#hacktoschool: een overzicht van 10 handige tools en technieken voor studenten

Het is alweer bijna zo ver: de start van het nieuwe studiejaar. Of je er daar nu zin in hebt of niet, er komen weer talloze projecten, tentamens en opdrachten aan. Tools en technieken om huiswerk op tijd af te krijgen en projecten af te ronden zijn een uitkomst voor de student die optimaal gebruik wil maken van zijn of haar tijd. Tijdens mijn studies had ik onderstaande tips & trics in elk geval goed kunnen gebruiken! Helaas kende ik toen deze website nog niet 😉 Deze is dus voor alle (toekomstige) studenten: een overzicht van 10 handige tools en technieken die je toe kunt passen tijdens je studententijd.

Een goed werkend to do systeem

Als student heb je te maken met veel verschillende vakken waarvoor je huiswerk en projecten moet doen. Een standaard agenda voldoet niet om alle kleine taken binnen de grotere projecten te ordenen. Hoe manage je dat dan? Bijvoorbeeld met deze systemen:

1. Getting Things Done

Getting Things Done, oftewel GTD, komt neer op het leegmaken van je hoofd. Je zet al je projecten en to do’s op papier (al dan niet digitaal) en onderhoudt deze lijsten dagelijks, wekelijks, maandelijks of jaarlijks.

Bekijk deze video voor een introductie:

Met Getting Things Done leer je om alles systematisch aan te pakken. Het is een behoorlijk proces om dit systeem te implementeren, maar vele mensen willen niet anders meer!

Lees ons ultieme GTD-overzicht om een indruk te krijgen van GTD, of ga stap voor stap aan het werk met het (E-)boek van David Allen.

2. To Do apps

Vind je GTD too much? Er zijn diverse To Do Apps waar je al een eind mee komt als je ze consistent bijhoudt.

Onze favorieten:
Any Do
Wunderlist
Remember The Milk
Clear
Calendar 5 (een to do app en kalender in 1)

3. Een papieren To Do-lijst

Een papieren to do list bleek voor mij veel beter te werken dan de digitale versies. Het klinkt echter makkelijker dan het is om een goed systeem te vinden. De 10 technieken die je in deze post over papieren GTD systemen leest, hebben zichzalf al bewezen.

Tips voor een goede concentratie

Kun je je slecht concentreren bij het doen van je huiswerk? Probeer dan deze hacks:

4. Pomodoro-techniek

Met stip op 1: de inmiddels al befaande pomodoro-techniek. Je zet een kookwekker op 25 minuten, werkt in die tijd aan één taak en als de wekker gaat, neem je 5 minuten pauze. Na drie pomodoros neem je 15 minuten pauze.

Met deze techniek kun je een hele dag productief blijven en verzand je niet concentratieloos in 100 to do’s tegelijk.

Lees meer over de pomodorotechniek in dit eerder verschenen artikel.

5. Goede geluiden

De een werkt liever met muziek aan en een ander in stilte. Er zijn echter diverse geluiden die over het algemeen goed bij bepaalde taken passen. Werk je gefocussed aan één creatieve klus, dan werkt instumentale muziek goed. Focus@Will is een site waarop je instumentale muziek kunt luisteren die is ontwikkeld om je te helpen om je beter te concentreren. Zelf geef ik de voorkeur aan de Duitse muzikant Nils Frahm.

Cafégeluiden werken ook goed om je te focussen. Hiervoor kun je Coffitivity gebruiken, of natuurlijk naar een café gaan – en hopen dat je geen luid pratende buurman naast je krijgt 😉
Lezen wordt het meeste gedaan in een stille omgeving.

Probeer vooral uit wat goed bij je past!

6. Voorkom afleiding

Kort afgeleid worden van je werk zou lang niet zo vervelend zijn als je meteen na de interruptie weer volledig geconcentreerd aan de slag kunt. Helaas kost het iemand over het algemeen 10 minuten om weer volledig gefocussed te zijn. Zorg er daarom voor dat je niet gestoord wordt tijdens je werk, en ga in een ruimte zonder afleidingen zitten. Een co-workingkantoor bijvoorbeeld, of de bibliotheek. Zet al je notificaties uit en je mobiel uit, op stil of in niet storen-modus.

Lees ook het uitgebreide artikel Hoe blijf je in de flow? Aandacht, focus en concentratie.

