Een copieus kerstdiner voor een schijntje: het kán!

Hoe gezellig ook, december is voor velen de duurste maand van het jaar. Eerst loop je helemaal leeg op Sinterklaas, vervolgens komt kerst er doodleuk achteraan en moet er een niet alleen een joekel van een boom komen, maar ook cadeaus om eronder te leggen. Bovendien moet er heul veul gegeten worden. Gelukkig hoeft dát niet per se veel te kosten. Wij hebben namelijk een paar toptips om dat een beetje binnen de perken te houden!

Goede voorbereiding

Logischerwijs begint een goedkoop kerstdiner met een strakke voorbereiding. Als je precies weet wat je nodig hebt, laat je je in de winkel niet verleiden door allerlei extra lekkernijen. Probeer de aankopen bovendien zo vroeg mogelijk te doen. Bepaalde ingrediënten kun je máánden voor de kerst al in de aanbieding inslaan. Want ja, uiteraard speur je eerst het www af naar mooie aanbiedingen.

Slim boodschappen doen

Als je eenmaal goed voorbereid naar de winkel gaat, is het natuurlijk een makkie om slim boodschappen te doen. We raadden je hierboven al aan om goed op aanbiedingen te letten. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor een huismerk in plaats van de luxevarianten. Het verschil in kwaliteit is voor veel producten echt minimaal; als het eenmaal op een chic bordje ligt proeft niemand het verschil! Het loont soms zelfs om voor diepvriesproducten te kiezen.

Niet zo decadent, amice!

Laat je niet gek maken door kookboeken en tv-koks die je willen doen geloven dat een kerstdiner zonder wild of kalkoen niet compleet is. Datzelfde geldt voor recepten met een waslijst aan (dure) ingrediënten. Dat maakt een recept niet alleen nodeloos complex, maar dus ook euh, duur.

De handen uit de mouwen

Het is vaak een stuk goedkoper om iets zelf te maken dan voor een kant-en-klare versie te kiezen. Laat je niet verleiden tot het kopen van allerlei dure sauzen of een uitgebreid gourmetpakket. Het duurt misschien iets langer om je groenten en vlees zelf te snijden, maar je bespaart er wel een bak geld mee.

Multitasken met ingrediënten

Stel, je hebt een lekkere salade op het oog en een van de ingrediënten is een pak spinazie. Als je slim bent koop je dan een grote voordeelverpakking en gebruik je de spinazie óók in je hoofdgerecht, bijvoorbeeld in een hartige taart! Met andere woorden: probeer zo veel mogelijk ingrediënten te hergebruiken in andere gangen. Het is juist feestelijk om op die manier een thema in je diner door te voeren.

Kies seizoensproducten

Helaas is typisch zomerfruit zoals aardbeien en bramen niet te betalen gedurende het winterseizoen. Je kunt daarom beter kiezen voor seizoensproducten. Je kunt namelijk ook heerlijke nagerechten maken met appels en peren. Wie lust er nou geen stukje appeltaart of stoofpeertjes met slagroom? Nou?! Qua groente kun je bijvoorbeeld denken aan knolgroenten, bieten en wortels.

Vier een vega-kerst

Vlees en vis zijn vaak de duurste ingrediënten op je boodschappenlijstje. Gelukkig is het tegenwoordig een stuk gebruikelijker om een lekker vegetarisch of zelfs veganistisch kerstgerecht op tafel te zetten. Wat denk je bijvoorbeeld van een paddenstoelenrisotto? Een carpaccio van bietjes? Of een mediterrane groentetaart?

Bewaar de restjes!

Om geld te besparen met de kerst kun je er ook voor kiezen om één dag flink uit te pakken. Aangezien je altijd te veel klaarmaakt kun je de restjes de volgende dag(en) gebruiken. Is er brood en kaas over? Maak dan een kaasfondue! Groente over? Gooi ze in de soep of maak een stamppot. Als je de tafel fraai aankleedt en de borden mooi opmaakt, is het alsnog feestelijk. En weggooien is natuurlijk sowieso zonde.

Deel de taken en kosten

Als je kerst viert met vrienden of familie kun je ook afspreken dat iedereen een gerecht of gang klaarmaakt. Dat is niet alleen voordelig, maar het scheelt je ook nog eens enorm veel tijd (en afwas!). En wie weet, misschien blijkt die gekke dronken oom onverwacht een superster in de keuken te zijn…

Meer goedkope kersttips? Klik dan hier!

Tell Us What You Think
10Te gek7Leuk3Serieus?8Meh...7Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]