Het niet-gevoerde gesprek

Een moeilijke vergadering? Een vastgelopen onderhandeling? Een mediation die maar niet wil vlotten? Voer het niet-gevoerde gesprek. Oftwel ga wél overleggen maar houd voor alle partijen op elk moment de optie open het gesprek te verlaten en het hele gesprek als niet-gevoerd te beschouwen.

Soms zitten overleggen zo op slot dat alles wat er gezegd wordt, hoe goed bedoeld ook, de zaken alleen maar lijken te verergeren. Op die momenten is er iets nodig om de impasse te doorbreken of escalatie te voorkomen:

  • schors of pauzeer of slaap er een nachtje over
  • praat even informeel
  • zoek een derde die kan helpen, zoals een mediator of bemiddelaar of facilitator
  • wissel letterlijk van plek en probeer het eens vanuit het standpunt van de ander te zien
  • vat samen waar je het wél over eens bent
  • wissel het team dat overleg voert of verklein of vergroot dat team

Een andere benadering is om, na heldere uitleg van de regels, het gesprek te hervatten maar onder de strikte voorwaarde dat het op elk moment door een van de partijen gestopt mag worden. Wat er tot dan besproken is, geldt niet en speelt verder geen formele rol.

Deze benadering maakt het ten eerste mogelijk om door te gaan met overleggen wat doorgaans al winst is. Daarnaast hoeven partijen zich minder zorgen te maken over de ingenomen positie, een streng mandaat van hun achterban, gezichtsverlies, of ze wel voldoende concessies weten af te dwingen, et cetera. Die vrijheid maakt de kans op vrijer denken groter, waardoor er toch een overeenkomst mogelijk wordt.

Een variant is de non-paper oftewel en straw-man proposal waarbij partijen wat aan het papier toevertrouwen dat weer op elk moment ingetrokken kan worden.

Een bijzondere vorm is die waarbij partijen bijvoorbeeld discussiëren over de formele bevoegdheden. Stel een ondernemingsraad en de directie worden het niet eens of iets al dan niet instemmingsplichtig is. Dat blokkeert elk verder overleg. Misschien zijn ze het over de voorgenomen maatregelen inhoudelijk wél eens en staat die formele positie in de weg. Een oplossing is dan verder te overleggen zonder de formele positie van de ander te erkennen. Elke partij houdt zich het recht voor zich alsnog de formele weg in te slaan als het overleg op niks uitloopt. Wie weet ben je het met elkaar eens en is die formele bevoegdheid niet zo’n issue.

Bron: George van Houtem Onderhandelen als het heet wordt. Technieken en strategieën voor succes als je onder druk staat

(Fotocredits: Hands negotiating via Shutterstock)

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

2 Comments

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
    Posted 25/02/2014 11:25 am 0Likes

    Leuk en origineel artikel Arjan!

Comments are closed.