E-mail versturen in het buitenland

Ik ben weer eens in het buitenland om een boek te schrijven en onze training nog verder te verbeteren. Tot mijn grote verrassing heeft het huisje een heuse ADSL-verbinding. Supersnel Internet, alleen lukt het niet meteen om vanaf mijn laptop e-mail te versturen. Gelukkig is dat vrij eenvoudig op te lossen.

Een andere ISP

Wanneer je in het buitenland via ADSL verbinding maakt met het Internet, krijg je te maken met een andere ISP dan je eigen vertrouwde ISP op kantoor of thuis. Omdat veel ISP’s het versturen van e-mail via de Smtp server (=mailserver) van een andere ISP blokkeren, kun je niet zomaar vanuit het buitenland e-mails versturen via de mailserver van je thuis-ISP.

Maar als je de Smtp server van de buitenlandse ISP vindt, kun je die instellen in je e-mailprogramma en gaat het alsnog werken. Nou kun je die details vragen aan de verhuurder van je huisje, of aan de gastvrouw van het B&B, maar de kans is vrij groot dat zij geen idee hebben waar je het over hebt. Gelukkig kun je het vrij eenvoudig zelf uitzoeken via Internet.

De Smtp server van je tijdelijke ISP zoeken

 1. Surf naar http://whatismyipaddress.com/
 2. Klik op de knop “Lookup IP Address”
 3. Kijk dan naar het laatste deel van de hostname die wordt getoond, in mijn geval nu zoiets als
  237.229-35-49.adsl-dyn.isp.belgacom.be. Nu weet ik dat de ADSL in dit huisje is aangesloten via Belgacom (dat is dus de ISP).
 4. Nu moet ik nog op zoek naar de Smtp server van Belgacom. Als eerste probeer ik smtp.belgacom.be en mail.belgacom.be, maar in dit geval werken die allebei niet.
 5. Dan maar zoeken in Google naar “Belgacom Smtp Outlook”. Ik voeg het woord Outlook toe, omdat veel ISP’s instructies hebben om Outlook in te stellen. In dat soort instructies staat vaak het juiste Smtp adres.
 6. In dit geval zie ik in de zoekresultaten van Google de juiste naam al staan: relay.skynet.be – en voila – ik ben weer in de lucht en kan mail versturen.

Als je wilt weten hoe je zo’n Smtp adres in je mailprogramma invoert, dan kun je meestal ook via Google goede instructies vinden. Succes!

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

40 Comments

 • e-mailen in buitenland
  Posted 08/07/2011 4:14 pm 0Likes

  Alle problemen met e-mailen in het buitenland zijn verdwenen via een site die ik gevonden heb.
  Deze site is http://www.travelsmtp.com Voor het geld hoefje het niet te laten, want nog nooit was e-mailen zo gemakkelijk.
  Ikzelf pluk hier nu ook de vruchten van.

  Ernest

 • Pieter
  Posted 11/06/2011 11:02 am 0Likes

  Voor mensen zonder een eigen domein die gewoon een prive e-mail account hebben via hun provider en geen e-mail kunnen verzenden vanaf een ander netwerk: Sinds kort gebruik ik een externe geautoriseerde SMTP server hiervoor van http://www.travelsmtp.com, ik kan nu altijd en overal mijn e-mails verzenden, ongeacht waar ik ben. Voor de kosten hoef je het niet te laten, ik weet niet meer wat ik betaald heb maar zo goed als niets en mijn problemen zijn voorgoed verleden tijd. Heerlijk, geen webmail, geen dubbele accounts meer. Het is maar een tip.

 • cor pijnaker
  Posted 08/08/2010 8:27 pm 0Likes

  hallo mensen, ik zie zoveel reactie staan maar ik ben een leek op dit gebied, mijn vriend is in Brazilie en heeft een laptop maar kan email ontvangen en versturen of op msn online komen maar is dat afhankelijk in het hotel of internetcafe waar je zit?

  dank jullie

 • Tim
  Posted 06/05/2010 3:53 pm 0Likes

  Misschien heeft men hier ook nog iets aan?
  http://www.e-eeasy.com/SMTPServerList.aspx

 • Ed
  Posted 15/01/2009 8:41 pm 0Likes

  Ik mis hier de mogelijkheden van aol, zowel de .com als .nl versie gebruiken alternatieve authenticated smtp poorten, zowel POP3 als IMAP, even opletten, de afzender moet je aol adres zijn.

