Goed zitten op wisselende werkplekken

Steeds meer mensen werken op wisselende werkplekken. Men heeft bijvoorbeeld een werkplek op kantoor, thuis en bij een opdrachtgever. Een probleem dat dit met zich mee kan brengen is dat je een werkplek hebt die niet goed op jou is afgestemd. Met als gevolg een verhoogd risico op RSI, rug-, nek- en schouderklachten. Hoe zorg je ervoor dat je op iedere werkplek goed kunt zitten? Hier een aantal tips:

Zorg ervoor dat op al je werkplekken een goede bureaustoel staat. De belangrijkste eigenschappen van een bureaustoel zijn: makkelijk in hoogte verstelbaar, een rugleuning die de rug goed ondersteunt als je recht zit en armleuningen die niet in de weg zitten. Vaak komt het voor dat de rugleuning niet goed af te stellen is omdat deze te veel naar achteren buigt. De meeste mensen hebben baat bij een stoel met een rechte rugleuning.

Als je een goede stoel gevonden hebt, is het wel zo handig om op iedere werkplek zo’n stoel te hebben. Tenzij je het geen probleem vindt om hem steeds mee te nemen.

Zorg voor een in hoogte verstelbaar bureau, of een bureau dat sowieso op de goede hoogte staat. Als je een werkplek deelt met een of meerdere collega’s dan is het noodzakelijk om een bureau te hebben dat je snel en makkelijk in hoogte kunt verstellen. Er zijn elektrische, maar er bestaan ook bureaus met een slinger (dat laatste is goedkoper en even makkelijk).

Zet je monitor overal op de juiste hoogte. Hiervoor kun je een beeldschermverhoger gebruiken of bijvoorbeeld een stapel boeken. Ook hier geldt dat je, wanneer je de werkplek deelt met anderen, het scherm gemakkelijk in hoogte moet kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld door een beweegbare monitorarm.

Neem voordat je begint met werken even de tijd om te controleren of alles goed staat ingesteld! Maak daar een gewoonte van. Leer jezelf aan om niet te gaan werken voordat alles op jouw voorkeur staat ingesteld. Dit lijkt in het begin misschien wat omslachtig, maar als je het een paar keer gedaan hebt, doe je het in een mum van tijd. Je kunt er een hoop onnodige ellende mee voorkomen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Roelof Wobben
  Posted 01/03/2013 2:28 pm 0Likes

  Bijna dagelijks heb ik te maken met mensen die door langdurig verkeerd zitten problemen hebben aan rug- nek en schouders.Met name de vrouwen die nu 20 / 25 jaar achter het beeldscherm zitten.
  Er is onderzoek gedaan waaruit naar voren is gekomen dat ca. 85% van de gebruikers niet weet waar de knoppen van de bureaustoel voor dienen. Hoe kan dan de bureaustoel goed worden ingesteld? Tel daarbij op dat meer dan de helft aan een bureau werkt dat te hoog staat ingesteld en te weinig lichaamsbeweging heeft en je hebt alle ingrediënten te pakken voor een verhoogde kans op lichamelijke klachten. Het loont dus zeker de moeite om preventief te werken aan een goede gezondheid.

 • martijn
  Posted 23/04/2009 11:31 am 0Likes

  jammer ik dacht dat er een practische tip zou komen, voor die gevalen waarin je even geen controle over de omgeving hebt, maar er staat niets nieuws in …

 • Yvonne
  Posted 11/04/2009 7:41 am 0Likes

  Bewust controleren of je goed zit alvorens te werken helpt, maar stress is voor mij ook de grootste RSI factor. Daarom zijn sommige mensen niet gevoelig voor RSI.

 • Renee
  Posted 27/03/2009 9:16 pm 0Likes

  Hier geloof ik niet in. Zorg er gewoon voor dat je lekker in je vel zit dan gaan zaken als RSI vanzelf aan je voorbij. Ik zit vaak (eigenlijk altijd) in een “verkeerde” houding en werk 10 tot 12 uur per dag achter de computer, waarvan 4 uur per dag op een laptop op de bank of op een stoel.

  Natuurlijk heb ik ook wel eens last. Dit komt eigenlijk altijd door stress en niet omdat mijn stoel een paar centimeter te hoog of te laag staat.

Comments are closed.