Hypnose: zo doe je dat

Naast Brailledag is het vandaag ook Wereld Hypnosedag. Of je er nou in gelooft of niet, hypnose kan voor veel mensen een erg nuttige vorm van therapie voor allerlei soorten kwaaltjes. Bij Wereld Hypnosedag moet je niet denken aan een speciale dag voor alle Hans Klok-wannabe’s. Hypnose is een illuster proces van het oproepen van het onderbewustzijn en totale ontspanning. Daarnaast kan zelfhypnose goed zijn voor het halen van doelen en eventuele goede voornemens. Speciaal voor de gelegenheid heeft Lifehacking uitgezocht hoe je jezelf onder hypnose brengt.

https://lifehacking.nl/productiviteit-tips/de-beste-tips-voor-je-goede-voornemens/

De voorbereiding op de hypnose

1. Trek comfortabele kleren aan
Je moet je tijdens de hypnose op je gemak voelen, dus strakke broeken en overhemden zijn uit den boze. Je pyjama, huispak of joggingbroek zijn goede ingrediënten voor een ontspannen outfit. Zorg dat de kamer op een aangename temperatuur is en neem desnoods een dekentje mee voor wat warmte.

2. Zoek een stille en comfortabele plek op
Hoewel liggen lekkerder kan voelen, brengt dit het risico met zich mee dat je in slaap valt voordat je onder hypnose bent. Ga dus rechtop zitten en kruis geen lichaamsdelen, hier kun je last van krijgen doordat je lichaam een tijdje in dezelfde houding zal bijven.

3. Zorg voor een ongestoord halfuur
Je zelfhypnose mag niet worden onderbroken dus zorg ervoor dat je geen afleidingen om je heen hebt. Zaken als telefoons, huisdieren en kinderen moeten eventjes in de wacht. Hoelang je onder hypnose wil blijven mag je zelf beslissen, hoewel de meesten genoeg hebben aan 15 tot 20 minuten, het hypnotiseren zelf en ’terugkomen’ kost ook nog tijd.

4. Stel het doel vast van je hypnose
Wil je ontspannen, wil je van een slechte gewoonte af of wil je een doel bereiken? Dit moet je voor jezelf vaststellen en het is belangrijk om je doelstelling gelijk te formuleren. Bijvoorbeeld, als je wil afvallen denk je tijdens de hypnose aan ‘ik eet gezond, ik val af en mijn kleren zitten lekkerder en voel me beter’. Het kan knullig klinken doordat je dit tegen jezelf moet zeggen tijdens je hypnose, maar tijdens de ’trance’ kan het heel effectief zijn.

hypnose1

Onder hypnose raken

1. Doe je ogen dicht en laat je negatieve gevoelens van je af glijden
Ga rustig zitten en probeer aan niets te denken. Als dit moeilijk is, kun je ook naar een bepaald punt op de muur kijken en je vervolgens concentreren op je oogleden. Herhaal voor jezelf dat je ogen steeds zwaarder worden en doe ze dicht als ze eenmaal zwaar zijn.

2. Erken de spanning in je lichaam
Terwijl je de ogen sluit voel je de spanning langzaam van je afvallen. Dit begint bij je tenen en kruipt langzaam naar boven toe. Naarmate er meer spanning van je lichaam afvalt, voel je elk deel van je lichaam steeds lichter worden. Als je hier moeite mee hebt kun je ook aan dingen denken die je rust geven zoals een kabbelend beekje of een zonsondergang.

3. Adam langzaam in en uit
Ondanks dat je de ogen nog hebt gesloten, voel je bij iedere uitademing de spanning en negativiteit als een donkere wolk uit je mond komen. Iedere hap lucht die je inademt zie je als een stralende wolk energie vol van licht en kracht. In dit stadium van de hypnose kun je experimenteren met je vijf zintuigen. Denk aan een smaak, visualiseer een vrucht en proef die. Hoe proeft het? Hoe voelt het? Naast bestaande dingen kun je ook denken aan rekeningen die wegwaaien of een slanker lichaam bij jezelf.