  Ed

 • Marco
  Posted 11/08/2008 10:24 am 0Likes

  als je exchange heb draaien waarom geen rpc over http ?????

  dan maak je verbinding met je laptop over poort 80 naar je server en kan je de mail mail ophalen gewoon via je outlook 2000/2003/2007

 • Marcel
  Posted 06/05/2008 10:39 am 0Likes

  Download het programma smtp-spotter, installeer het op je laptop en elke keer als je een verbinding legt met een ander netwerk, laat je het programma uitzoeken welke smtp server gebruikt moet worden.

  werkt perfect en simpel.

 • HANS
  Posted 05/05/2008 8:16 pm 0Likes

  Kijk, dat was nu net de tip die ik nodig had. Ik ruil dit (sabbats)jaar regelmatig van huis met iemand elders op de wereld (Budapest, New York, Kaapstad, San Francisco) en neem dan, ook al staat daar een computer op me te wachten, meestal mijn eigen laptop (+Outlook) mee. Ik heb namelijk mijn mailtjes het liefst allemaal daarop en niet op de computer van mijn gastheer (gebruik webmail eigen provider heeft weer andere nadelen). Ik ga deze tip direct (in SF) uit proberen! Bedankt dus.

 • Roel Willems
  Posted 05/05/2008 7:53 pm 0Likes

  @ Dirk, Spam valt waarschijnlijk wel mee op een open SMTP verbinding. Als je al een paar uur honderdduizend mails de deur uit aan het doen bent is er vast wel een scriptje op de mail server van de provider die door heeft dat het om een spammer gaat en niet om iemand met te veel sociale contacten.

  Via open WiFi spammen kan natuurlijk, maar gezien de tijd die het kost om een behoorlijk aantal mails te versturen lijkt me dat niet de meest voor de handliggende actie.

  Spammers zullen ze eerder gewoon ‘brute force’ een van de vele mogelijke combinaties van usernames en passwords bij een beveiligde mailserver proberen te achterhalen. Of technisch gezien nog eenvoudiger en vele male effectiever, via een botnet bestaande uit gewone thuis pc’s de spam de wereld in sturen.

 • Dirk
  Posted 05/05/2008 3:56 pm 0Likes

  @Evert-Jan: Dit verbaast me hooglijk. Ik ben nog nooit een provider tegengekomen waarbij het NIET nodig is in Outlook (express) of wat voor email-cliënt dan ook een userid en password op te geven. Hoe doe je dat met meer dan 1 emailadres vanaf 1 IP-nummer (de gemiddelde situatie in een niet-een-persoonshuishouden)? Tenzij je natuurlijk de emailbox voor allen open wilt zetten. In ieder geval is dat niet iets wat de provider kan beslissen. Nogmaals, ik wil best aannemen dat het anders is als ik denk. Maar zoals hier beschreven ben ik het nog nooit tegengekomen. Ik heb zelf 3 providers versleten, maar al gauw een stuk of 20-25 PC’s voor vrienden en kennissen ingericht. Ik ben nog nooit anders tegengekomen.

  Bovendien, ik blijf het uit anti-SPAM-overwegingen heeeeel vreemd vinden dat een provider iemand toegang tot de mail-server(s) geeft zonder extra identificatie. Dat is vragen om op een blacklist gezet te worden.

  Natuurlijk doet geen enkele spammer rechtstreeks via zijn eigen connecie spammen. Maar je hoeft maar 1 zombie PC te hebben, om vervolgens via Belgacom of een andere onbeveligde mail-server hele bakken vol SPAM rond te sturen. En de eigenaar van die zombie-PC is eerste verdachte. Nog sterker. Ik ga met mijn laptop door de wijk rijden. Open Wifi adressen zat. Elke dag een nieuw onbeveiligde wifi-verbinding ….
  En zo zijn er waarschijnlijk nog wel 100 andere en slimmere (meer verborgen) manieren te verzinnen als je een beetje je best doet.

  Ik ben met je eens web-mail werkt goed en altijd.

  Tot slot: een eigen mailserver werkt uitstekend. Alleen verzenden via de SMTP-server van je eigen provider (na aanmelden met userid & ww). KPN “Direct ADSL” heeft er zelfs een speciale relay-server voor (omdat al het andere verkeer via poort 25 geblokt wordt). Als je even googled op “kpn adsl direct relay” Is de eerste de beste (niet gesponsorde) hit een PDF met uitleg hoe dat in te stellen. Een beetje door Googelen levert voor vrijwel elke provider een relay-server-oplossing.

