Ga eens ergens anders werken

Ik merkte jaren geleden al dat het mij helpt om af en toe ergens anders te gaan werken. En dan heb ik het niet over een andere baas, want dan zou ik mijzelf moeten ontslaan, maar over een andere plek.

Concentratie

Werken in de trein, in een hotellobby, op de boot naar Engeland — het helpt mij om in een andere concentratie te komen. Zelfs in een verder nogal rumoerig café kan ik soms lekkerder werken dan achter m’n eigen bureau.
In ons huidige kantoor is het niet goed mogelijk om een creatieve én een administratieve werkplek voor mij in te richten, maar dat staat nog wel steeds op m’n verlanglijstje als een goed idee. Je onderbewuste houdt toch rekening met de plek waar je aan het werk bent. In een klaslokaal op de kleuterschool krijg je andere ideeën dan op de fiets op de dijk. En ideeën zijn mijn vak.

Te weinig 

Het vreemde is nu, dat ik dat van die afwisselende plekken wel merk, maar vervolgens veel te weinig actief inzet om lekkerder en beter te werken. Ofwel: ik merk dat ik lekker geconcentreerd aan het werk ben als ik dan toch met de trein reis, maar ik ga er niet vaker voor in de trein zitten. En ook een hotellobby kan ik natuurlijk rustig fêteren als ik er niet logeer.

Boek geschreven 

Afgelopen week heb ik daar wat aan gedaan. Ik ben naar de Côte d’Azur gereden en heb daar een boek geschreven. Ik weet niet of het aan het uitzicht over de Middellandse Zee lag, of aan het heerlijke weer, maar ik heb niet eerder in vijf dagen een serieus boek geschreven, dus ik ben blij. Het boek is klaar, de veel te Amerikaanse website om ’m te verkopen nog niet helemaal (www.TheHappyOutlookBook.com), maar dat komt dan de komende weken nog wel. De eerste reacties waren in elk geval wél goed.

Overal internetten 

Overigens heb ik bij dit soort escapades wel enorm veel plezier van m’n Vodafone UMTS kaart. Voor zo’n 30 euro per maand kan ik overal waar ik wil internetten. En het tarief in het buitenland is onlangs ook flink naar beneden gegaan. En dat is best apart, om begin Oktober lekker buiten in het zonnetje met 25 graden Celcius een Lifehack te posten. Hoewel ik nu weer onderweg in de auto zit…

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

12 Comments

 • LiliRij
  Posted 11/01/2019 4:48 pm 0Likes

  Dat heb ik dus zelf ook. Ik merk toch dat ik thuis niet zo een goede concentratie heb. Ik denk dat het te maken heeft met waar je je omgeving mee associeert. Thuis associeer je over het algemeen toch wel met ontspanning. Als je dan je omgeving totaal verandert door te gaan werken in het buitenland zoals ik 3 jaren terug had gedaan via gedma.be of bijvoorbeeld in de trein of hotellobby gaat zitten, dan kun je een geheel nieuwe inspiratie krijgen.
  Wat voor mij ook heel goed werkt is als ik andere mensen serieus zie werken. In de bibliotheek bijvoorbeeld doe ik altijd wel meer. Laten we vooral niet vergeten, het gaat uiteindelijk niet om meer maar om slimmer werken.

  • LiliRij
   Posted 11/01/2019 4:51 pm 0Likes

   Dat heb ik dus zelf ook. Ik merk toch dat ik thuis niet zo een goede concentratie heb. Ik denk dat het te maken heeft met waar je je omgeving mee associeert. Thuis associeer je over het algemeen toch wel met ontspanning. Als je dan je omgeving totaal verandert door te gaan werken in het buitenland zoals ik 3 jaren terug had gedaan via https://gedma.be of bijvoorbeeld in de trein of hotellobby gaat zitten, dan kun je een geheel nieuwe inspiratie krijgen.
   Wat voor mij ook heel goed werkt is als ik andere mensen serieus zie werken. In de bibliotheek bijvoorbeeld doe ik altijd wel meer. Laten we vooral niet vergeten, het gaat uiteindelijk niet om meer maar om slimmer werken.

