Hoe je de juiste therapie kiest als je (rsi-)klachten hebt

Ik zie in mijn werk, waarin ik mensen met rsi-klachten help, regelmatig mensen die jarenlang verschillende therapieën hebben gevolgd zonder resultaat. Vaak hebben ze al diverse behandelingen fysiotherapie, oefentherapie Cesar of Mensendieck, manuele therapie of chiropractie gehad. Ik vraag me wel eens af hoeveel tijd, moeite, frustratie en geld mensen hadden kunnen besparen als ze direct bij de juiste therapie terecht waren gekomen.

Vroeger verwees de huisarts je door naar een therapie. Tegenwoordig komt de verantwoordelijkheid voor het kiezen van de juiste therapie steeds meer bij de ‘patiënt’ zelf te liggen. De therapeut moet goede uitleg geven. Maar waar moet je als ‘patiënt’ op letten?

Neem zelf verantwoordelijkheid!
Als je zonder verwijzing van de huisarts naar een therapie gaat krijg je zelf ook verantwoordelijkheid. Neem geen houding aan van, ‘de therapeut zal het wel weten’. De therapeut weet namelijk alleen wat hij weet. Hij zal proberen om jou probleem op te lossen met de kennis die hij heeft. Maar misschien is er wel een andere therapie die veel beter voor jou werkt. Je moet dus heel kritisch zijn.

Probeer te denken in oorzaak en gevolg. Als je de oorzaak aanpakt, pak je de klachten aan. Voorbeeld:  je hebt al jarenlang last van je schouders. Stel dat de oorzaak van de spanning is dat je je schouders de hele dag optrekt. Dan zul je dus moeten leren hoe dat kan. Waarom trek je ze op? En vervolgens moet je leren hoe je ze kunt ontspannen. Dan doe je echt iets aan de klachten.
Geloof in zo’n geval van niemand dat een paar massagebehandelingen de klachten wel op zullen lossen. Je hoeft echt geen specialist te zijn om te bedenken dat dit de oorzaak van de klachten niet oplost.

Begin alleen aan een therapie als je duidelijk wordt uitgelegd wat oorzaak en gevolg is en hoe dat wordt aangepakt. Op die manier kun je voorkomen dat je onnodig tijd, moeite en geld weggooit. Als dit eenmaal duidelijk is, ga er dan ook vol voor. Als je eenmaal ergens geleerd hebt wat de oorzaak van je klachten is, zorg dan ook echt dat je de focus op de oorzaak houdt. Ga dan dus niet meer lopen shoppen bij allerlei andere therapieën. Bovendien kun je door de verschillende zienswijzen van diverse therapieën verward raken, waardoor je de focus op de oorzaak van je probleem weer verliest.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Nick
    Posted 31/01/2018 9:11 pm 0Likes

    Dit artikel is helemaal juist. Het is mij ook overkomen. Dit kost helaas erg veel geld.

  • Jaap
    Posted 16/06/2009 3:23 pm 0Likes

    Eigenlijk is het simpel… RSI komt hoofdzakelijk door bij frequent computergebruik toch????
    Om RSI te bestrijden kan therapie noodzakelijk zijn, maar probeer ook eens te denken welke en in wat voor mate onderstaande factoren bijdragen aan uw klachten.

    Welke factoren zijn van invloed:
    Houding achter de computer (verander regelmatig)
    Spanning op het werk
    Spanning thuis
    Hobbies – computer – zappen – enz.

    Uit de praktijk:
    Een collega zat thuis met RSI klachten. In een gesprek liet ze los dat ze baalde dat ze een concert zou missen. Dit begreep ik niet meteen.

    Uiteindelijk bleek ze bijna professioneel viool te spelen en daarbij jarenlang op haar tenen te lopen. De combinatie werken met de computer en haar hobby, veel oefenen, stress voor het optreden en dientengevolge problemen met de relatie deden haar de das om…

  • Yvonne
    Posted 19/05/2009 1:49 pm 0Likes

    Beste is zelf de oorzaak uit te vogelen; bij veel mensen (bij mij ook) komt het mede doordat ze te gespannen bezig zijn. Hoe je dat kan veranderen is voor ieder mens verschillend. Je ervan bewust worden is al winst.

  • Hans
    Posted 08/05/2009 7:52 am 0Likes

    de gedachte dat je de oorzaak zou moeten weten om het gevolg te kunnen behandelen is een commerciële
    Immers elke aanbieder van een produkt/dienst wijt de oorzaak aan iets wat hij/zij aan kan bieden. Als voorbeel”:
    de cesartherapie wijt het aan verkeerde bewegingspatron.
    de mensendieck therapie aan een verkeerde houding.
    De fysiotherapie aan verhoogde spierspanning.verkrampte spieren, verslapte spieren, slechte conditie en wat er allemaal nog meer mis kan zijn met je spieren.
    De chiropracter vertelt je dat je wervels scheefstaan.
    De manueel therapeut aan gewrichtsblokkeringen.
    de kantoor meubel verkoper aan verkeerd meubilair etc.

    Wantrouw daarom altijd therapeuten en verkopers die “weten” wat de “oorzaak” van je klachten is.
    Ook zonder een zogenaamde oorzaak van de klachten te weten is het mogelijk om klachten te behandelen.

    Hans (voorheen arts manuele geneeskunde, thans verzekerings geneeskunde)

Comments are closed.