Een goede planning maken

Mensen overschatten wat ze in één dag kunnen doen, maar onderschatten wat ze in een jaar kunnen doen. Een goede planning is daarom onmisbaar. Werk je met het GTD-systeem, dan ben je al een heel eind, maar ook als je dat niet doet, kunnen deze twee tips je zeker helpen.

7. Microplanning

Zoals gezegd: mensen overschatten wat ze in één dag kunnen doen. Dit resulteert vaak in een overvolle to do lijst, die aan het einde van de dag slechts een stukje leger is. Om een realistische planning te maken, kun je gaan microplannen. Als je een dag op de kwartier (of zelfs 5 minuten) nauwkeurig indeelt, word je gedwongen om na te denken over de tijd die een bepaalde taak kost én zie je dat je tijd echt wel beperkt is.

Of je je ook daadwerkelijk aan de microplanning kunt houden, hangt onder andere af van de aard van het werk dat je doet. Als je flexibel moet zijn, moet je de planning niet willen blijven volgen. Werk je alleen en verwacht je weinig interrupties, misschien dat het dan wat voor je is.
Een geschikte app hiervoor is 30/30.

8. Je planning naleven

Hoe kun je nou zorgen dat je meteen aan je planning kunt beginnen? Het toverwoord: voorbereiding. Schrijf precies op wat je moet doen, wat je nodig hebt en zorg dat je dit paraat hebt als je start. Dat start zoveel makkelijker (en leuker!) dan wanneer je dat bij aanvang nog moet uitzoeken.
Lees hierover ook Wees voorbereid op je planning en Deel je klussen op in pizzapunten.

Structuur

Structuur klinkt saai, maar als je het aan jezelf oplegt, weet waar je het voor doet en een voor jou haalbare structuur maakt, bevordert het je productiviteit en hoef je nooit meer (oké, niet vaak) een afspraak af te zeggen omdat je nog aan opdrachten moet werken.

9. Breng structuur aan in je dagen

Een structuur aanbrengen kan lastig zijn als je afhankelijk bent van de agenda’s van medestudenten, je opleiding en je (bij)baan. Toch is het goed om in elk geval een bepaalde structuur te hebben. Dan heb je op zijn minst iets om op terug te vallen als je even niet meer weet waar je moet beginnen.

Tim Ferriss en Neil Strauss gebruiken maandagen bijvoorbeeld voor ‘losse eindjes’: kleine taken die nog gedaan moeten worden, zodat je vanaf dinsdag rustig aan je week kunt beginnen.

Zo kun je elke dag gebruiken voor iets anders wat er voor jou goed bij past. Of deel juist elke dag in op basis van de energie die je hebt: ‘s ochtends de taken die de meeste denkkracht vragen en in de middag de meer simpele taken bijvoorbeeld.

10. Vrije tijd is vrije tijd! Geniet ervan!

Een belangrijk onderdeel van productiviteit: vier de vrije uren die je hebt! Work hard, play hard!
Zorg er voor dat je écht helemaal vrij bent als je geniet van de vrije uren. Rond een uur voordat je vrij wilt zijn alle noodzakelijke to do’s af, bewaar de rest voor morgen, en schrijf alles wat nog in je opkomt op. Oftewel, doe een braindump. Marjolein van Braam Morris legt op haar site duidelijk uit hoe deze afronding van een dag (of week) juist met een braindump kunt doen.

Meer tips om te studentleven leuker en makkelijker te maken, vind je onder de hashtag #hacktoschool!

Ben jij student en heb je een gouden tip? Of ben je een ex-student en wil je graag delen wat je tijdens je studie had willen toepassen? Ik lees het graag in de comments!

Tell Us What You Think
1Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

  • Stef van der made
    Posted 30/08/2014 12:18 am 0Likes

    Ik gebruik organize van taskfabric om al mijn to-do’s op te slaan. Dit kan per project, met oplever data en review momenten. De data is uitwisselbaar tussen Mac, i devices en Windows. Dus altijd je to-do’s bijdragen hand

  • Carsten
    Posted 25/08/2014 9:50 am 0Likes

    Overal waar je maar wilt, online samenwerken aan documenten met Google Drive.

    Als ik dat eens in mijn studietijd had gehad, dan had ik niet al die frustratie gehad over tientallen documentversies en het samenvoegen van verschillende Word documenten.

    • Janine
      Posted 25/08/2014 10:40 am 0Likes

      Goede tip Carsten! Dat deed ik wel tijdens mijn studie en het is absoluut een must 🙂

Leave a comment

[wpterms id="3193"]