Fiddlyness en de slinger tussen tijd en aandacht

Herken je de volgende situatie? Je installeert nieuwe software of een nieuwe app en je start het voor het eerst op. Dat spannende moment, maakt het de verwachtingen waar? Kan ik er echt mee doen wat ze zeggen? En na de eerste start zoek je naar de settings, instellingen, opties, voorkeuren, preferences of welke naam er aan is gegeven. Maar het menu-item of het icoon herken je in een split-second, zoals je de eerste tonen van je favoriete nummer in een milliseconde kunt thuisbrengen.

Dat menu-item brengt je in een scherm waar je aan de software kunt sleutelen, waar je het eigen maakt. De plek waar je soms in de diepste krochten van de code komt om net die ene aanpassing te doen waarmee je het eigen maakt. Dat kan een sneltoets zijn, een opstart-item, een kleur of het aanpassen van een term. Maar je bent met iets diepers bezig dan waar de software voor is bedoeld. Je bouwt aan de omgeving voor het optimale gebruik van de software. Je bouwt je eigen wereldje. Je bent aan het fiedelen. Tenminste, zo noem ik het. Het klopt niet helemaal want fiedelen is officieel een term die staat voor een manier van vioolspelen. Engelsen noemen het Fiddlyness, wat ik persoonlijk mooier vind klinken. Fiddlyness is een mooie term die op veel lifehackers van toepassing is. Want het definieert voor een deel een lifehacker: De omgeving naar je hand zetten, controle krijgen over de instrumenten waar je mee werkt. Met name todo-apps zijn een rijke bron van tijdverdrijf om deze compleet naar je hand te zetten. Of wat te denken van het herinrichten van je smartphone met de juiste apps in de juiste folder op het juiste scherm. Er zit een evenwicht in het werken met de instrumenten en het werken aan de instrumenten. Hoe werkt dat?

Waarom sleutelen we aan onze instrumenten?

Ergens zit er een knopje in ons brein dat we zo nu en dan omzetten om te gaan sleutelen aan de omgeving en de instrumenten die we hebben. De knop die je de gedachte geeft dat je nu echt die sneltoetsen moet aanmaken in het programma omdat je anders echt niet verder kunt werken. De knop die je dicteert dat de categorieën die je hebt aangemaakt in je GTD applicatie nu echt anders moeten omdat je wereld is veranderd. Die knop zorgt er voor dat je gaat sleutelen in plaats van het echte werk te doen. Het interessante is dat je zelf controle kunt hebben over die knop.

We laveren constant tussen tijd en aandacht als we aan het werk zijn. Als een slinger aan een uurwerk schieten we van het ene extreme in het andere. We gebruiken de tijd die we hebben om iets te maken. Een offerte, schilderij, muziekstuk, fiets of fotoboek. We gebruiken de aandacht om te bepalen of we wel het juiste doen. Of we wel op het juiste pad zitten. Het probleem is nu dat je bij teveel aandacht nooit toe zult komen aan het maken van dingen. En als je alleen maar spullen maakt maar nooit een stap terug zet om te kijken of je wel op het goede pad zit, hoe weet je dan of je echt iets goeds maakt? De crux zit hem dus in het vinden van het juiste evenwicht tussen tijd om te werken en aandacht voor het werk.

De term procrastinatie komt vaak voor in timemanagement cursussen en workshops. Procrastinatie of werkontwijking. Je verzint vanalles om maar niet het werk te doen wat je zou moeten doen. Procrastinatie betekent eigenlijk dat je vooral aandacht besteedt aan het proces van werken en geen tijd om het werk echt te doen. Je hebt na een tijdje het gevoel dat je eigenlijk wel iets moet doen, maar een stemmetje in je hoofd zegt dat het beter is om nog iets anders te doen. En ergens is er een moment dat je dat stemmetje negeert en toch aan de slag gaat. Dat moment is voor iedereen ergens anders. Denk eens aan het doen van de afwas. De één kan al in de stress schieten bij een vuil bord en een kopje waar eenmaal uit is gedronken terwijl de ander pas in actie komt als er in huis geen glas meer is te vinden om uit te drinken. De grens van onbehagen ligt bij iedereen op een ander niveau. Je herkent het moment, die grens, als je er overheen gaat.
Zo zit het ook met fiedelen. De een kan zich compleet verliezen in het instellen van software of applicaties. De naamgeving van folders en het opzetten van een compleet actiemanagementsysteem. De ander start een app en begint te werken. En velen zitten in het grijze gebied er tussen.

Een voorbeeld: schrijven…

Een voorbeeld uit mijn eigen werk. Ik hou er tegenwoordig van om zoveel mogelijk in platte tekst te werken in combinatie met de opmaaktaal Markdown. Het geeft me meer focus in het maken van goede teksten en zorgt dat ik minder zit te spelen met de opmaak en weergave van het stuk.
Ik heb al gemerkt dat ik er in kan doorslaan. Ik betrapte me op de volgende gedachte: “Zou het niet handig zijn als ik in een teksteditor naar keuze een artikel kan schrijven, dat opsla in een Dropbox folder en het vanuit die folder automatisch wordt gepubliceerd op een weblog wat op WordPress draait?”
Met name die laatste variabele maakt het licht absurdistisch. Want het is al mogelijk om direct vanuit Dropbox te publiceren op een blogservices. Waarom het dan weer een stap verder brengen en op een WordPress-driven blog publiceren?
Maar ik dacht er aan. En één zoekopdracht verder had ik een script gevonden wat het zou kunnen realiseren. In combinatie met de Mac software Hazel zou ik kunnen publiceren op een WordPress blog. Er zitten wel wat haken en ogen aan het proces, denk aan wijzigingen na publicatie en gebruik van illustraties.
Ik heb er 60 seconden serieus over nagedacht of ik dit pad nu wel of niet ging bewandelen. Want er zijn genoeg alternatieven, zoals een versie schrijven in de editor naar keuze en daarna exporteren naar HTML om het in WordPress te plakken.
En wat zou ik er mee opschieten? Nog iets sneller en frictielozer publiceren? Is dat echt nodig?
Ik bedacht me dat het interessanter zou zijn om over deze ervaring een blogpost te schrijven dan er op in te gaan. Dus einde van het idee, einde van de fiddlyness en weer terug naar het echte werk.

