Email bijlagen als vanzelf naar Google Documents

Laatst zat ik eens door mijn Gmail archief heen te bladeren en het viel me op hoeveel mails met bijlagen er nog in stonden. Sommigen hadden helemaal niet in het archief moeten staan, maar waren geschikt voor de prullenbak. Maar er zaten ook bijlagen bij die ik helemaal vergeten was en die zeker de moeite waard waren om te bewaren. Maar is het Gmail archief dan wel de beste plek?

Van Gmail naar GDocs

Sinds kort schiet ik semi-automatisch al mijn mails met bijlagen richting Google Docs. Tekstbestanden, spreadsheets en presentaties worden omgezet in Google Docs, zodat ze online ook bewerkt kunnen worden. Met het, nog niet zo oude, Google Docs OCR kun je zelfs foto’s of afbeeldingen met tekst om laten zetten in Google Docs.

Pixelpipe

Ook weten hoe? Geheim van de smid  is de online dienst Pixelpipe. Misschien ken je Pixelpipe wel om al je social media sites tegelijkertijd te voorzien van jouw nieuwste foto’s. Maar de dienst kan tegenwoordig met alle bestanden overweg en heeft links met zo’n 60 verschillende diensten.

Stappen

Twee van die diensten zijn Google Docs en Google Docs OCR. En hier kunnen we wat mee. De stappen die je moet doorlopen om je mails met bijlagen vanuit Gmail in Google Docs te krijgen:

 • Maak een Pixelpipe account aan
 • Maak 2 pipes aan (Add Pipes):
  • Google Docs
   • Geef Pixelpipe toegang tot Google Docs
   • Voer de volgende waarden in:

Google Docs

  • Google Docs OCR
   • Geef Pixelpipe toegang tot Google Docs OCR
   • Voer de volgende waarden in:

Google Docs OCR

Klaar! Dit is alles wat je nodig hebt.

Van Gmail naar Google Docs (OCR)

De rest is nu een makkie. Als je bij Pixelpipe naar het tabblad Free Software gaat staat er gelijk onder de kop Mobile de Email/MMS tool. Als je op [Tell me more] druk krijg je jouw persoonlijke emailadres te zien. Met dit adres kun je bestanden naar jouw pipes sturen.

We nemen dus een mailtje met een bijlage:

Gmail

Zoals je ziet staat in het Aan: veld het persoonlijke “Pixelpipe” mailadres. Ook heb ik in als onderwerp de tag @gdocs meegegeven. Hierdoor weet Pixelpipe dat deze mail doorgestuurd moet worden naar Google Docs (Dit is de routing tag die je hebt ingesteld).

Dit kun je natuurlijk verder uitbreiden. Met een eenvoudige filter kun je alle binnenkomende mailtjes met bijlagen direct doorverwijzen naar Pixelpipe en met Syncplicity geinstalleerd op je thuiscomputer komen al je bijlagen bij elkaar in een map in je computer te staan. Mogelijkheden zat. Natuurlijk kun je deze truc trouwens met elk emailprogramma uitvoeren.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

 • Arletta Taveras
  Posted 21/09/2011 2:03 pm 0Likes

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon! Kudos!

 • 10us
  Posted 27/12/2010 6:48 pm 0Likes

  Hoe regel je in Gmail dat er “@gdocs” in de subject komt te staan bij het automatisch forwarden van je mail met attachements? In Settings>Filters>Create new filter zie ik hier geen mogelijkheid toe.

 • henk veldhuis
  Posted 16/11/2010 10:42 am 0Likes

  Martijn
  ik ben aan het proberen om pixelpipes aan de gang te krijgen, maar het wil niet lukken
  Ik krijg in google steeds de volgende foutmelding:

  Deze tekens zijn niet toegestaan: @

  Wat doe ik verkeerd?

 • Jaap
  Posted 29/09/2010 3:57 pm 0Likes

  Handig, maar klopt het nog altijd dat Pixelpipe alle content niet-beveiligd opslaat ? Op de website / blog van Pixelpipe is daarover nog geen duidelijkheid. In principe zijn al je documenten openbaar (als je de URL weet bij Pixelpipe)

 • FF
  Posted 27/07/2010 9:22 am 0Likes

  Ligt het aan mij of is de Google Docs OCR verdwenen bij Pixelpipe?

 • Sander
  Posted 03/05/2010 1:59 pm 0Likes

  Handige tip! Is het ook mogelijk om bijlagen vervolgens naar een specifieke map in Google Docs te sturen?

 • Bart
  Posted 24/03/2010 11:39 pm 0Likes

  Handige tip, die ga ik bewaren. Wat ik zelf nu vaak doe is het document openen met Gdocs, dan staat ie daar ook meteen. Is een functie in labs die je aan kunt zetten.

  @Irene Hemelaar: je kunt met een mac volgens mij ook kijken naar Memeo connect!

 • Edwin
  Posted 07/03/2010 10:44 pm 0Likes

  @Martijn
  Bedankt voor dit artikel. Ik had nog niet van PixelPipe en Syncplicity gehoord en gebruik beide nu. Top!

 • Irene Hemelaar
  Posted 01/03/2010 6:38 pm 0Likes

  Voor Applegebruikers.Syncplicity werkt alleen op Windows. Heb pixelpipe geïnstalleerd, benieuwd hoe het gaat werken.

 • FF
  Posted 01/03/2010 5:25 pm 0Likes

  @Martijn Bloksma:
  De enige andere oplossing zonder derden (die ik ken) is dan alleen nog maar het openen van alle bijlagen zodat ze vanzelf in Docs komen.

  Dus jouw tip is dan idd sneller 😉

 • Martijn Bloksma
  Posted 01/03/2010 11:29 am 0Likes

  @FF Daar hield mijn zoektocht inderdaad ook op… En die lab functie is mij ook bekend, maar helaas kun je daar alleen de inhoud van de mailtjes mee omzetten in een Google Doc en niet de bijlagen.

 • FF
  Posted 01/03/2010 11:22 am 0Likes
 • FF
  Posted 01/03/2010 11:18 am 0Likes

  Writely.com werkt, maar je kan ook een labs-onderdeel aanzetten:
  http://gmailblog.blogspot.com/2008/12/new-in-labs-turn-email-into-google-doc.html

 • Martijn Bloksma
  Posted 01/03/2010 10:25 am 0Likes

  Is dat zo? Ik heb de optie nergens kunnen vinden, zou je mij kunnen vertellen waar je dit hebt gevonden. Dan zou Pixelpipe inderdaad overbodig zijn, maar zover ik weet is het (nog) niet mogelijk om bestanden naar Gdocs te mailen.

  Ik hou me aanbevolen voor een beter alternatief!

 • Sander
  Posted 01/03/2010 9:39 am 0Likes

  Je kan ze toch ook gewoon forwarden naar een persoonlijk writely.com adres? Komen ze ook in Gdocs en hoef je geen toegang te geven aan Pixelpipe…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]