  Gr. Dirk.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 3:23 pm 0Likes

  @Evert-Jan, bij veel providers kan ik via Authenticated Smtp alsnog mail versturen via mijn eigen provider. Dat heeft natuurlijk mijn voorkeur omdat ik geen settings hoef te wijzigen.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 3:22 pm 0Likes

  Dag Dick, dank voor je toelichting.

  Wat mij verbaast bij reacties met dit soort kwalificaties is het achterliggende idee dat ik zomaar wat onzinnigs zou opschrijven. Ik zeg niet dat ik nooit onzin uitkraam, maar als ik de moeite neem om een stuk of 20 regels op Lifehacking.nl in te typen, zal het in elk geval voor mij wel werken.

  Anyway, helder is helder. En jij hoort bij de mensen die snapt hoe je om de beperkingen heen moet werken, dus sowieso hoor je niet echt bij de primaire doelgroep van dit artikeltje 🙂

  Groeten,
  Taco

 • Evert-Jan
  Posted 05/05/2008 1:58 pm 0Likes

  @Dirk: wat Taco beschrijft is de regel, wat jij beschrijft de uitzondering (userid en wachtwoord in moeten vullen).

  De SMTP server van de provider weet toch zelf wie er achter welk ip adres zit? Jij bent daar compleet bekend met naam, adres, rekeningnummer, etcetera. Als jij dus via zo’n server gaat spammen, doe je dat open en bloot.

  Zelf authenticeren met userid/wachtwoord lijkt me dus een vrij overbodige stap. En eigen mailservers zijn inderdaad hopeloos, die worden veel te vaak geblokkeerd.

  Conclusie: alleen webmail of de SMTP server van de provider op dat moment werken goed. Extra tip voor werknemers: probeer eens via VPN op je werk in te loggen, dan kun je de SMTP-server van je werk gebruiken. Als dat werkt, dan werkt het werkelijk overal en hoef je nooit webmail te gebruiken of lokale SMTP servers op te zoeken.

 • Dirk
  Posted 05/05/2008 12:50 pm 0Likes

  Taco: “waardeloos en onzin” sloegen niet speciaal op jou. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt, en het verbaast me hoogelijk dat dit nog bij zo veel providers mogelijk blijkt. Mijn eigen ervaringen zijn heeeeel anders.

  Gr. Dirk
  En ga vooral door met je lifehacks die ik zeker waardeer.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 12:36 pm 0Likes

  Dag Dirk,

  Zowel bij XS4ALL, KPN Office DSL, Belgacom als een andere Belgische provider waar ik nu de naam even van kwijt ben werkt het versturen van mail via hun eigen SMTP server, dus ook zonder inloggen.

  Bovendien kreeg ik vrijwel direct na het plaatsen van dit artikel een juichende mail van iemand die in Amerika uit de brand was geholpen door deze aanpak.

  Of het nou een uitstervende oplossing is of niet maakt mij op dit moment niet veel uit. Het werkt vaak genoeg om een mooie Lifehack te zijn. Als dat over een jaar anders is, is dat weer anders natuurlijk.

  Ik verstuur elke twee weken een meereffect artikel per e-mail naar (op dit moment) 9800 abonnees. Het programma om ze te versturen schreef ik zelf, dus ik vermoed dat ik redelijk mee mag praten over mail verzenden.

  Woorden als ‘waardeloos’ en ‘onzinverhaal’ doen volgens mij geen recht aan wat ik hierboven schreef. Maar als ik er blij mee ben, iemand anders er blij mee maak en jij het onzin vindt heb ik nog steeds twee mensen blij.

  Vriendelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Dirk
  Posted 05/05/2008 12:29 pm 0Likes

  @Taco: Je zou voor de lol eens in de log-files van mijn eigen mailserver moeten kijken. Pakweg elk half uur komt er iemand langs die ziet (poortnummer) dat er een mail-server staat. Vervolgens wordt er binnen 1 minuut 100 verschillende (voor de hand liggende) uderid/password-combinaties op losgelaten in een poging toegang te krijgen.
  Even later hetzelfde geintje vanaf een ander IP-adres.

  Er wordt gewoon geautomatiseerd gezocht naar open mail-servers.

  Dirk.

