Help, ik kan geen nee zeggen!

Waarom is het zo moeilijk om nee te zeggen? Ontzettend veel mensen hebben er last van. Ze willen mensen niet kwetsen of boos maken door hen een gunst of dienst te weigeren. Volkomen logisch, natuurlijk. Toch kun je niet zomaar op alles ja zeggen. De druk op je schouders wordt al snel te groot en mensen gaan er na verloop van tijd klakkeloos van uit dat je altijd alles voor hen wil doen. Nee leren zeggen: wij helpen je op weg!

Nee leren zeggen in een notendop

Het is lastig, dat snappen we heus wel. Toch moet je ergens beginnen. Bijvoorbeeld: je vrienden vragen je of je een drankje komt doen in een bar, maar eigenlijk heb je daar totaal geen zin in. Wat zeg je dan? “Nee, ik blijf liever thuis vanavond. Volgende keer ben ik er weer bij.” Natuurlijk, je vrienden vinden het jammer, maar als je geen zin hebt, kunnen ze niets anders doen dan het gewoon te begrijpen. Zo, dat viel mee, toch? En vanuit hier kun je dat langzaam uitbouwen tot de grotere nee’s.

Stop met smoesjes

Draai niet telkens om de hete brij heen. Als iemand aan je vraagt of je wil komen helpen klussen of (nog erger) verhuizen, en je wil dat eigenlijk helemaal niet, zeg dan gewoon een keertje nee. Vertel geen verhaal over hoe je kat dood is en dat je die dag naar de crematie moet. Na een tijdje gaan mensen dat niet meer geloven en sta je te boek als leugenaar, en dat wil je natuurlijk niet. Wees dus eerlijk en zeg zoiets als: “Nee sorry, ik houd totaal niet van klussen”, of: “Nee sorry, als ik ergens slecht in ben, is dat het wel.”

Je zult zien: ook in dit geval duurt eerlijk het langst. Nee écht!

Verlegen? Zo knoop je makkelijk een praatje aan met vreemden!

Wat vind je van deze hack?
8Te gek5Leuk3Serieus?6Meh...16Stom

About Author

2 Comments

  • Kwabbernoot
    Posted 13/03/2020 5:44 pm 0Likes

    Loekie heft echt overal verstand van. Ik sla dit artikel even op zodate ik er in momenten van zwakte even naar terug kan grijpen. Echt geweldig dit, ik word er echt een beetje warm van binnen van.

  • Neentje
    Posted 02/03/2020 12:42 am 0Likes

    nee

Comments are closed.