Hangstok voor je rug

picture-2.pngIn de serie rughacks deze keer een hele eenvoudige: iets om aan te hangen. Het helpt je met twee dingen: ontlasting van je rug in slechte tijden en het trainen van de spieren die als een soort korset rond je rug liggen. Als je thuis een trap hebt met open treden is dat al een hele goede optie.

Als de trap bevalt en je wilt het wat serieuzer aanpakken kan ik je aanraden om een stok op te hangen waar je aan kunt hangen. Je wilt daarvoor een sterke stok, bij voorkeur van staal. De stok moet niet te dun of te dik zijn, je handen hebben het anders te zwaar. Tussen de 2,5 tot 4 centimeter volstaat.

Zorg voor een hele sterke bevestiging, zodat je zeker weet dat je er met je volle gewicht aan kunt hangen. Hang de stok niet hoog, maar zo’n 10 centimeter boven het hoogste punt als je rechtop staat met je handen omhoog. De reden: in een slechte rugperiode wil je niet eerst op een stoel moeten klimmen om er bij te kunnen.

Als je stok hangt kun je jezelf gaan trainen. Overdrijf het niet, als je handen of armen moe worden laat je gewoon los. In de twintig of dertig seconden die je de eerste keer haalt kunnen je tussenwervelschijven even ‘ademhalen’ en wat uitveren. Als je vaker gaat hangen wordt je vanzelf sterker en kun je langer hangen. Als je merkt dat je er baat bij hebt kun je overwegen om nog verder te gaan. Daarover meer in de volgende post.

Wat vind je van deze hack?
2Te gek2Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Onno
  Posted 10/11/2008 3:21 pm 0Likes

  Fem,
  dank voor je meedenken, ik denk nog even verder. trapgat is een optie, maar wel tricky…
  Bij last van mijn onderrug helpt altijd het meeste om gewoon plat op mijn rug te gaan liggen met mijn benen omhoog onder negentig graden op een kussen of stoel (andere hack volgens mij.
  Daarnaast oefenen in bekken kantelen (kleine bewegingen beter dan grote), benen wisselend naar een kant draaien en dat soort Fysio oefeningen!

  Onno

 • Vincent Lamers
  Posted 06/11/2008 4:31 pm 0Likes

  Ik heb regelmatig last van mijn onderrug, waarbij mijn bekken soms scheef komt te staan, alsof je ene been langer is dan de ander. Dit is erg pijnlijk. Mijn rug schiet als het ware op slot. Hangen helpt absoluut niet want je rugspieren worden ook aangespannen, terwijl je die nu net wilt ontlasten. Het enige dat helpt zijn oefeningen die je kunt leren bij een fysiotherapeut.

 • Fem
  Posted 04/11/2008 1:49 am 0Likes

  Op het lengte-probleem weet ik geen oplossing, maar ik ga ervan uit dat voor de meeste mensen een klein sprongetje wel haalbaar is.

 • Onno
  Posted 03/11/2008 5:26 pm 0Likes

  als het 10 cm boven het hoogste punt is hoe kan je er dan bij als je geen stoel gebruikt?
  daarnaast ben ik 2.05 meter en heb ik daardoor last van mijn rug. als ik mijn armen strek kom ik bij vrijwel alle plafonds, 10 cm hoger gaat lastig, nog andere suggesties? Het idee spreekt me wel enorm aan.

 • Fem
  Posted 03/11/2008 2:47 am 0Likes

  Dit vind ik wel interessant, want ik merk dat als ik moe word mijn rug inzakt en mijn bekken naar voren kantelt, wat best pijnlijk kan zijn.
  Maar zo hangen is voor mij echt geen optie omdat mijn polsen en schouders veels te instabiel zijn.

  Wat ik doe, en dit gaat het beste in mijn rolstoel omdat die niet om kan vallen als ik zoiets doe en ik er ook niet uit kan vallen door de instelling van de zitting, is zo ver mogelijk naar voren leunen, tot ik helemaal ontspannen op mijn benen lig met mijn hoofd tussen mijn kuiten. Maar dat is dan waarschijnlijk voor een heleboel andere mensen niet haalbaar.

Comments are closed.