voorstellen dat je hersenen zo werken en je dit nieuwe patroon inslijt.

 • Robert
  Posted 06/01/2011 9:24 am 0Likes

  Of dan deze, neem jezelf voor om op te staan als de wekker gaat. Dat geneuzel over rustig wakker worden. Slapen is zo 2010…..

  Ik heb maar 1 piepje nodig van mijn wekker om eruit te komen en natuurlijk wil ik ook wel eens blijven liggen maar dat doe ik niet, de dag begint namelijk en ik weet dat als ik dat niet doe iki de hele dag achter alles aanloop dus geen gezeur opstaan en douchen.

 • Bianca
  Posted 05/01/2011 8:24 pm 0Likes

  Goede tips inderdaad!
  @Jochanan: Wauw dat lijkt me pas irritant! Zo wordt wakker worden echt een kwelling.

 • Senol
  Posted 05/01/2011 7:19 pm 0Likes

  in het bovenste gedeelte mis ik punt 4:

  GA OP TIJD NAAR BED

  @jochanan wat dacht je toen je die wekker kocht????

 • jochanan
  Posted 05/01/2011 6:28 pm 0Likes

  ik heb deze: http://www.gadgetblogs.nl/vliegende-wekker/ alleen, ongebruikt. wie ik er een plezier mee kan doen mag m hebben.

 • Xavier Hacking
  Posted 05/01/2011 5:35 pm 0Likes

  De Wake-up light van Philips blijft vooral voor in de winter een aanrader! Ik word er al jaren prima wakker van.

 • Mark
  Posted 05/01/2011 4:30 pm 0Likes

  Zorg ervoor dat je je bed uitmoet om de wekker uit te zetten.
  Het heeft dan geen zin meer om er weer in te kruipen.
  Zet hem op de zoemer, wordt jij er niet wakker van dan doet je partner dat vast wel.

Comments are closed.