Je handschrift verbeteren in 7 stappen

Je handschrift verbeteren, dat is natuurlijk enorm handig bij het schrijven van een kaartje, het invullen van papierwerk of het opkladden van een mooie liefdesbrief. Helaas komen de meeste mensen niet verder dan wat onleesbare hanenpoten… Maar no worries! Lifehacking heeft je rug. In 7 stappen brengen we jouw handschrift naar een leesbaar niveau. 

1. Kies een fijne pen

Het bijvoeglijk naamwoord “fijn” is hier zeer persoonlijk. Je zult dus echt effe moeten testen welke pen je het beste ligt. Balpen? Vulpen? Fineliner? Het vinden van het juiste gereedschap is de eerste belangrijke stap in het verbeteren van je handschrift.

2. Ontspan die ijzeren grip

Nu je een fijne pen gevonden hebt, is het tijd om je grip te ontspannen. Helaas hebben veel mensen de neiging om hun pen veel te hard vast te houden. Krijg jij na een paar minuten schrijven ook pijn in je hand? Dan zal je er toch echt op moeten trainen om je grip wat meer te ontspannen.

3. Let op je houding

Je staat er misschien niet bij stil, maar schrijven doe je niet alleen met je hand. Tuurlijk, je beweegt je hand over het papier, maar eigenlijk is je elleboog het draaipunt van alles! Dat zou het in ieder geval wel moeten zijn… Als je merkt dat je enkel je pols en hand beweegt, probeer deze dan wat meer te ontspannen, en de rest van je onderarm mee te laten draaien.

4. Veeg je bureau leeg

Nu je weet dat een soepele beweging belangrijk is om je handschrift te verbeteren, is de volgende stap een hele logische. Zorg voor voldoende bewegingsruimte! Met andere woorden: maak je bureau leeg, anders is het onmogelijk om netjes te schrijven. En ja, we schrijven dus enkel aan een bureau, of eventueel aan een tafel. De bank of je knie vormen geen geschikte ondergrond.

5. Terug naar de basis

Nog steeds niet tevreden over je handschrift? In dat geval kun je het beste helemaal teruggaan naar de basis. Alle letters bestaan in principe uit lijnen en cirkels. Begin er dus mee om die basisvormen tot in den treure te oefenen. Zien die er een beetje mooi uit? Dan is het tijd om de letters te oefenen. Je doet dat net als op de lagere school, dus oefen met alle kleine letters en hoofdletters van het alfabet. De laatste stap bestaat uit het oefenen van zinnen.

Handig daarbij zijn pangrammen, oftewel zinnen die alle letters van het alfabet bevatten. Oefen bijvoorbeeld met: “Op brute wijze ving de schooljuf de quasi-kalme lynx”.

6. Langzaam en consistent

Het is vrijwel onmogelijk om heel snel én heel netjes te schrijven. Schrijf dus langzaam! Op die manier kun je je beter concentreren op je letters en houd je deze het meest consistent. Je zal merken dat je, als je meer vertrouwen krijgt in je nieuwe handschrift, automatisch sneller zal gaan schrijven. Forceer dit dus vooral niet!

7. Kies voor gelijnd papier

Tot slot een open deur, maar wel een die zo belangrijk is dat we ‘m voor de zekerheid toch noemen. Het is het beste om te schrijven op gelijnd papier. Is dat geen optie? Leg dan een velletje gelijnd papier onder je werk, zodat je de lijnen door het papier heen kunt zien. Of trek stiekem een paar dunne lijntjes met potlood, die je later weer weg kunt gummen. Handig als je bijvoorbeeld een net kaartje wilt schrijven.

Wat vind je van deze hack?
56Te gek160Leuk37Serieus?47Meh...47Stom

About Author

3 Comments

 • Ben Floris Robberecht
  Posted 03/04/2022 4:39 pm 0Likes

  “Kies een fijnere pen.”
  Nou nee, net andersom!!!

  Fijne pennen neigen (en zelfs botweg!) krassen.
  Een net dikkere, meer soepel-schrijvende pen/balpen is hier het idee.
  Het werkt net als met potloden: neem een H7 potlood, en scrijf ermee.
  Bar moeilijk om mooi te schrijven.
  Neem nu een B2, bijv, en probeer opnieuw.
  Het zachte glijden nu, maakt schrijven tieg makkelijker!!!

  Een 2de, belangrijk gegeven is … het papier.
  Ongelakt “notablock” papier schrijft niet mooi, daar weerom het zachte glijden hier bemoeilijkt wordt.
  Neem goed, mooi gelakt papier, en probeer nog es met dezelfde pen, en kijk wat’n verbetering …

  Ben.

  • Annelies
   Posted 06/10/2022 11:26 pm 0Likes

   Volgens mij bedoelt ze; Kies een fijne pen, die lekker schrijft.
   Het zou fijn zijn als een fijne pen fijn schrijft 🙂

 • Papageno
  Posted 24/02/2020 9:42 pm 0Likes

  Tip 8: Oefen tijdens saaie vergadering je handschrift. Het lijkt dan net alsof je oplet / aantekening maakt dus niemand zal je storen.

Comments are closed.