 • Dirk
  Posted 05/05/2008 12:25 pm 0Likes

  @Taco: op zich is dat niet onzinnig, maar wel in de gegeven context. Je hebt ergens een huisje/kamer gehuurd met een internet-verbinding. Je hebt de internet-verbinding beschikbaar gekregen via de huisjesverhuurder of campingbaas oid. Je hebt geen userid en wachtwoord voor de POP en/of SMTP-server gekregen. Je hebt in feite iets wat lijkt op “ADSL Direct” van KPN. Wel een technische internet-connectie, geen email-services e.d.

  Als Belgacom toestaat hun emailservers rechtstreeks zonder identificatie te gebruiken worden ze binnen een paar dagen misbruikt als SPAM-server. vervolgens staan ze een paar dagen later op een blacklist, en wordt alle email vanaf hun servers geweigerd door ontvangende mailservers van de mensen waar de mail naar toe wordt gestuurd.

  Omdat dat kennelijk niet gebeurt (anders had jij hun SMTP-server niet kunnen gebruiken) doet Belgacom kennelijk iets anders. Waarschijnlijk identiciceren ze de verbinding zelf. Hetzij via een code of id van het modem zelf, of (zoals BB-net doet) via het kastje in de laatste telefooncentrale in de wijk.
  Ikzelf heb een internetverbinding via TweakDSL. Die maakt gebruik van het BB-net. Toegangsautorisatie via het kastje in de wijkcentrale, maar voor email moet ik me (extra) identificeren middels userid & ww. Helemaal terecht, want SPAM groeit (nog steeds) verschrikkleijk de pan uit …

  Kortom: wat bij Belgacom nu blijkbaar werkt, is zeker geen standaard, om als algemeen geldend (voor alle providers) te verkondigen. Bovendien is dit een “uitstervende oplossing” die door steeds meer providers zal worden afgesloten in de strijd tegen de SPAM.
  Om je een voorbeeld te geven van de anti-SPAM-maatregelen die nu al bij veel providers gelden:
  – email verzonden vanaf een dynamisch IP-adres wordt geweigerd. Men stelt dat dynamische IP-adressen uitgedeeld zijn door de provider aan een “inbeller” (kan ook ADSL zijn). Dat kan geen legale email-server zijn dus weigeren ze mail van die provider.
  – zoals ik al zie, ik beheer een eigen mailserver. Ik ben ook web-/mail-administrator van de web-siten en mail van een kleine modelvliegclub. Een man of 30. Soms stuur ik een mailtje naar alle club-leden (netjes via de relay-server van TweakDSL) Er zijn nu al 5 leden die die mail NIET ontvangen omdat er teveel geadresseerden zijn. Sinds ik nl. de mail in 2 brokken verstuur, ontvangt iedereen de mailtjes wel.

  Gr. Dirk.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 11:26 am 0Likes

  @Dirk – wat is er precies onzinnig aan wat ik schrijf? Als ik ‘inbel’ via provider-A en van provider-A niet mag verbinden met de smtp server van provider-B (logisch), dan kan ik ervoor kiezen om de smtp server van provider-A te gebruiken. Dat is exact wat ik in mijn artikel beschrijf en ik kan je verzekeren dat dat prima werkt.

 • Wilfred
  Posted 05/05/2008 10:48 am 0Likes

  Een kleine aanvulling voor de mensen die vaker naar een zelfde locatie gaan. Om te voorkomen dat je elke keer met de hand de instellingen van je smtp server moet gaan invullen kun je werken met software waar je de locatieprofielen in kwijt kunt. Er zullen er ongetwijfeld meerdere zijn, maar ikzelf gebruik daarvoor “mobile netswitch”. Hier is een gratis versie van die eigenlijk alles al voor je regelt. Je past in Outlook de smtp server aan naar “DYNAMICSMTP” (inderdaad met hoofdletters) en vervolgens in het programma zelf de locatie van de verschillende providers invullen.

 • Dirk
  Posted 05/05/2008 10:13 am 0Likes

  @Taco: Als je via een ADSL-verbinding van provider-A contact legt met de SMTP-server van (ook) provider-A wordt de indentificatie gedaan dmv. de fysieke verbinding. Jij hebt toegang tot die verbinding, dus ook tot de SMTP-server.
  Het probleem zit hem nu net in: verbinden via provider-A en SMTP-server van provider-B.

  Gr. Dirk.

