Handige trucs voor je GoPro die je nog niet kent

Een GoPro is een compacte camera die bestand is tegen de meest extreme weersomstandigheden. Dankzij de capsule kan de GoPro ook tegen een stootje en dat maakt de actiecamera geliefd voor beoefenaars van extreme sporten. De nieuwste GoPro, de Hero5 Black, heeft wat handige functies die veel gebruikers niet kennen! Leer deze functies nu alvast te gebruiken, zodat je deze zomer een spectaculaire vakantiefilm kan schieten. Lees ook: 7 tips voor fotografie met je smartphone.

Plaats een HiLight

Filmen is natuurlijk heel leuk, maar hoe langer je filmt, hoe lastiger het monteren kan worden. De kans is groot dat je lange stukken film moet afspeuren op zoek naar dat ene moment. GoPro heeft daar de HiLight voor uitgevonden.

Als er een moment is tijdens je opname die tijdens het monteren snel wil terugvinden, kun je een HiLight aan het fragment toevoegen. Druk op de menu-knop op de zijkant van de GoPro terwijl je aan het filmen bent. Nu zul je een HiLight terugvinden op het moment dat je de knop indrukte.

hero5_black_45Stembediening

Net als je smartphone, kun je een GoPro opdrachten geven door te spreken. Spectaculair is het niet, maar het werkt wel. Veeg van boven naar beneden op het scherm achterop de camera en tik op het symbool dat op een hoofd lijkt. Nu kun je met je stem opdrachten geven als je camera buiten bereik is.

Nadat je deze modus hebt geactiveerd, kun je de camera opdrachten geven als “GoPro, take a photo” of “GoPro, start recording”. Je kan zelfs een HiLight-tag doorgeven of de camera uitzetten met behulp van stembediening.

Zet de piepjes uit

Van het genieten van de rust tot het terugkijken van je geschoten beeldmateriaal; zo’n pieptoon kan best irritant worden. Standaard geeft een GoPro bij elke knop die je indruk een pieptoon, zodat je weet dat de knop is ingedrukt. Gelukkig kun je deze pieptoon eenvoudig uitzetten.

Veeg op het touchscreen van boven naar beneden en druk op Preferences. Scroll door de lijst tot je Beep Volume ziet. Je kan nu verschillende volumes kiezen voor de pieptoon, of de pieptoon helemaal uitzetten.

Lees ook:

Zo gebruik je de standen van je DSLR-camera

 Verander de standaard modus

Elke GoPro heeft de functie om met één druk op de knop op te starten en gelijk te beginnen met filmen. Deze functie kan handig zijn als je snel een momentopname wil maken. In welke stand je de GoPro ook uitzet, als je gebruik maakt van de Quick Capture-modus, filmt de actiecamera altijd met een standaard resolutie en aantal frames per seconde. Deze standaard-modus kun je aanpassen.

Veeg naar beneden op het touchscreen en ga naar Preferences. Scroll tot je het kopje Default Mode vindt en druk daarop. Hier bepaal je het aantal frames per seconde en resolutie van de beelden die je schiet met Quick Capture. Je kan vrijwel alles zelf instellen en Quick Capture is niet gelimiteerd tot foto’s of video’s. Als je vaak timelapes maakt, kun je ook instellen dat je GoPro met Quick Capture gelijk begint met het filmen van een timelapse.

hero5-black-carousel-1Film in slow-motion

Hoewel GoPro graag vermeldt dat de actiecamera ook in 4K kan filmen, is dit niet altijd even handig. In sommige situaties is het beter om een flinke hoeveelheid pixels in te ruilen voor iets wat minstens zo bijzonder is.

Als je het niet erg vindt om je vakantiefilms in ‘slechts’ 1080 Full HD op te nemen, kun je ervoor kiezen om met meer frames per seconde te filmen. De GoPro Hero5 filmt tijdens opnames in 4K met 30 frames per seconde, maar door de resolutie naar beneden te schroeven kun je tot maar liefst 240 frames per seconde vastleggen. De verschillende standen en bijbehorende keuzes in framerate zijn:

