Geen bijzonderheden uit medisch onderzoek, maar wel RSI-klachten?

Op röntgenfoto’s en MRI-scan is niets te zien. De artsen kunnen geen afwijkingen vinden in de bloedsomloop en de zenuwgeleiding. Je hebt geen reuma of andere aandoeningen. Maar toch heb je iedere dag weer pijn in je nek, schouders, armen en polsen. Je hebt regelmatig koude handen en een doof gevoel of tintelingen in je armen. Wat kan er dan toch met je aan de hand zijn? En nog belangrijker: hoe kun je dit probleem oplossen?

Omdat er medisch gezien geen afwijkingen worden gevonden, wil dat nog niet zeggen dat er geen oorzaak is voor de klachten.

Waar vaak niet naar wordt gekeken, is de manier waarop mensen hun lichaam gebruiken. De spieren en de botten in het lichaam hebben allemaal een eigen functie. Als je de spieren en botten langdurig op een onnatuurlijke manier gebruikt, kunnen o.a. RSI klachten ontstaan. Door massages, kraken of oefeningen kun je wel kortdurend de klachten beïnvloeden maar als je niet goed beweegt houd je het probleem in stand. Omdat het bewegen grotendeels onbewust verloopt zal de manier van bewegen ook niet zomaar veranderen en de klachten verdwijnen dus niet.

Door te leren om op een natuurlijke manier te bewegen pak je de oorzaak aan.

Vaak wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam onderschat. Mensen denken dat het niet mogelijk is dat klachten vanzelf overgaan door alleen beter te bewegen. Maar het kan echt. Je moet het alleen wel goed leren en volhouden. Als je het geleerde blijft volhouden dan blijft de pijn ook weg.

Voel goed in je lichaam naar wat jouw bewegingsgewoonten zijn.

Je kunt zelf allicht wel een aantal gewoonten ontdekken waarvan je weet dat ze niet goed zijn. Zoals onderuitgezakt zitten in de stoel, je schouders opgetrokken houden, steeds op hetzelfde been hangen bij het staan. Kijk of je een patroon kunt ontdekken van bewegingen die je steeds weer herhaalt. Kun je deze patronen doorbreken dan kun je daarmee misschien wel meer bereiken dan met 20 massage sessies

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

9 Comments

  • Hein Halfschepel
    Posted 18/04/2008 4:33 pm 0Likes

    Hoi James, Ik ben het helemaal met je eens. Ik denk zeker dat stress vaak een beïnvloedende factor is bij RSI-klachten . Mijn specialisme is het bekijken van de fysieke kant vandaar dat mijn artikel ook op dat gebied gericht is. Maar wat ik vooral veel zie is dat men als gevolg van de stress het lichaam onbewust ‘verkeerd’ gaat gebruiken. Hierdoor ontstaan dan uiteindelijk fysieke klachten. Wat ook vaak gebeurt is dat de RSI-klachten de oorzaak zijn van de stress, andersom dus. Doordat men dingen niet meer kan die voorheen vanzelfsprekend waren ontstaan dan mentale problemen.

    Mooi dat je weer aan de slag kunt! 🙂

  • james
    Posted 17/04/2008 5:01 pm 0Likes

    Ik zie het woord ‘stress’ nergens! Ongeveer drie jaar geleden kreeg ik ook last van RSI en heb er studievertraging door opgelopen. Na een tijdje rustig aan doen en therapie in een mensendieck kliniek ben ik weer aan de slag kunnen gaan.

    Om op stress terug te komen, ik denk dat dit voor een grote mate meespeelt bij het verkrijgen van RSI. Ik zie wel al allemaal goede technieken om stress te verminderen, zoals ta chi en ‘geen zorgen maken’. Dat laatste werkt bij mij voortreffelijk en daarnaast maak ik zo nu en dan wat wilde bewegingen achter mijn bureau (denk aan een natte hond die zich uitschud). Het ziet belachelijk uit maar haalt de druk van de ketel 🙂

  • Yvonne
    Posted 15/04/2008 9:54 am 0Likes

    Al 10 jaar heb ik ‘rsi’, maar het is van heel pijnlijk en letterlijk onhandig, verminderd tot voorzichtig belastbaar.
    Door het dagelijks beoefenen van T’ai Chi, is de warmte en doorbloeding weer helemaal teruggekomen in mijn armen.
    Absolute aanrader!

  • Hein Halfschepel
    Posted 14/04/2008 2:38 pm 0Likes

    Beste Rolf,

    Je noemt in je reactie een aantal belangrijke punten die ik erg interessant vind.