4. Waardeer je ontspannenheid
Stel je voor dat je bovenaan een trap met tien treden staat, waarbij je na de vijfde tree water betreedt. Bedenk in je hoofd elke detail in dit scenario en vertel jezelf dat je de trap af gaat dalen. Je begint jezelf te vertellen dat je bij de tiende trede begint. Je ziet het nummer voor je en je stelt je voor dat elk nummer dat je naar beneden gaat, je dichter bij de onderkant van de trap brengt. Na elke trede ga je in een diepere staat van ontspanning. Bij elke stap voel je de trede daadwerkelijk onder je voet en bij de vijfde trede voel je het verfrissende koele water. Zie dit water als een oase van zuiverheid en reinheid, dat hoger komt bij elke trede die je afgaat. Je voelt je nu een beetje verdoofd en je hart gaat iets sneller kloppen.

5. Voel je zweven
Nu je bent aangekomen bij de boden van het water voel je eventjes niets, alleen een zwevend gevoel. Dit gevoel kan ook aanvoelen als rondtollen. In deze bewustzijnstoestand inventariseer je de doelstellingen en beslis je wat je gaat doen om je problemen aan te pakken. Je gaat hardop zeggen wat je doet, in de tegenwoordige tijd. Terwijl je op de bodem staat zie je drie kisten staan. Terwijl je er naar toe loopt en ze één voor één openmaakt, bedenk je wat erin zit. Bijvoorbeeld “Terwijl ik de doos openmaak, voel ik een stralend licht. Dit licht wordt onderdeel van mij en het is mijn nieuwe vertrouwen”. Vermijd negatieve woorden, zeg bijvoorbeeld ‘ik word kalm’ in plaats van ‘ik word niet geïrriteerd’.

6. Herhaal
Het proces van het openmaken van dozen/kisten/vertrouwen mag je zo vaak herhalen als je wilt. Je kunt je fantasie de vrije loop laten terwijl je rondloopt onderwater. Misschien zwemmen er wel vissen?

7. Bereid je voor om uit de hypnose te komen
Als je tevreden bent met de sessie, loop/zwem je terug naar de trap en loop je deze op. Na het passeren van de vijfde tree kan je lichaam zwaar gaan aanvoelen doordat je uit het water komt. Als het gewicht wat je voelt te zwaar wordt, wacht je even terwijl je positieve gedachtes herhaalt. Na het drukkende gevoel ga je verder de trap op terwijl je weer bij elke trede het nummer van die trede volledig opneemt.

8. Geef jezelf even de tijd
Als je eenmaal boven bent, hoef je niet gelijk je ogen open te doen, dat kan nogal overweldigend zijn. Misschien heb je de behoefte om een deur bovenaan te trap te visualiseren, waardoor je een bruggetje hebt naar de ‘echte’ wereld. Als je klaar bent om je ogen te openen, tel je terug van 10 naar 1 en doe je na het aftellen je ogen open. Geef jezelf de tijd om wakker te worden en zeg eventueel tegen jezelf dat je wakker moet worden. Hierdoor breng je jezelf weer in de bewuste modus.

Versterk de ervaring

Natuurlijk is het trap-in-het-water-scenario niet voor iedereen geschikt. Als je een stenen trap in een bos prettiger vindt, kun je dat natuurlijk ook visualiseren. Naast een ander scenario kun je ook je omgeving veranderen door bijvoorbeeld rustgevende muziek aan te zetten die bij je scenario past. Het is natuurlijk wel belangrijk dat deze muziek langer duurt dan je sessie, omdat anders de onderbreking je uit je hypnose kan halen.

Al met al kun je zelfhypnose het beste gebruiken om jezelf te ontwikkelen. Zoek een doel dat je wilt bereiken en concentreer je daarop tijdens je hypnose. Hypnose kan dienen als diepe meditatie en kan je een positievere en doelgerichtere instelling geven.

hypnose2

Wat vind je van deze hack?
1Te gek1Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author