Het nieuwe lezen

IMGP0033In 2009 zette digitaal lezen voet aan wal in Nederland. Sinds Project Gutenberg in 1971 begon met het digitaliseren van boeken houdt digitaal lezen de gemoederen bezig. Een definitieve doorbraak van digitaal lezen is de afgelopen decennia al vaak voorspeld maar ondanks de voordelen die digitaal lezen biedt, is een grote doorbraak tot op heden uitgebleven. Dit is voornamelijk te wijten aan het gebrek aan voldoende kwalitatieve content en de technische (on)mogelijkheden om die te creëren en te lezen. Grootschalige beschikbaarheid en toepassing van de eInk (elektronische inkt) technologie die comfortabel lezen vanaf een beeldscherm mogelijk maakt is pas sinds enkele jaren een feit. Zal 2010 het jaar worden waarin digitaal lezen in ons land definitief doorbreekt?

Digitaal lezen is lezen waar en wanneer je maar wilt. Ongelimiteerde toegang hebben tot digitale publicaties en het gemakkelijk delen van publicaties met vrienden en bekenden (op dit moment vaak nog niet mogelijk vanwege beperkingen rondom Digital Rights Management). En de mogelijkheid om al je publicaties op één apparaat mee te nemen en om publicaties te verrijken. Wanneer ereaders over een internetverbinding beschikken, kan het sociale aspect van lezen een enorme boost krijgen. Digitaal lezen doe je op een ereader, smartphone, pc of (mini)laptop. Sceptici noemen vaak het ontbreken van overzicht tijdens het lezen en de mogelijkheid om snel door een publicatie te bladeren. Daarnaast is niet iedereen gecharmeerd van het ontbreken van een mooie, goedgevulde boekenkast.

Veel mensen lezen ongemerkt al heel veel digitaal. Bijvoorbeeld documenten voor het werk op de pc of nieuws op de mobiele telefoon. Niet iedereen heeft dus een ereader nodig. Voor wie lange stukken tekst digitaal wil lezen, biedt een ereader wel uitkomst en comfort. Op dit moment neemt het aantal beschikbare ereaders flink toe. Waar moet je op letten bij het kopen van een ereader?

Kijk bij de aankoop van een ereader allereerst waarvoor je deze wilt gebruiken. Privé, zakelijk of beide? Voor het lezen van boeken, documenten of de krant? En heb je daarvoor WiFi of een touchscreen nodig? In welk formaat zijn de publicaties die je wilt lezen beschikbaar? Je hebt bijvoorbeeld WiFi nodig als je documenten op je ereader wilt plaatsen of ebooks wilt kopen en dit niet via USB synchronisatie met je pc op laptop wilt doen. De kranten die je op je ereader kunt lezen zijn meestal in het formaat PDF of ePub (bijvoorbeeld het NRC). De meeste ereaders kunnen hiermee ook overweg. Ga op zoek naar een aantal goede websites over digitaal lezen en ereaders om je te verdiepen in de verschillende apparaten en de (on)mogelijkheden daarvan. Enige oriëntatie vooraf voorkomt problemen en teleurstellingen achteraf.

Bio

IMGP8033

Arjan (24) is werkzaam als business developer voor de eReaders Groep en verbonden aan eReaders.nl. Hier vind je alles over digitaal lezen: het laatste nieuws, productbeschrijvingen, forumdiscussies, etc. Daarnaast kun je met de kieswijzer ereaders vergelijken en de juiste ereader voor jou vinden.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

  • Arjan
    Posted 15/02/2010 11:05 am 0Likes

    @Rob: kijk eens op ereaders.nl. Hier vind je alles over digitaal lezen: het laatste nieuws, productbeschrijvingen, forumdiscussies, enz. Hier vind je ook links naar andere interessante (internationale) websites.

  • Rob
    Posted 13/02/2010 12:05 pm 0Likes

    OK, fijn artikel. In je (op een na) laatste zin: “Ga op zoek naar een aantal goede websites …” Prima tip, maar ken je er toevallig een paar?

Comments are closed.