    Je benoemt de beknelling van bloedvaten en zenuwen in de schouderregio en je maakt onderscheid in 3 fases. Mijn ervaring is dat juist die beknelling het vaak moeilijk maakt om nog onderscheid te maken in fases.
    Afknelling van de bloedvaten kan door een verminderde uitwisseling van voedingsstoffen en afvalstoffen invloed hebben op de hersteltijd van de aangedane weefsels. Beklemming van de plexus brachialis kan invloed hebben op het feedbackmechanisme van het lichaam waardoor pijnprikkels niet meer goed gevoeld kunnen worden.

    Zo kan het dus gebeuren dat iemand weinig tot geen klachten ervaart maar intussen wel zijn spieren, banden en pezen aan het overbelasten is. Pas als na langere tijd de klachten zeer ernstig worden, wordt de pijn gevoeld. Het is dan onmogelijk om te bepalen hoe lang het probleem al bestaat. Als de blokkades van zenuwen en bloedvaten worden opgeheven kan het zijn dat de pijn in het begin zelfs toeneemt.

    De ervaring heeft mij geleerd dat verbetering van de manier waarop iemand beweegt er vaak voor zorgt dat zowel de doorbloeding als het feedbackmechanisme zich herstelt. Over het algemeen verloopt het herstel nagenoeg parallel aan de verbetering de manier van bewegen.

  • Rolf
    Posted 13/04/2008 6:24 pm 0Likes

    Een algemene tekst als deze vind ik niet echt representatief voor de state-of-the-art binnen de bestrijding van KANS/CANS (C is voor Complaints)

    Voor een correcte indeling van deze aandoeningen wil ik allereerst aangeven dat je in tijd een onderscheid kunt maken, acuut (tot 6 weken), subacuut (tot 6 maanden) en chronisch. Het belang van het maken van een onderscheid is essentieel omdat de hersteltijden van het lichaam hierbij een rol spelen. Binnen 6 maanden zou ieder weefsel dat zich kan herstellen, hersteld moeten zijn.

    Er zijn meerdere oorzaken te noemen voor CANS, en er zijn ook zeker meerdere vormen waarbij er vaak andere structuren betrokken zijn. Een voorbeeld is het “scalenus syndroom”, waarbij er een beklemming optreedt van óf de art. subclavius óf de vena subclavius. Maar er bestaat ook een plexus brachialis beklemming waarbij er een “zenuwknoop” beklemd is.

    Mensen die lijden aan CANS-achtige klachten kunnen zich het beste melden bij de huisarts/fysiotherapeut zodat de diagnose in ieder geval duidelijker wordt, volledig zeker dat er 1 probleem aanwezig is kan je nooit zijn. Houding heeft wel een zeker effect op de meeste (niet alle) vormen van CANS.

    RS; Jou therapie is van toepassing voor chronische klachten, ik las de term “exposure therapy”, een andere therapievorm zou “graded activity” kunnen zijn. Het idee er achter is dat de pijn niet direct gelinkt meer is aan weefselschade en dit verband moet weer terug gevonden worden.

  • Robert
    Posted 13/04/2008 3:23 pm 0Likes

    Wat vaak klachten vermindert of voorkomt, is een bureau op de juiste hoogte. Veel mensen vergeten het, maar het is weinig werk om het blad op de juiste hoogte te zetten en bespaart je een hoop problemen.
    Verder kan een goede muis en toetsenbord veel verbeteren. Een laptop is geen ideaal toetsenbord!

  • Rs
    Posted 13/04/2008 2:50 pm 0Likes

    De genoemde oplossingen zijn handig voor mensen die het net beginnen te voelen, zodat het wegblijft.

    Als je eenmaal echt (chronisch) last heb van “RSI”, zoals ik dat heb gehad dan werkt niets meer. Muizen, houding helemaal niets. 2 jaar lang heb ik geprobeert er van alles aan te doen, maar het werd alleen erger.

    TOTDAT… ik aan exposure therapie (AZ Maastricht) begon. De reden waarom er niets aan het lichaam gevonden kan worden, omdat het zich tussen de oren afspeelt. Bij exposure therapie gaat het erom om je er GEEN zorgen meer om te maken en te doen wat je graag wilt. Dat heeft bij mij meteeen gewerkt. Sindsdien (+- half jaar) heb ik er bijna geen last meer van. Je wordt er goed begeleid. Zoals ik al eerder zei, dit is alleen voor mensen die niet meer terug kunnen.

    En wat betreft de term RSI, het zal vast niet bestaan, maar iedereen weet wel meteen wat je bedoelt. Niemand kent al die aparte benamingen.

  • Abel
    Posted 13/04/2008 11:37 am 0Likes

    RSI bestaat niet meer, het is een verouderde naamgeving.
    tegenwoordig vallen dat soort klachten onder kans: klachten arm nek schouder.

  • Henk
    Posted 10/04/2008 11:36 am 0Likes

    Wat bij mij erg goed werkt is mijn muis heel langzaam zetten. Zodoende gebruik je je hele arm en niet maar een paar spiertjes in je arm…..

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: