Hardlopen en rugpijn

Hardlopen is gemiddeld genomen niet bevorderlijk voor rugklachten. Bij iedere stap die je zet krijg je een klap van een paar keer je eigen gewicht in je beengewrichten en je rug. Als je desondanks wilt hardlopen is de kunst om die klap te verzachten. Dat doe je door schoenen te kiezen met een hoge demping, te lopen op een zachte ondergrond en door je gewicht laag te houden. Voor dat laatste moet je vast flink hardlopen, dus dat is nogal paradoxaal…

Voor de schoenen kun je terecht bij winkels als Run2Day en Runners World: vertel dat je schoenen zoekt met een sterke demping. Let er op als je test, het verschil tussen verschillende merken en dempingstechnieken is vrij groot.nikeair.jpg

Zorg dat je in ieder geval een paar Nike’s probeert, zoals de  Air Zoom Triax. Voor zover ik heb kunnen testen zijn dat de zachtste schoenen die er zijn, terwijl ze wel een hele goede stabiliteit geven bij het afrollen van de voet.
Wat betreft ondergrond: voor mensen met rugklachten is de straat geen aanrader. Ook de verharde paden in het park kun je beter mijden, het verschil met asfalt of klinkers is gering. Meestal kun je vrij goed hardlopen in berm naast een verhard pad of weg, ik zou je dat aanraden. Ideaal is een pad voor paarden of een bospad zonder verharding. Hoe zachter, hoe beter…
Heb je zelf goede ervaringen met schoenen of ondergrond? Graag je suggesties en tips in het commentaar!
Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

20 Comments

 • Gerard
  Posted 12/09/2011 2:42 pm 0Likes

  Hallo ik ben Gerard ik ben een fanatieke hardloper maar heb al jaren lage rugklachten dus is het hardlopen niet zo bevordelijk.
  Op de site Lifehachking.nl word geadviseerd om hardloop schoenen met een hoge demping aan te schaffen b.v. de Air Zoom Triax van het merk Nike, ik kan deze dure schoenen niet betalen gezien ik een W.I.A. uitkering heb en in een schuldsanering ben beland 3 jaar geleden.
  Sparen is voor mij dus niet weg gelegd heb een paar oude hardloop schoenen die nodig aan vervanging toe zijn wie kan mij helpen een paar goede hardloop schoenen aan te schaffen want het word steeds minder met het hardlopen voor mij.
  Want helemaal stoppen zou ik niet kunnen want vind het een pracht sport om te doen en te zien !!

  Groeten Gerard.

  • lekkerlopengewoondoen
   Posted 07/12/2020 6:08 am 0Likes

   hi,ikheb een marathon gelopen op schoenen van de lidl 20,-. Je hebt twee versies, een met support onder de bolling van je voet en een zonder. Dat is voor of je naar binnen toe of naar buiten toe afwikkelt of i.d. voor mij was de vlakke versie het fijnst.

 • Cas
  Posted 07/11/2008 12:49 pm 0Likes

  De succesvolle Afrikaanse hardlopers hadden als kind geen schoenen en hebben een loopstijl die de belasting op benen-rug en meer, klein houd.
  Wij zijn geen afrikanen, maar het is te simpel om naar de winkel te gaan en de oplossing uitsluitend in schoenen te zoeken. Leer natuurlijk lopen, loop zo nu en dan hard zonder schoenen of op schoenen op dunne zolen en zoek dan een loopstijl die comfortabel voor je is. Ga daarna met deze ervaring naar een speciaalzaak.

 • Hilly
  Posted 01/11/2008 9:49 pm 0Likes

  Ik vind het juist zo leuk van lifehacking dat het niet alleen over computertips gaat. Dus ook al is de kwaliteit van elke (gezondheids)hack niet even goed: hou de variëteit er alsjeblieft in!

 • Jan vdP
  Posted 01/11/2008 9:49 am 0Likes

  Sluit me aan bij vele voorgangers. Informatie die ik op 12 jarige leeftijd al bedacht had en het volgens mij niks met lifehacking te maken heeft.

  • Mike
   Posted 06/05/2013 10:13 am 0Likes

   Er staat nergens dat je het MOET lezen toch? Als het je niet bevalt ga je lekker ergens anders heen.

 • Kasper
  Posted 31/10/2008 11:40 pm 0Likes

  “(…) niet bevorderlijk voor rugklachten”. Taaltechnisch klopt die zin volgens mij niet. Je zegt nu dat je rugklachten afnemen (namelijk “niet bevorderen”) door hardlopen, terwijl dat juist niet zo is. Het is dus bevorderlijk voor rugklachten, of niet bevorderlijk voor je rug.

  Inhoudelijk is het inderdaad érg belangrijk om de juiste schoen te hebben. Ik heb mijn knieën kapot gelopen op verkeerde schoenen. Run2day schijnt inderdaad een goede winkel te zijn. Ik ben er wel eens binnengelopen, maar het was toen te druk. Ze hebben wel een loopband, waarop een camera staat. Daarmee kunnen ze in slow-motion jouw looptechniek bekijken en daarmee de voor jou meest geschikte schoenen uitkiezen. Het is iets duurder om goede loopschoenen te hebben, maar wel een goede investering. Hoe zachter de ondergrond ben ik het trouwens niet mee eens, kan erg verraderlijk zijn in verband met kuilen en dergelijke. Dat is echter grotendeels persoonlijk denk ik.

  Overigens ben ik niet van mening dat “lifehacking” vooral iets technisch moet zijn. Je kan bijvoorbeeld ook je gezondheid of je geheugen “hacken”, maar dat ligt aan de definitie die je hanteert. 🙂

 • JN
  Posted 31/10/2008 3:53 pm 0Likes

  Kunnen we dit soort reclame niet gewoon achterwege laten ?. Ik heb een ander merk schoenen en voor mij en mijn rug zijn dat de beste.

  • Mike
   Posted 06/05/2013 10:14 am 0Likes

   gefeliciteerd, dus?

 • Erik
  Posted 31/10/2008 2:40 pm 0Likes

  Ik ben ‘t ook eens met frank, je kan schoenen op gewicht kopen.. als je 80kg weegt, met rug klachten, kan je is vragen naar schoenen voor mensen die wat zwaarder zijn (bv 100kg ofzo)..

  Ik weet wel dat de asics nimbus ook een erg grote demping heeft; daarom is dat in de atletiek wereld eigelijk een beetje een “oude mannen schoen”

 • Marcel
  Posted 31/10/2008 1:04 pm 0Likes

  Hoewel het overbodig lijkt, sluit ik me graag bij de eerdere posten over het feit dat dit off-topic is voor mij. Ook in een ruimere definitie vind ik dat lifehacking ‘iets’ met IT te maken moet hebben, of op zijn minst ‘iets’ met de I (informatie, waarbij ik dan denk aan digitale informatie) of met de T (techniek).

  Overigens ben ik het ook zeer eens met de reacties dat dit advies heel slecht is. Duidelijk afkomstig van iemand die weinig weet van hardlopen. Je auto- of fietsbanden heel zacht oppompen, dat rijdt of fietst echt niet beter!(o.a. meer wrijving dus meer weerstand dus zwaarder)

  • Mike
   Posted 06/05/2013 10:14 am 0Likes

   Gaap, welke steen kom jij onder vandaan dan?

 • luc
  Posted 31/10/2008 12:52 pm 0Likes

  M.i. is lopen nu net wel bevorderlijk bij rugklachten. Mijn osteo gaf me de raad te lopen toen ik aanhoudend rugpijn had en inderdaad na een week, weg rugpijn (de ruggengraat die “vastgekoekt” zit wordt losgetrokken al lopend).

  Het zijn daarentegen vooral de kniëen en gewrichten die lijden (zeker op beton). Daarom inderdaad goed schoeisel laten aanmeten in een gespecialiseerde winkel.
  luc

 • JP
  Posted 31/10/2008 12:05 pm 0Likes

  Ik ben het eens met Frank.
  Hardloopschoenen zijn heel persoonlijk. Ik heb heel veel verschillende merken geprobeerd en ben blijven hangen bij Brooks.
  Het enige goede advies is om je goed te laten adviseren bij een gespecialiseerde hardloopwinkel.
  Je kan bijvoorbeeld denken aan de winkels van Run2Day of runnersworld of bijvoorbeeld PK in Dodewaard. Ook orthopedisch specialisten zoals Jongenengel in Rotterdam en Schrijvers in Utrecht leveren goed werk

 • Jaap
  Posted 31/10/2008 11:51 am 0Likes

  In het laaste nummer van Runners World (het blad voor hardlopers) wordt aangegeven dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een te sterke demping niet altijd goed is.

  Te zachte zolen zorgen voor luie voeten en kunnen blessures veroorzaken. Vraag in de winkel na wat het beste is als je net begint met lopen.

  Ik had eigenlijk wel verwacht dat lifehacking een beetje navraag had gedaan.

 • Ron
  Posted 31/10/2008 11:37 am 0Likes

  Met alle respect, ik vindt dat je er een wel héél simpel verhaal van hebt gemaakt. “vertel dat je schoenen zoekt met sterke demping” zeg je. Laat die speciaalzaken een loop analyse bij je afnemen! Zij zijn specialist, zien of je pronatie odf anti-pronatie schoenen nodig hebt, etc. Nog beter, ga vóór je gaat starten met hardlopen naar een (sport) podoloog! Die kan, waar nodig als aanvulling ophet jiste schoeisel, ook op maat gemaakte inlegzooltje maken. Dit voorkomt vaak veel blessureleed. En die berm naast een pad, slecht idee! Lekker je enkel verzwikken..

 • Kees Romkes
  Posted 31/10/2008 11:07 am 0Likes

  Voorbeeldje van dat soort winkels ? Ben wel benieuwd..

 • Peter
  Posted 31/10/2008 10:55 am 0Likes

  Ik heb voor mezelf voor lifehacking de definitie aangehouden van wikipedia:
  ‘De term life hack verwijst naar onconventioneel gebruik van ICT en andere simpele hulpmiddelen die je helpen om te gaan met overvloed aan informatie.’
  Deze wordt verder nog uitgebreid met deze:
  ‘Gaandeweg verbreedde zich de betekenis, totdat alles dat op een slimme onconventionele manier een probleem oplost een life hack genoemd werd.’

  Ik moet zeggen dat een advies voor een schoen en de opmerking dat je beter op een zachte ondergrond kan lopen, nou niet echt aan deze definities voldoet.

  Dus als reactie op deze blog zeg ik: ‘bloggen ja, maar dan wel ontopic aub’.

  • Mike
   Posted 06/05/2013 10:15 am 0Likes

   Dus als reactie zeg ik: ga lekker op een ander blog zitten zeuren, je hoeft hier t=niet te komen ofzo hoor

 • Frank
  Posted 31/10/2008 8:47 am 0Likes

  Het advies voor een merk (in jouw geval: Nike) lijkt mij net zo zinvol als het adviseren om vooral naar blauwe schoenen te kijken.
  De Triax is een schoen die nuttig is bij pronerende lopers. Als je een neutrale afwikkeling van je voet hebt, dan is de Triax niets voor jou.
  Mijn tips zijn:
  1. Ga naar een gespecialiseerde hardloopwinkel (nee, ik heb zelf geen belang)
  2. Stel je afwikkelprofiel vast (neutraal, overpronatie, onderpronatie)
  3. Bekijk je oude schoenen
  4. Kies de schoen uit die je het beste zit.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]