Herkenning

Belangrijk is om te herkennen waar je ergens in het gebied zit tussen tijd en aandacht. Als je software en apps vanuit de standaard instellingen opstart en er mee werkt kun je heel ver komen, maar besteedt eens wat aandacht aan de extra mogelijkheden. Misschien kom je dan nog iets verder. Ben je constant in die opties en voorkeuren te vinden en komt er niets productiefs uit je handen? Dan is het tijd om jezelf af te vragen waarom je doet wat je doet en of je doet wat je moet doen.

Het kan geen kwaad om zo nu en dan tijd vrij te maken om aandacht aan je workflow te besteden. Dat moet zeker gebeuren. Sharpening the saw noemde Covey het. Maar zorg er voor dat het niet al je tijd opslokt en er niets creatiefs meer uit je handen en hoofd komt. Vind de balans tussen tijd en aandacht. Dat kun je bijvoorbeeld doen met de Pomodoro techniek. Deze tijdtechniek laat je in brokken van 25 minuten werken om daarna even rust te nemen. Simpel, recht door zee en weinig aan te fiedelen…

Dus…zit er nog een slimme tip aan dit verhaal? Nou nee. Zie het meer als een verhaal ter herkenning, je bent niet de enige die vaak met zijn software, apps en GTD opzet zit te klooien. Hou de slinger in de gaten tussen tijd en aandacht en zorg zo nu en dan voor een tegenbeweging. Succes.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

  • Wout
    Posted 08/02/2019 3:17 am 0Likes

    Procrastinatie -》 Uitstelgedrag.

  • Arjan Broere
    Posted 07/08/2012 1:08 pm 0Likes

    Herkenbare overwegingen. Naast fiddlyness van tools zijn wat mij betreft presentaties ook een bron van oneindige verfijning (schaduw erbij of toch een spiegeling? Of alles toch maar zwart-wit? Sepia, dat is het! Etc enz).

    Steeds vaker gebruik ik ook basic editors of Evernote op de ipad met een keyboard om te schrijven. Niet teveel afleiding en potentiële tweaks.

    En soms is het ook gewoon leuk om met allerlei geknoei de nuggets of extra’s van een programma te ontdekken 😉

  • Michiel
    Posted 03/08/2012 10:18 am 0Likes

    Sjonge, en ik dacht dat ik de enige was. Story of my life, wat je hier uiteenzet. Zeer herkenbaar inderdaad!

    Goeie tip ook van Bert Plat over de @systematiek context.

    Nou, alweer een paar losse eindjes verzameld. Ik stop ze ff in mijn inbox en ga weer aan het werk. 😀

  • jeroen
    Posted 30/07/2012 11:36 pm 0Likes

    Leuk artikel, en erg herkenbaar!

  • Bert Plat
    Posted 30/07/2012 8:38 pm 0Likes

    Herkenbaar.Tijden bezig zijn met een “quick fix” waar je misschien wel een hoop van leert, maar waarvan de opbrengst, als je er nuchter over nadenkt, niet opweegt tegen de tijdsinvestering die je aan het plegen bent.

    Wat ik zelf ben gaan doen is een aparte context maken, @Systematiek, waarin ik ideeën parkeer voor verbeteringen aan m’n productiviteitssystematiek. Dat voorkomt dat ik er mee aan de slag wil op het moment dat het idee bij me binnenkomt. Bovendien kan ik, bijvoorbeeld adhv de pomodoro techniek (dank, Wilbert) de tijd die ik er aan besteed bewuster meemaken. (Pomodairo is een mooie voor Windows, en http://e.ggtimer.com/pomodoro voor de online mensen)

    Misschien helpt ’t een ander ook…

    • Arjan Broere
      Posted 07/08/2012 1:05 pm 0Likes

      Goed idee van die @systematiek context. Met @browsen en @lezen heb ik al buffers maar deze is ook relevant

  • Frank van Eexter
    Posted 30/07/2012 2:35 pm 0Likes

    Inderdaad zeer herkenbaar! Ik vind overigens het woord ‘fiedelen’ een mooie Nederlandse uitdrukking. Bedankt voor deze nuttige beschouwing, Frank.

    • Frank Meeuwsen
      Posted 30/07/2012 8:34 pm 0Likes

      Zullen we fiedelen er dan maar in houden? Dank je!

  • Wilbert Pot
    Posted 30/07/2012 12:22 pm 0Likes

    Weer een klassieke post, Frank! De pomodoro techniek gebruik ik nu ook al 2 jaar (app: focusbooster). Voor mij beproefde techniek waarbij je bewust speelt met de elementen tijd en aandacht en de things to do! Maar bij mij gaan er ook nog wel eens 25 minuten voorbij, waarbij ik denk: “Shit, wat heb ik nu eigenlijk gedaan?” 🙂 Maar gelukkig ben je daar dan van bewust! Fiddlyness: je hebt weer een woord geintroduceerd!

    • Frank Meeuwsen
      Posted 30/07/2012 8:34 pm 0Likes

      Yep, pomodoro werkt prima! Dank voor de complimenten!

Comments are closed.