Duurzaam shoppen als een koning

Als rechtgeaarde boomknuffelaar haal je je kleding bij de kringloop en trek je thuis wel een extra trui aan als koud wordt. Maar sta je weleens stil bij het feit dat elk product dat je koopt een ecologische voetafdruk heeft? Al die ingrediënten wandelen tenslotte niet zelf naar de fabriek om te worden verwerkt, terwijl die per stuk verpakte paprika’s voor jouw slappe Mexicaanse wraps nou ook ook niet echt duurzaam zijn. Dat kan anderrrs!

Kortom, doe jij genoeg om je ecologische voetafdruk te verkleinen? Met deze tips wordt jij de ecoheld van de dag en flikker je voortaan zo duurzaam mogelijk je boodschappen in je mandje.

1. Put it in a zakje

Kies voor herbruikbare items in plaats van producten voor eenmalig gebruik. Denk daarbij aan waterflessen en tassen. Die laatste neem je natuurlijk sowieso mee van huis!

2. Liever los

Probeer producten te kiezen die niet verpakt zijn in plastic. Dus liever losse mango’s dan twee exemplaren die onnodig verpakt zijn in plastic.

Ecologisch boodschappen doen

3. First in, first out

Je wilt natuurlijk zo min mogelijk voedsel verspillen. Die banaan is in een ver land verbouwd, met het vliegtuig naar Nederland gekomen, vanuit distributiecentra met de vrachtwagen vervoerd en netjes gekoeld in de supermarkt… Uiteindelijk belandt die banaan dan in de vuilnisbak, omdat jij er niet aan toe bent gekomen om ‘m op te eten. Met andere woorden: hou goed in de gaten wat als eerste op moet!

4. Overrijp

Doe slim boodschappen. Ben je komende week veel weg? Misschien kun je die overrijpe tomaten dan maar beter even laten staan.

5. Ruik er eens aan

Gooi nooit zomaar iets weg; gebruik je zintuigen om te bepalen of een product écht niet meer goed is. Van een bruin of beurs plekkie ga je heus niet dood…

6. Oldskool lijstje

Maak een boodschappenlijstje en hou je eraan!

7. Kom in beweging

Pak de fiets of benenwagen in plaats van de auto. Heb je meteen je lichaamsbeweging voor die dag te pakken én het is minder belastend voor het milieu! Ben je slecht ter been en is de auto je enige optie? Probeer dan zo veel mogelijk boodschappen in één keer te halen.

8. Gebruik je gezonde verstand

Kies voor groente en fruit van het seizoen en voor producten die niet zijn ingevlogen. Helaas kun je het land van herkomst niet altijd terugvinden, maar gebruik dan je gezond verstand! Je weet best dat aardbeien in de winter of geteeld zijn in een vervuilende kas of ingevlogen zijn vanuit een ver land.

9. Biologisch, da’s logisch

Biologische producten worden geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen, zodat deze chemicaliën niet in het milieu belanden. Pak dus vaker biologische producten uit het schap.

10. Vleesvervangers

Om duurzaam bezig te zijn, koop je minder vlees, vis en zuivel. In plaats daarvan haal je je eiwitten liever uit plantaardige bron. Gelukkig zijn vleesvervangers tegenwoordig meer dan uitstekend te eten – ja, zélfs die vega-hamburgers zijn prima binnen te houden!

11. Duurzame materialen

Om te voorkomen dat je bijdraagt aan het uitsterven van (wilde) diersoorten, kies je producten gemaakt van duurzame materialen én vermijd je soorten die het moeilijk hebben, zoals sommige vissoorten.

12. Productie

Ten slotte kun je ook nog kijken naar de impact van bepaalde producten. Rijst is bijvoorbeeld minder duurzaam dan aardappelen en voor de productie van (niet-duurzame) palmolie worden regenwouden gekapt.

Wat vind je van deze hack?
8Te gek2Leuk1Serieus?0Meh...1Stom

About Author