Is het een probleem of een project?

gtd-project-listOp GTD Times is een serie podcasts te beluisteren van trainers van de David Allen Company. Een van de afleveringen vond ik erg interessant en kan ik jullie van harte aanbevelen. De podcast draait om de centrale vraag: Heb je een probleem of heb je een project? Het basisidee is dat je van je problemen ook GTD-achtige projecten kunt maken.

Trainer Meg Edwards geeft ook een persoonlijk voorbeeld.

I decided that I was ready to turn this into a project with a successful outcome. Not a negative outcome, but a really successful outcome to resolve this relationship. I had a next action on my Home List, which was to write a letter to this person. I was procrastinating on it, and again in the weekly review, I was reviewing it and realizing that I couldn’t even write the letter.

In alle jaren dat ik met GTD bezig ben heb ik er nog niet eerder zo naar gekeken, om van (persoonlijk/emotionele/geestelijke) problemen die je hebt ook  projecten te maken en ze net zo te behandelen in de GTD methodiek als het repareren van je auto of een project wat je op je werk hebt.

Wat is jullie mening? Kun je al je problemen, groot en klein, als een GTD project zien? Of zijn er uitzonderingen? De reactiepanelen staan open.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Jap
    Posted 15/08/2009 9:17 am 0Likes

    @ Walter Brand,

    Ik ben het met je eens. Als je actie gaat ondernemen vanuit een negatief gevoel zal de uitkomst ook vaak negatief zijn. In principe oogst je wat je zaait.

    Zaak is eerst bij je zelf te raden gaan waarom je een negatief gevoel hebt, hoe je dat positief kunt maken en als je jezelf dan positief hebt gekregen eerst maar eens van de andere kant de zaak her bekijken.

    Als je dan actie onderneemt is het resultaat vaak beter.

  • Walter Brand
    Posted 04/08/2009 1:30 pm 0Likes

    Oh, zo deed ik het al jaren 😉

    Ik denk niet dat alle emotionele of geestelijke problemen ‘actionable’ kunnen worden gemaakt. Vaak juist niet. In mijn ervaring is het zo dat wanneer je actie onderneemt vanuit een negatief gevoel, het werkelijke probleem blijft of op een andere manier de kop op steekt.

    Problemen zijn vaak negatief geformuleerde uitkomsten, iets wat je niet meer wil. Volgens mij werkt het alleen wanneer je eerst de gewenste uitkomsten definieert. In veel gevallen zal dan een noodzaak tot actie niet meer nodig zijn omdat vaak een andere kijk op de zaak voldoende is.

  • Frank Bruining
    Posted 01/08/2009 9:20 am 0Likes

    Jazeker is de GTD aanpak toe te passen op diverse projecten en problemen. Vooral de vraag ‘wat is mijn gewenste uitkomst’ is een belangrijke

    Wat echter een belangrijke toevoeging is, is iets dat in NLP veel gebruikt wordt om een uitkomst te formuleren.
    En dat is ‘wat heb je nog voor voordelen om iets niet te doen’. En die vraag is weer toe te passen op de GTD methodiek.
    Deze vraag kun je toepassen op iedere stap binnen GTD. En zo kom je er achter wat je wel en niet gaat doen, maar ook de reden erachter.

    Onze eigen overtuigingen zitten ons vaak dwars, door de GTD methodiek wordt je met je neus op de feiten gedrukt. Ook al geloof je over jezelf dat je iets niet kunt, wat is je gewenste uitkomst. En wat is de eerstvolgende actie.

    Je zult er dan achterkomen dat je het toch niet gaat doen. Dan komt de volgende vraag (ook veel gebruikt in NLP): wat heb je nodig om het wel te gaan doen?
    En mogelijk als aanvulling: ken je mensen die dit kunnen of heb je dit wel eens gedaan, maar dan vanuit een andere rol?

    Is dit een antwoord op je vraag?

    Groet,
    Frank Bruining

  • mr.kakiay
    Posted 30/07/2009 10:34 am 0Likes

    Korte antwoord: helemaal niet zo vreemd, een probleem kun je prima als een project aanpakken; via welke methode dan maar ook.

    Lange antwoord:
    Een vriend van mij is coach en heeft mij zijn PK-analyse methode aangeraden. Deze methode maakt het nodig om je belemmeringen (problemen en klachten) extern vast te leggen en vervolgens in stappen te werken naar een strategie en acties. Het werkt.
    De mindtwister zit hem in het feit dat we elke dag in ons privéleven van projecten kunnen spreken wanneer wij onze belemmeringen doelgericht aanpakken ook al is het resultaat niet altijd wat je wenst. Het enige is dat het pas onwennig wordt wanneer je dit bewust doet. Probeer maar eens te letten op alles wat je van nature doet: hoe je je kopje thee of koffie naar je mond brengt en drinkt, hoe je autorijdt, hoe je elke handeling uitvoert. Dan is het niet verwonderlijk dat het onwennig aanvoelt om je problemen en klachten te registreren en middels analyse een plek te geven en doelgericht aan een oplossing te werken.

    Mvg

    Dèsy

  • Joeri El Hazimi
    Posted 29/07/2009 4:56 pm 0Likes

    Het fijne aan Lifehacking is dat mensen van allerlei slag 🙂 interesse hebben. Als coach/trainer/fotograaf werk ik ook steeds met projecten. Een heel goed, maar stevig boek is dit van Rudi Vandamme die als coach over ‘ontwikkelingsgericht coachen’ schrijft en les geeft. Bij ontwikkelingsgericht coachen spreekt hij ook steeds over een ‘project’ ipv probleem, blokkade, enz…

    Groeten,

    Joeri

Comments are closed.