Zo knoop je gemakkelijk een praatje aan met vreemden

Sommige mensen vinden het geen enkel probleem om lukraak tegen mensen aan te ouwehoeren, maar voor anderen het is best lastig om gewoon zomaar een praatje met een onbekende aan te knopen. Waar moet je het in godsnaam over hebben? En wat doe je als de ander totaal geen sjoege geeft?!

We geven je in onderstaand artikel graag een paar handvatten. Een gesprekje aanknopen met een wildvreemde kan namelijk inderdaad behoorlijk eng zijn, maar ook erg leuk en verrassend.

En misschien ontstaat er wel iets leuks uit en heb je opeens een toffe vriendschap of zelfs meer te pakken!

Begin klein

Oefening baart kunst. Begin dus klein, zodat je flink kunt oefenen. Doe dat bijvoorbeeld in de rij in de supermarkt of in een lift. Omdat je zo kort op dezelfde plek bent, weet je dat je het gesprek ook weer snel kunt verlaten, wat wel zo prettig is voor je stressniveaus.

Vraag een vriend

Als je het echt te spannend vindt om een praatje met vreemden aan te knopen, roep dan de hulp in van een extraverte vriend. Met zijn hulp kun je oefenen terwijl er een vertrouwd gezicht in de buurt is, die eventueel bij kan springen. Probeer wel om echt een bijdrage te leveren aan het gesprek, en laat die vriend ook weten dat je probeert spraakzamer te zijn dan normaal.

Bij voorkeur alleen

Zodra je genoeg zelfvertrouwen hebt opgedaan, ga je helemaal alleen naar een evenement. Je brengt jezelf hiermee bewust in een sociale situatie waarin je niemand anders kent. Zonder vrienden om je achter te verbergen heb je meer kans om een gesprek aan te knopen. Geschikte evenementen zijn bijvoorbeeld exposities, festivals en conventies.

Niet te lang nadenken!

Denk er niet te veel over na! Als je geobsedeerd raakt door alle manieren waarop dingen mis kunnen gaan, maak je jezelf onnodig nerveus. Als je iemand ziet met wie je wilt praten, breek het ijs dan onmiddellijk!

Zorg voor een open houding

Het is nu eenmaal een beetje gek als er zomaar iemand op je af stapt. Maak zodoende eerst oogcontact en glimlach. Zorg daarnaast voor een open houding. Kruis je armen bijvoorbeeld niet over je borst. Ook tijdens het gesprek probeer je er ontspannen en vriendelijk uit te zien, zelfs als je erg nerveus bent. Daarmee stel je de ander namelijk op zijn of haar gemak.

De perfecte openingszin

Open met een korte opmerking, zoals een observatie. Stond er een file naar het concert? Zeg dan bijvoorbeeld: “Wat was het druk op de weg, hè? Heb jij ook last gehad van het verkeer?” Weet je effe geen inhaker? Het is ook altijd prima om te vragen hoe het met iemand gaat. Maak jezelf dus niet gek als je even niets slims of geestigs kunt bedenken.

Introduceer jezelf

Als je het ijs eenmaal hebt gebroken, is het tijd om de naam van de andere persoon te achterhalen. De beste manier om dat te doen, is door gewoon zelf te beginnen met je eigen naam. Zeg gewoon: “Hoi, ik ben Blabla!” Terwijl je jezelf voorstelt, geef je uiteraard een stevige handdruk – 10 van de 10 keer volgt de ander dan vanzelf met zijn eigen naam.

Open vragen, veilige onderwerpen

Als je alleen gesloten vragen stelt, kan het gesprek snel vastlopen. Stel in plaats daarvan vragen die het gesprek openen. Kies bij voorkeur voor veilige onderwerpen, zoals reizen, sport, films, muziek, boeken of eten.

Vergeet ook niet om het gesprek zichzelf te laten vormen. Je kunt proberen voorzichtig bij te sturen naar topics waar je je beter bij voelt, maar forceer dat niet.

PS Het favoriete onderwerp van de meeste mensen is… zichzelf! Vraag dus wat ze voor de kost doen, waar ze vandaan komen of wat hebben gestudeerd.

Treur niet om afwijzingen

Laat je niet ontmoedigen door een lastig verlopen gesprek. Als verlegen persoon weet je namelijk heel goed dat mensen soms gewoon even geen zin hebben om te praten. Als het gesprek wordt afgekapt, vat je dat dus niet persoonlijk op!

Ook lezen: Eenzaam? Zo ontmoet je nieuwe mensen!

Wat vind je van deze hack?
16Te gek20Leuk4Serieus?3Meh...10Stom

About Author