  1. 4K = 3840×2160 (16:9), 30fps
  2. 2.7K = 2716×1524 (16:9), 50fps
  3. 1080p = 1920×1080 (16:9), 120fps, 60 fps, 48 fps, 30 fps, 24 fps
  4. 1440p = 1920×1440 (16:9), 80fps, 48 fps, 30 fps, 25fps, 24 fps
  5. 960p = 1280×960 (4:3), 120fps, 100fps, 48 fps
  6. 720p = 1280×720 (16:9), 240fps, 120fps, 60fps

Beeldmateriaal dat is opgenomen met 240 frames per seconde, kun je enorm langzaam afspelen wat een spectaculair beeld geeft.

hero5_black_lcdBespaar batterij

Als je een hele dag met een GoPro wil filmen, zul je gegarandeerd wat extra accu’s moeten meenemen. Met een volle lading kun je ongeveer een uur filmen. De GoPro blinkt nou eenmaal niet uit in batterijduur, waardoor het handig kan zijn om de batterij zo veel mogelijk te sparen als je ‘m gebruikt.

Veeg op het scherm naar beneden en druk op Preferences. Scroll tot je de Auto Off-functie vindt. In dit menu kun je bepalen hoelang je camera aan blijft staan totdat hij automatisch uitgaat om batterij te besparen. Standaard staat dit ingesteld op 15 minuten, maar je kan het eenvoudig naar beneden schroeven tot bijvoorbeeld 5 minuten.

Bij Preferences vind je ook de optie om GPS uit te zetten. Hiermee kun je flink wat batterij besparen. Ook kun je de helderheid van het scherm wat lager zetten en je kan zelfs bepalen hoelang het scherm aanblijft nadat je bent begonnen met filmen. Met deze tips kun je je GoPro zo lang mogelijk gebruiken voordat de batterij leeg is.

Vergrendel je scherm

Het kan heel zonde zijn als je tijdens het filmen van iets spectaculairs per ongeluk op het scherm drukt waardoor je stopt met filmen of een bepaalde instelling verandert. Door je scherm te vergrendelen voorkom je dit soort situaties.

Veeg op het scherm naar beneden en druk op het icoon dat op een slot lijkt. Als het scherm is vergrendeld, negeert je GoPro druk op het scherm. Om het scherm te ontgrendelen veeg je naar beneden en druk je op het slot.

screen696x696Snel een film monteren

Met de GoPro kun je ook op het scherm zelf fragmenten inkorten en aan elkaar zetten. Toch kan dit zonde zijn van je batterijduur en op zo’n klein scherm kan het nogal een gepriegel zijn. Gelukkig heeft GoPro zelf een app, genaamd Quik, waar je snel een film mee kan monteren. In de App Store en Play Store kun je Quik downloaden.

Via WiFi of Bluetooth kun je beeld naar je smartphone sturen, waarna je het kunt importeren in Quik. Kies je favoriete scenes, een thema en Quik doet de rest. Het was nog nooit zo makkelijk om een korte film in elkaar te monteren. Je kan kiezen uit ongeveer 80 verschillende soundtracks en je kan zelfs je eigen muziek importeren. Het is bijna niet voor te stellen dat de app gratis is.

Zet het lampje uit

Bovenop de GoPro gaat een rood lichtje branden als je filmt. Dit kan handig zijn voor jezelf als je wil zien dat je filmt, maar ook voor degene die gefilmd wordt. Toch kan zo’n rood lampje vervelend zijn als je bijvoorbeeld een reflecterend oppervlak filmt.

Veeg weer naar beneden op het touchscreen en zoek onder Preferences de optie LED. Hier kun je verschillende modi kiezen, waaronder All Off. Hiermee zet je het lampje op de GoPro helemaal uit.

De GoPro staat bekend om de groothoeklens die het apparaatje heeft. Hierdoor kun je bijna alles wat zich voor de camera bevindt ook in beeld krijgen. De groothoeklens is echter in het nadeel als je dingen wil filmen die zich dichterbij de camera bevinden. Objecten en personen kunnen vervormd worden door de vorm van de lens. Gelukkig kun je dit aanpassen.

Tijdens de videomodus die je rechts onderin het scherm de afkorting FOV staan, dit staat voor Field of View. Door hierop te tikken kun je ervoor kiezen om het beeld platter te maken. Denk goed na over je keuze, aangezien je na het filmen je geschoten beeldmateriaal niet meer kunt omzetten in het voormalige perspectief.

Brion: Warable

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author