Een ESTA aanvragen voor je Amerika-reis is easy peasy

Na jaren Antalya, Riga en Renesse is het tijd voor je eerste grote reis: naar Amerika, het land van torenhoge hamburgers, 20-baans snelwegen, hillbilly’s en natuurlijk Walmart! Punt is alleen dat Amerika niet tot de EU behoort en je dus niet alleen een paspoort, maar ook een visum nodig hebt om het continent überhaupt binnen te komen. Gelukkig kan het ook makkelijker dankzij het Electronic System for Travel Authorization, oftewel ESTA. Lees hier hoe dat werkt!

Een ESTA is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen reizen. Met andere woorden: alleen reizigers in het bezit van een ESTA mogen naar Amerika reizen zonder visum. Als je voor het eerst op vakantie naar Amerika gaat, kan het aanvragen van zo’n ESTA nogal overweldigend zijn… We helpen je daarom graag op weg!

Wat is een ESTA?

Om Amerika binnen te komen, heb je een ESTA, visum of Amerikaans paspoort nodig. Reizigers moeten daarom vóór hun reis een aanvraag voor ten minste één van deze drie documenten indienen. Grote kans dat jij het best voor een ESTA kunt kiezen. Een ESTA is namelijk speciaal bedoeld voor toeristen (en sommige zakenreizigers) die minder dan 90 dagen in de Amerika willen blijven.

Een ESTA is een elektronische reistoestemming waarmee alle reizigers vooraf kunnen worden gescreend en ongewenste personen kunnen worden geweerd. Luchtvaartmaatschappijen en rederijen controleren voor vertrek of elke reiziger in het bezit is van een ESTA.

Hoe gebruik ik een ESTA?

Een ESTA is vanaf het moment van goedkeuring twee jaar geldig. In die periode mag je Amerika zo vaak bezoeken als je wilt, zolang een verblijf maar maximaal 90 aaneengesloten dagen duurt. Voor een langer verblijf is een visum nodig. Let op: wanneer het paspoort vervalt waarmee een ESTA is aangevraagd, vervalt ook de geldigheid van de ESTA.

Een ESTA voldoet voor toeristische reizen. Ook voor sommige zakelijke bezoeken volstaat een ESTA. Je mag betaalde werkzaamheden uitvoeren, mits de werkgever buiten Amerika is gevestigd. Een ESTA volstaat echter niet voor het uitvoeren van journalistieke activiteiten, het investeren in Amerikaanse bedrijven of het volgen van een opleiding in Amerika.

Voordat we doorgaan met de aanvraagprocedure nog twee laatste aandachtspuntjes. Een ESTA is verplicht voor reizigers van álle leeftijden, dus ook voor kinderen en zelfs voor baby’s. Ook goed om te weten: zelfs als je alleen een overstap maakt in Amerika heb je toch een ESTA nodig.

Een ESTA aanvragen

Een ESTA aanvragen kan gelukkig geheel online. Anders dan bij een visum hoef je dus niet op bezoek bij het Amerikaanse consulaat. Een ESTA is zodoende gemakkelijker en sneller aan te vragen dan een visum, ook zijn de kosten lager. Het is zelfs mogelijk een groepsaanvraag voor meerdere reizigers in te dienen.

Om het formulier zo goed en snel mogelijk in te vullen, vertellen we je alvast welke gegevens je nodig hebt:
– Persoons- en adresgegevens
– Paspoortgegevens
– Nationaliteit
– Contactgegevens voor noodgevallen
– Aanspreekpunt/verblijfplaats in Amerika
– Gegevens werkgever
– Vragen omtrent je situatie (gezondheid, reisverleden, ouders, strafbare feiten et cetera)

Nadat je alle gegevens GOED gecontroleerd hebt, is het tijd om te betalen. Je kunt de kosten ($14 per persoon) met creditcard of PayPal betalen. Helaas is betalen met iDEAL geen optie. Heeft dat wel je voorkeur? Er zijn verschillende Nederlandse sites die de aanvraag voor je kunnen uitvoeren. Wees echter voorzichtig met wie je in zee gaat; het gaat per slot van rekening om privacygevoelige informatie!

Vraag je ESTA op tijd aan! In elk geval drie dagen voor je vertrek. Het is mogelijk om een spoedaanvraag in te dienen, maar ook aanvragen met spoed kunnen in uitzonderlijke gevallen wat langer op zich laten wachten.

Wat vind je van deze hack?
3Te gek5Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

2 Comments

 • Raphaël
  Posted 19/11/2019 12:41 pm 0Likes

  Dank voor de uitleg, alleen: geldig tot 2 jaar en je moet een referentie/verblijfplaats invullen. Als ik op vakantie ga en niemand ken daar, wat voor ref. moet ik dan aan denken? en hoe kan ik ver van tevoren al een verblijfplaats weten?

  • Eelko
   Posted 19/11/2019 1:11 pm 0Likes

   Hoi Raphaël, mijn ervaring is dat je gewoon de naam van een hotel of appartement kunt opgeven. En je kunt elk jaar weer gewoon een verse ESTA aanvragen, dus dat van die geldigheid is ook niet zo’n probleem.

Comments are closed.