 • Dirk
  Posted 05/05/2008 10:09 am 0Likes

  Inderdaad, het is vooral een onzinverhaal.
  1. Als Belgacom inderdaad via hun SMTP-server mail laat versturen (zonder userid & wachtwoord) is het ongetwijfeld de grootste @#$%^!-provider van Europa. Want zoals Rico zegt, ze zijn binnen een paar uur/dagen de grootste SPAM-distributeur van de wereld.
  2. een eigen mailserver? Ik heb hem al jaren, en kan bevestigen dat mail van dynamische IP-adressen al door veel providers geweigerd wordt.
  3. Blijft over web-mail (bij voorkeur secure [https://] ) Web-mail biedt alle mogelijkheden die gewone mail via Outlook (express) ook biedt (mits je provider dat heeft gecofigureerd). Mijn eigen mailserver benader ik thuis via Outlook met alle agenda- en taken-opties. En via de webmail doe ik dat ook. Het enige, de interface is niet zo snel als thuis, maar het werkt, vanaf elke internetverbinding ter wereld dan ook.
  4. En als je dan toch een server thuis hebt staan. Via een openbare internetverbinding (internetcafé) wordt vaak veel geblokkeerd (active-X, …). Daardoor werkt veel niet (bv. een telefoonnummer opzoeken in http://www.nationaletelefoongids.nl). Als je nu zorgt dat je je eigen server kunt bereiken met extern bureaublad (wel op een niet-standaad poort) kun je surfen volgens je eigen instellingen, bovendien heb je ook al je eigen bestanden en schijfruimte ter beschikking …

  Gr. Dirk.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 05/05/2008 8:20 am 0Likes

  @rico – ik weet niet waar het misverstand zit, maar deze tip is regelmatig in de praktijk geprobeerd en daarom zeker niet waardeloos.

  Wanneer je in Nederland pak ‘m beet via XS4ALL een ADSL verbinding hebt, kun je zonder in te loggen e-mail versturen via de SMTP servers van XS4ALL. Datzelfde geldt voor KPN, Planet en noem maar op.

  Maar in het buitenland geldt dat bij bijvoorbeeld Belgacom precies hetzelfde. Dus wanneer je in een huisje zit, via de ADSL verbinding in dat huisje gaat internetten en op basis van je IP adres weet welke ISP je gebruikt, kun je met Google de SMTP servers van die ISP vinden en kun je alsnog mail versturen. En dat is wat ik hierboven probeerde uit te leggen.

 • rico
  Posted 05/05/2008 8:14 am 0Likes

  Veel mensen die op vakantie in het buitenland zijn en hun eigen laptop hebben meegebracht hebben hier problemen mee. Het vinden van de smtp server in het buitenland waar je op dat moment bent is niet genoeg. Bijna altijd weigert zo’n lokale smtp server relaying van jou email. Dat is toch ook logisch want als dat wel zou werken zou zo’n smtp server onmiddelijk misbruikt worden door spam. Ook je eigen smtp server installeren werkt niet omdat emails die afkomstig zijn van een adsl ip adres ook als spam wordt gezien. Deze life hacking email tip van deze keer is gewoon waardeloos ! Leest weer interessant maar je hebt er niets aan.

 • Marten Tacoma
  Posted 05/05/2008 1:49 am 0Likes

  als je binnen Nederland zit kan je ook eens kijken op http://www.networking4all.com/nl/helpdesk/email/smtp+servers/ nadat je je ISP hebt bepaald, daar staat een behoorlijke lijst met SMTP-server-adressen

 • Sabine
  Posted 04/05/2008 11:44 am 0Likes

  Hello, dank voor de tip – voor de vorige keer heb ik het op een andere manier op kunnen lossen, ik zat 6 maanden in Thailand en mijn webmail kon niet zo veel MB’s aan als ik stuurde, maar ik zat inderdaad dus met het verzenden van mail wat me niet lukte via Outlook, via een programma (geen idee welke) ontdekte ik inderdaad de provider en via Google (of nu Ecocho die Yahoo gebruikt als zoekmachine maar bomen plant voor elke 1000 searches) heb ik makkelijk de SMTP server gevonden en kon ik dus lekker mail versturen via Outlook!

 • PCMario
  Posted 04/05/2008 10:57 am 0Likes

  @ Loen
  Ja via een proxy server, of via een VPN, of website based

 • PCMario
  Posted 04/05/2008 10:56 am 0Likes

  Stap1: http://www.myip.nl/ Veel sneller
  Stap2: Op de regel: “Resolved:” kijken
  er staat zoiets als: isp.belgacom.be // adsl.wanadoo.nl
  Stap3: Google op de naam van de provider met een spatie Smtp
  Stap4: Ga bij Outlook naar extra (boven in de balk) gevolgd door Accountinst.
  Stap5: Selecteer het juiste account waarmee u wilt verzenden.
  Stap6: Bij servers staat SMTP vul daar de gegoogle naam in.
  Zoiets als mail.home.nl
  Stap7: Toepassen // OK // Alle optie schermpjes afsluiten
  Stap8: mailen maar // Testen

 • Loen
  Posted 05/04/2008 4:56 pm 0Likes

  Hi,

  Weet iemand of het mogelijk is om vanuit Nederland op het web te surfen via een buitenlands ip adres?

  Thanx

 • Rob
  Posted 28/03/2008 12:03 pm 0Likes

  Geert, je kunt ook GMAIL gebruiken (in Duitsland nu dus GoogleMail omdat het GMAIL.DE domein niet van Google is).

  GMAIL ondersteunt POP3 en IMAP en je kunt dus je eigen email-client zoals Outlook of thunderbird of wat dan ook gebruiken.
  Inkomend verkeer via SSL en poort 995 en uitgaand ook via een authenticated en beveiligde TLS verbinding naar SMTP.GMAIL.COM op poort 587

  FF instellen en werkt overal. en anders is er nog de webmail functie van gmail die later weer via IMAP de verzonden email kan syncen met je client als je weer terug bent.

 • Geert Booster
  Posted 12/03/2008 5:24 pm 0Likes

  Zoals Jack Raats eigenlijk al zei: lokale mailserver is blacklisttechnisch eigenlijk geen optie. Grote kans dat je niks gerelayed krijgt, of vanwege de ISP of vanwege div. blacklists die ADSL/kabel/dynamic ranges blokkeren.

  Daarnaast is het sowieso een goed idee om ‘beveiligd’ SMTP te gebruiken via SSL/TLS. En inderdaad, veel ISP’s blokkeren 25 uitgaand (tenzij naar hun eigen relay), maar niet SSL/TLS SMTP. Ander groot voordeel is dat als je bijv. op een openbare hotspot werkt, je nu een beveiligde verbinding hebt naar de mailserver.

 • Jack raats
  Posted 12/03/2008 3:36 pm 0Likes

  Aanvulling. Kijk eens op http://www.xs4all.nl/helpdesk/email/instellingen/ voor de instellingen van een beveiligde verbinding.

 • Jack raats
  Posted 12/03/2008 3:32 pm 0Likes

  Een mailserver zelf installeren is vragen om moeilijkheden. Heel wat providers blokkeren mail dat van een adsl adres komen, omdat daar vaak veel spam vandaan komt (botnets en vrirussen die spam versturen) De beste oplossing is dus dat je een provider hebt met een SMTP server met authenticatie. Als poort 25 geblokeert staat werkt vaak ook de submission poort (587). Of je moet je mailversturen via een TLS/SSL verbinding, dat gaat ook via een andere poort.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/03/2008 5:44 pm 0Likes

  @Hilbert, ik zat nog even over die mailserver na te denken. Ik heb een mailserver draaien op m’n laptop voor het versturen van de meereffect artikelen. Die zou ik in principe ook kunnen gebruiken voor het verzenden van al m’n andere mail (via localhost zoals jij beschrijft).

  Maar ik zie dit nadeel. Als ik in een situatie ben waar de provider uitgaand Smtp verkeer naar andere netwerken blocked (zoals hier bij Belgacom blijkbaar het geval is), dan zal mijn locale mailserver de mail niet kunnen afleveren.

  In dat geval blijft die mail hangen in mijn mailserver, zonder dat ik het doorheb, omdat Outlook de mail netjes heeft afgeleverd. Mijn locale mailserver kan geen waarschuwingsmails terugsturen (want kan geen mail versturen).

  Zo loop ik het risico dat m’n mail niet verstuurd is terwijl ik het niet weet. Dan heb ik liever dat het in Outlook blijft hangen, zodat ik het makkelijk opnieuw kan proberen.

