HOW TO: Overleef het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Nederland is snel, makkelijk en comfortabel, zeggen ze weleens. Maar het is ook een kakofonie van eindeloze vertragingen, penetrante lichaamsgeuren en oeverloos gekakel van medepassagiers – kortom: de hel op aarde. Toch is het voor veel mensen hun go-to vervoermiddel. Om het daarom IETS minder irritant te maken hebben we een paar essentiële survivaltips. Doe er je voordeel mee.

Sssttt!!!

openbaar vervoerNa een lange werk- of schooldag kan het best lekker zijn om ontspannen in de bus of trein naar je home town te zitten. Helaas is dat je niet altijd gegund… Bijvoorbeeld als er een hysterisch huilende baby in de bus zit. Begrijp me niet verkeerd, baby’s zijn echt heel schattig en zo, zolang ze hun mond maar houden. Toch kun je moeilijk met ducttape in de weer gaan.

Zoek daarom een plekje zo ver mogelijk bij kinderen vandaan. Ga daarnaast op zoek naar geluidwerende oordopjes en zorg dat je je ogen ergens anders op kunt richten (een boek, e-reader of desnoods een telefoon), zodat je helemaal bent afgeschermd van de herrie.

Donkere zware geur

Ronddwalende lichaamsgeuren in het openbaar vervoer zijn ook regelmatig een groot irritatiepunt. Maar om je buurman een gemene opmerking over zijn onfrisse odeur te besparen, kun je beter een stevige shot van een krachtig parfum in je jas of sjaal spuiten. Houd deze zo dicht mogelijk bij je neusgaten, zodat andermans lichaamsgeur voortaan verleden tijd is.

Pak je ruimteopenbaar vervoer

Om te zorgen dat je in de toekomst niet meer als een sandwich tussen het raam en je medepassagier zit, raden we je aan om jezelf van tevoren al af te vragen welke zitplaats de beste is. Zit de bus al vrij vol en weet je vrijwel zeker dat de kans groot is dat er iemand naast je komt zitten? Kies dan voor het plekje naast bijvoorbeeld een kind of een slanke dame (mannen zitten doorgaans nogal breed).

Reis je niet in de spits, maar wil je alles op alles zetten dat je niet klem komt te zitten? Zet dan (en ja, dit is een tamelijk asociale aanpak) je tas op de stoel naast je. Als je het liever iets beschaafder houdt, geef dan een subtiele ‘flikker op’-hint. Ga breeduit op je stoel zitten en neem meest arrogante blik aan die je in je hebt.

Zoek afleiding

Om alle andere irritaties die in het openbaar vervoer kunnen plaatsvinden óók te tackelen, kun je misschien beter gewoon een lekkere serie, album of podcast aanzetten. Sluit je helemaal af en ontspannnn… Probeer alleen wel wakker te blijven, want voor je het weet zit je in freaking Moddergat. Of Boerenhol. Of Ellewoutsdijk. Nou ja, je snapt wat ik bedoel.

Lees ook: Beginnen met lezen

Tell Us What You Think
5Te gek13Leuk3Serieus?9Meh...42Stom

About Author

4 Comments

 • No way
  Posted 10/02/2020 1:56 pm 0Likes

  Raar artikel. Niet makkelijk te lezen en erg nutteloze tips. Had wel iets beters verwacht.

 • Gerard
  Posted 07/02/2020 1:37 am 0Likes

  Nederland is ook zo gigantisch groot je zou maar een half uur in een bus moeten zitten..

 • Sophie
  Posted 05/02/2020 11:44 pm 0Likes

  Lekker, ga vooral jezelf aso gedragen door een tas op je stoel te zetten. Beetje makkelijk allemaal.

 • Geenstijl was ooit leuk
  Posted 05/02/2020 5:59 pm 0Likes

  Uiteraard zitten mannen breed. Of wou je voortaan kinderen verwekken in een laboratorium?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]