 • Gert-Jan
  Posted 16/10/2007 8:51 am 0Likes

  UMTS is leuk, behalve als je het professioneel gebruikt
  een emailtje ophalen of versturen, okay
  maar als je acties doet waarbij je steeds meot wachten, word je er knettergek van…

 • Taco Oosterkamp
  Posted 14/10/2007 9:44 pm 0Likes

  @erik – Dank je wel voor je succeswens. Ik doe wel wat meer dan boeken schrijven, hoor 🙂
  Samen met mijn collega’s van mijn bedrijf meereffect train en coach ik mensen om slimmer te werken op basis van het Getting Things Done systeem van David Allen. Ik schrijf dus veel (praktisch elke dag op lifehacking.nl, elke twee weken op http://www.microsoft.com, elke twee weken op http://www.meereffect.nl), maar ik geef ook redelijk wat training, spreek op seminars en ben samen met mijn collega’s bezig om 3 miljoen Nederlanders enthousiast te maken voor GTD.
  Dit boek gaat over Outlook en productief werken. Dat is meer een internationaal product, maar ik vond het leuk om weer eens een week aan één ding te werken, in plaats van de hele week door hapsnap met van alles en nog wat bezig te zijn. Binnenkort komt mijn trainngsboek “Getting Things Done – in de praktijk” van de pers, ik heb eerder “Natuurlijk leiderschap” geschreven en een paar heel extreem technische trainingsboeken, bijvoorbeeld over three-tier distributed architecturen, haha.
  @Marijn – hé daar ben ik nu ook weer 🙂
  @Toni – als je in de trein gaat zitten kom je een heel eind hoor… maar het helpt inderdaad als je een eigen bedrijf begint. Dat geeft soms meer keuzevrijheid. En ja, het hangt van je werk af. Maar eens wat nadenken op een andere plek zou voor bijna iedereen zinnig kunnen zijn, denk ik.
  @Beekay – Dank je wel. Volgens mij is het een heel praktisch boek geworden. Ik had zoiets in het klein al in het Nederlands geschreven voor Outlook en GTD als trainingsmateriaal bij de Outlook avondsessies die ik verzorg. Net voordat ik naar Frankrijk ging had ik zo’n avondsessie, dus ik had die week vrij scherp voor ogen wat de vragen en het niveau ook alweer zijn 🙂
  Entourage lijkt voor zover ik het ken een heel eind op Outlook. De basisprincipes voor het verwerken van e-mail die ik behandel zijn zeker hetzelfde, maar de knopjes en instellinkjes zitten ongetwijfeld regelmatig op een andere plaats. Als je daar doorheen kunt lezen (dus: redelijk wat ervaring hebt met je eigen software) kun je veel aan dit boeken hebben denk ik. En voor 22 euro kun je je er ook niet een enorme buil aan vallen, al helemaal niet door mijn niets geleerd-geld terug garantie..!

 • Beekay
  Posted 14/10/2007 2:37 pm 0Likes

  Niet alleen is de plek waar je het boek geschreven hebt inspirerend, ook de inhoud van je boek klinkt goed. Maar eeh… ik ben een MacUser. Werkt het ook bij Entourage of Mail?

 • Toni
  Posted 14/10/2007 1:44 pm 0Likes

  Ehh word, niet wordt natuurlijk… daarom schrijf ik ook geen boeken 🙂

 • Toni
  Posted 14/10/2007 1:43 pm 0Likes

  Jaaa we kunnen niet allemaal naar de Zuid Frankrijk rijden en we hebben niet allemaal banen waarbij je boeken mag schrijven aan de andere kant van de wereld. En nee ik ben helemaaaal niet jaloers hoor 😉
  Aan de andere kant, ik merk ook dat ik wel eens ergens anders wil werken. Gewoon inloggen van waar dan ook op de werkmail, of een (beveiligd) USB stickje meenemen kan vrijwel iedereen tegenwoordig. Ik wordt soms gek van mijn werkplek met al die tetterend collega’s en krijg vaak elders veel meer werk gedaan!

 • Marijn
  Posted 14/10/2007 1:44 am 0Likes

  eej joh ! wrijf het lekker in, terwijl wij hier achter een crumpy burootje zitten inclusief echte wires die lopen naar de internet ADSL modem …
  🙂

 • erik
  Posted 14/10/2007 12:10 am 0Likes

  sorry… ben een beetje moe… nogmaals gelezen en begrepen… je bent een ict-boeken-schrijver 🙂 succes.

 • erik
  Posted 13/10/2007 10:17 pm 0Likes

  Je moet ook wel overal kunnen werken.
  Wat voor werk doe jij?
  Groet

Leave a comment

[wpterms id="3193"]