  Zie ik iets over het hoofd? Ik hoop het, want het zou namelijk wel makkelijk zijn als ik al m’n Outlook mailaccounts kan doorverwijzen naar localhost en dan eventuele extra Smtp servers (zoals nu van Belgacom) alleen in m’n lokale mailserver hoef op te geven.

  Ik gebruik trouwens Mail Server Pro, maar vind de user interface niet heel handig. Er is bijvoorbeeld zo te zien geen mogelijkheid om de inhoud van de message queue of de retry queue te zien. Zo heb ik nooit een overzicht van wat er nog moet gebeuren. Ook lastig als ik m’n laptop wil afsluiten, maar niet weet of alle mail wel is verstuurd.

 • Fish_
  Posted 11/03/2008 11:59 am 0Likes

  De betere provider ondersteund vaak ook zogenaamde SMTP authenticatie.
  Op die manier hoef je nooit meer je smtp server aan te passen…. tenzij…
  poort 25 wordt geblocked.

  Wij hebben met een vriendenclub gewoon een eigen server opgezet waarbij en SMTP authenticatie en SMTP op een extra poort beschikbaar is (bijv 1025).
  Hierdoor kunnen we altijd veilig mailen 🙂

 • Verbal_Kint
  Posted 11/03/2008 10:50 am 0Likes

  Je kan ook een alternatief adres instellen om van te verzenden bij gmail en vervolgens de gmail smtp-server gebruiken.. Sowieso handig om gmail al je mail binnen te laten halen (back-up, mobiele applicatie is top).

 • Taco Oosterkamp
  Posted 11/03/2008 10:25 am 0Likes

  @eric – ik werk zelf 1000% liever met Outlook op m’n laptop, dan met webmail, vooral vanwege de integratie met m’n takenlijsten en de ondersteuning van sneltoetsen.

  Ik weet niet of onze mailserver OWA ondersteunt, maar dat zou voor andere mensen zeker een tip kunnen zijn. Bedankt.

  @Hilbert en Mitch – goede suggesties. Ik wilde m’n artikel niet al te lang maken, maar fijn dat jullie me aanvullen 🙂

  Het blijft overigens de vraag of dit werkt wanneer de ADSL-ISP Smtp verkeer naar andere Smtp servers blokkeert. Ik kan hiervandaan bijvoorbeeld geen Authenticated Smtp mail versturen via xs4all, volgens mij omdat Belgacom dat blokkeert.

  Ik heb een mailserver draaien op m’n laptop, maar ik ben bang dat ik daarmee tegen dezelfde problemen aanloop, als Belgacom uitgaand Smtp verkeer blokkeert.

  Als ik gewoon ergens een paar mails wil versturen, doe ik dat via Vodafone, heb ik nooit problemen. Maar in dit geval is het wel zo lekker (en snel en goedkoop) om lekker te ADSL-en.

 • Mitch
  Posted 11/03/2008 10:07 am 0Likes

  Wat ook nog een optie is: Check of je eigen provider ‘authenticated smtp’ ondersteunt.
  Je moet dan in je emailprogramma bij de uitgaande server aanvinken dat je een wachtwoord wilt gebruiken. En dan je gebruikersnaam en wachtwoord invullen die je ook voor het ophalen van de mail gebruikt.
  Omdat je je identificeert met je naam en wachtwoord, weet je provider dat het veilig is om email van jou aan te nemen, zelfs al zit je op dat moment te internetten via het netwerk van een andere provider.
  Nadeel is dat niet elke provider deze methode ondersteunt. Maar sommige grote zoals XS4all doen dit wel.

 • Hilbert Schraal
  Posted 11/03/2008 9:59 am 0Likes

  Andere mogelijkheid (voor de gevorderde lezers) is een SMTP server op je laptop installeren. In je mailprogramma moet je dan localhost als mail server instellen. Werkt altijd en overal.

 • eric v/d burgh
  Posted 11/03/2008 8:27 am 0Likes

  Kan je niet gewoon de webversie nemen van de mailserver ?
  Of via de OWA ingang (outlook web access) als het een M$ mail server is, dit kan je als secundair adres instellen en bij geen contact over smtp gaat het via web naar de server.
  Zo werkt het bij mijn laptop ook prima.
  Ik plug bij een willekeurig bedrijf in het netwerk (zelfde als vakantie huisje met adsl) en ik heb alleen de gateway nodig naar buiten en ik kan gewoon connecten met onze mailserver en met die van me eigen prive provider. 1x instellen werkt overal en altijd.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]