Help je brein

Veel mensen hebben regelmatig last van ‘kortsluiting in hun hoofd’. Er komt zoveel informatie op ze af dat ze het even niet meer kunnen verwerken. Misschien herken je dat: je ziet de e-mails je inbox binnenstromen, ondertussen gaat de telefoon en tegelijk staat er een collega aan je bureau. Dan kun je het gevoel hebben dat je op tilt slaat. Het makkelijkste is om dan niet meer na te denken en domweg te reageren op wat er op je afkomt. Maar dat maakt de stress niet minder.

Rust in je werk

Als je snapt hoe je brein in elkaar zit, kun je de rust weer terugbrengen. Je weet dan wat je moet doen om de kalmte te bewaren én je weet welke acties nodig zijn om orde in de chaos te scheppen. En dat geeft weer grip op je werk.

Je hersenen zijn beperkt

Wat veel mensen niet beseffen, is dat hun brein beperkt is. Dat beschrijft David Rock in het boek ‘Your Brain at Work’. Hij vergelijkt je brein met een theater. Het deel van je hersenen waar je ‘bewust’ mee denkt ziet hij als het podium van het theater. Dat podium is klein. Er kunnen eigenlijk maar vier acteurs tegelijk staan en als het er toch meer worden, wordt er automatisch één van het podium af geduwd.

Daarbij komt dat het podium veel energie opslurpt. Van bewust denken raak je sneller uitgeput dan van dingen op de automatische piloot doen. Hoe intensiever je het podium dus gebruikt, hoe sneller je moe wordt.

Hoe je het je brein makkelijk maakt

Als je weet dat je brein beperkt is, kun je erover nadenken hoe je slim met je brein omgaat. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet:

Kies bewust op welk moment van de dag je prioriteiten stelt. Van al het denkwerk kost prioriteiten stellen de meeste energie. Je hebt dan continue meerdere acteurs op het podium staan omdat je verschillende taken tegen elkaar afweegt. Doe dat wanneer je fit bent. Kies dus ’s ochtends welke taken je wilt doen of doe dat juist ’s avonds als je meer een avondmens bent.

Schrijf bij nadenkwerk je gedachten op. Als je kunt kijken naar wat je hebt opgeschreven, hoef je niet iets te onthouden en iets te bedenken tegelijkertijd. Dat scheelt acteurs op het podium. Gebruik bijvoorbeeld een whiteboard, een flipover of een digitale mindmap om brainstormen.

Wissel taken waar je veel concentratie voor nodig hebt af met taken die je op de automatische piloot kunt doen. Als je een uur hebt zitten ploeteren op een projectplan, neem dan even de tijd om wat telefoontjes te doen of de afwas weg te werken. Dan kan je brein weer opladen.

Zorg dat je zoveel mogelijk taken op de automatische piloot kunt doen. Alles waar je een automatisme van kunt maken, scheelt je energie. Kies een vast plek voor je sleutels, maak een standaard paklijst voor als je op vakantie gaat en leer werken met sneltoetsen.

Wil je minder energie kwijt zijn aan wat je doet? Neem dan nu vijf minuten de tijd en pak pen en papier. Brainstorm over hoe je taken meer op de automatische piloot kunt doen.

Meer lezen? Check dan dit artikel: ‘Hoe je je brein helpt om te focussen‘.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Marleen Kruyswijk
    Posted 14/05/2012 3:07 pm 0Likes

    Bedankt nog voor de toevoeging Han. En Bert: in het boek ‘Your Brain At Work’ legt de schrijver dit niet heel duidelijk uit. Waar het hem (en mij) om gaat is dat je brein beperkt is. Zo’n beeld of metafoor helpt van vier acteurs helpt mij om dat te vatten. Hoe beperkt je brein feitelijk precies is, dat komt in jouw link beter naar voren. Dank je wel dus!

    Groetjes,
    Marleen

  • Bert Plat
    Posted 08/05/2012 12:24 pm 0Likes

    Het verhaal klopt wel, en met de conclusie ben ik het ook vreselijk eens, maar ik ben wel benieuwd waar het aantal van 4 acteurs vandaan komt.

    George Miller beschreef een beperking van 7 plus of min 2 (http://en.wikipedia.org/wiki/The_Magical_Number_Seven,_Plus_or_Minus_Two), en in de oefening die ik tijdens mijn trainingen doe wordt dat ook regelmatig gestaafd.

    Dus hoezo 4?

    • Han
      Posted 09/05/2012 7:32 am 0Likes

      Als je dat artikel verder leest dan de eerste paragraaf, zie je in de tweede paragraaf het volgende staan:

      [quote] Recent research has demonstrated that not only is the “law” based on a misinterpretation of Miller’s paper, but that the correct number is probably around three or four. [/quote]

  • Marleen Kruyswijk
    Posted 08/05/2012 10:52 am 0Likes

    Hoi Mathieu,

    Focus is inderdaad ook een wezenlijk ding hierin. Dank je wel voor de toevoeging en voor de tip!

    Groetjes,
    Marleen

  • Mathieu van der wal
    Posted 08/05/2012 7:56 am 0Likes

    Interessant, maar een beetje kort en ik mis een stukje over focus. Het stukje over afwisselen van taken komt in de buurt, maar een hele goede methode en simpele methode die je hiervoor kunt gebruiken is bijvoorbeeld de Pomodoro Technique; daarmee zorg je voor minder acteurs in je theater én zorg je voor tussenpauzes om je brein weer op te laden. Er is op Lifehacking al eens geschreven over de Pomodoro Technique, bijvoorbeeld hier: https://lifehacking.nl/algemeen/tijd-voor-de-pomodoro-techniek/

Comments are closed.